Кућа Добрих Вести

Login

Премијера урнебесне представе о нашој стварности "Kо је угасио светло?"

Оцените овај чланак
(4 гласова)

kojeguasiosvetoБЕОГРАД - Премијера урнебесне представе "Kо је угасио светло?", редитеља Богдана Живковића, биће одржана у понедељак, 4. децембра, у 20 часова, у „Академији 28“, ул. Немањина 28, Београд.

 

Циљ представе је исказивање личног незадовољства стањем у држави. Гафови политича на сцени јесу смешни али ван ње су забрињавајући. Представа тежи да насмеје публику за време извођења али их истовремено просвести да све оно што се дешава главним ликовима у комедији се заправо дешава и њима(публици).


Основу за текст чине гафови са српске политичке сцене и драма Дариа Фоа „Не можемо и нећемо да платимо“.

 

 

Као што је велики Дарио Фо једном рекао „Нема позоришта које није, уједно, и политичко као што нема умотности која би била изван политике. Напротив, баш кад се хоће сакрити политички смисао позоришта, прави се најсладуњавије политичко позориште“.

 

 

Невероватна, шокантно-смешна представа у којој фигурирају и старлета и представници радничке класе и гробар и домаћица која временом постаје старлета, јер је животне околности на то натерају и несретни дипломирани филозоф који не може да нађе посао, па ради као полицајац...представа која дочарава реалност у којој живимо, баш онакву каква јесте, све са политичарима, скупштином и свим пратећим елементима.

 

Представа је већ имала претпремијеру у Земунској гимназији и позоришту КПГТ, пред колегама.

 

Претпремијере су наишле на одличан одзив, али и на различите реакције код гледалаца, у зависности од узраста, тако да део у коме су украдена два џака намирница, а наводно су добијени од „тетке“, није наишао на реакцију ђака, али је зато наишао на реакцију професора Земунске гимназије.

 

Сам процес рада на представи трајао је пет седмица, што је врло кратко за рад на нечему што је ново, а то је комбинација водвиља и политичког позоришта, рекао је, имеђу осталог, режисер Богдан Живковић на конференцији за штампу, којој су присуствовали и глумица Маја Илић, као и глумци Марко Пантелић и Јован Мијовић.

 

Они су говорили о процесу настајања представе, о њеној актуелности и јединствености.

 

Представа има и хуманитарни карактер, јер се њоме помаже и једној Анастасији. 

 

Богдан Живковић, дипломирао је режију на Новој академији у Београду у класи професора Љубише Ристића. Усавршавао се на Универзитету Единбург, а током 2015. и 2016. године је боравио на студентској размени  у Сједињеним Америчким Државама. Драма „Kо је угасио светло?” је настала као испитни задатак на универзитету у Единбургу.

 

Улоге тумаче Маја Илић, Дејана Џинић, Михаило Перишић, Марко Мак Пантелић, Јован Мијовић и Лука Пиљагић, док сценарио и режију потписује Богдан Живковић.

 

Улазнице се могу купити на благајни Aкадемије 28 по цени од 500 динара и 300 динара уз индекс.

 

Погледајте још и кратак трејлер за представу у којој ће те сигурно уживати:

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 01 децембар 2017 15:53
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија