Кућа Добрих Вести

Login

Kикинда – магична дестинација која не оставља равнодушним!

Оцените овај чланак
(7 гласова)

gradska kucaКИКИНДА - Kикинда, магичан град на северу моћне Банатске равнице, има много тога чиме може да се подичи, а у шта су се уверили наши новинари који су га јуче посетили.

 

Богата културна баштина епоха које су прохујале Kикиндом претворила је тај град у банатску културну ризницу. Ту је, по старом предању, управо закопано Атилино благо, а у том граду постоји станица где је некада стајао чувени Оријент Експрес, као и позната локомотива Kраљица Баната. 

                      

Ништа мање занимљива није ни шетња улицом Вила, па кроз једну од најлепших улица света Зелена лепотица, до трга палата уз обавезну посету најстаријој становници града Kики - кикиндском мамуту, који је један од најочуванијих фосилних остатака мамута у свету и налази се у Народном музеју који може да се подичи и својом иновативном поставком.

 

 

                              mamut kika
           

Свакако треба посетити и језеро Лагуна, оазу мира која је од депоније претворена у ЕKО оазу за одмор целе породице, али и љубитеље пецања.

 

                              oaza

 

Сове ушаре и међународни симпозијум скулптуре ТЕРРА


Сове Ушаре, заштићена светска врста, одлучиле су да баш центар Kикинде буде њихово станиште, а у Kикинди се одржава и Интернационални симпозијум скулптуре ТЕРРА.


А када се људбитељи занимљивих и неоткривених туристичких дестинација уморе од ових предивних обилазака и утисака, ту су чувени локални специјалитети и надалеко познати банатски ручак, а пре тога обавезно домаћа ракија, или вино по којима је познат тај крај.

 

У овим ђаконијама се може уживати у интересантној Етно кући ,,Торонтал" и етно ресторану ,,Страјнић", очуваној старој градској кући са пространим двориштем, што ће употпунити доживљај.

 

                             restoran kikinda

 

Још ако је лепо време, ресторан ,,Страјнић" ће вам поред разних специјалитета и добре музике уживо, омогућити и вожњу фијакером.


Kикинда је дестинација коју Вам „Kућа добрих вести“ може од срца препоручити, пре свега, на основу прелепих утисака које су њени новинари понели из овог заиста магичног града.

Отворена 37. годишња интернационална изложба скулптуре Терра

 

Ову промотивну туристичку туру ,,Путевима Кикинде" организовао је Град Кикинда у сарадњи са агенцијом Проспера, поводом отварања 37. годишње изложбе скулптура насталих на прошлогодишњем, 36. Симпозијуму Терра, које је уприличено у петак 6. јула 2018., у простору Галерије Терра. 

 

                                kikinda tera

 

 

Програм свечаног отварања започео је променадним концертом дувачког оркестра ДВД Кикинда на платоу испред галерије Терра, а наступио је и мешовити хор ,,Корнелије Станковић" из Кикинде. 

 

                      tera napolju

 

Изложбу је отворитила покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, а пристунима се обратила и Станислава Хрњак, председница Скупштине града Кикинде, док је писмо Љиљане Ћинкул, историчарке уметности из Београда и ауторке текста каталога изложбе, које је била спречена да присуствује, прочитао Бранислав Угринов конферансије свечаног отварања и новинар Радио-телевизије Војводине.

 

 

На годишњој изложби, у и испред галерије Терра, изложени су радови настали на прошлогодишњем, 36. Интернационалном симпозијуму Терра, 2017. чији су аутори/ауторке: Карен Махер Неста из Перуа, Тагир Субханкулов из Русије, Илија Шошкић из Италије и троје вајара из Србије: Игор Смиљанић, Драган Војводић и Давор Дукић. 

 

                                vukica

 

У склопу овогодишњег, 37. Интернационалног симпозијума Терра 2018. учествоваће 6 вајара/вајарки из Србије и иностранства: Розариа Јазета из Италије, Кохта Сакаи из Јапана, Хана Киселова из Украјине, као и Милица Мургић – Ћебић, Никола Мацура и Јован Блат из Србије. 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 07 јул 2018 15:15
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија