Кућа Добрих Вести

Login

Национални празник Индије

Оцените овај чланак
(6 гласова)

AMBASADORKA1111БЕОГРАД - Пријатељство између Индије и Србије има веома дугу историју укорењену у заједничким вредностима несврстаности и културним везама, оценила је за Кућу Добрих Вести амбасадорка Индије у Београду Нариндер Чохан.

 

Амбасадорка Чохан је уочи националног празника Индије, 15. августа, када друга најмногољудија земља на свету прославља 70. годишњицу поновног стицања независности, казала да су Србија и Индија створиле партнерство засновано на принципима и прагматизму и наставиле традицију пружања узајамне подршке у питањима од суштинског интереса.


Шта још карактерише укупне односе између наше две земље?


“Влада Индије доследно подржава Србију у борби против једностраног проглашења независности Косова. Србија и Индија имају добру историју сарадње у многим форумима у погледу међусобне подршке и реципрочним споразумима за изборе у међународним телима. У наредним месецима жељно очекујемо међусобне посете на високом нивоу и потписивање нових споразума.


Покренули смо Индијско–српски бизнис форум у Београду како би поспешили трговину и инвестиције. Број грађана Србије који траже пословне визе се повећава. Очекујемо значајно учешће Србије на Пословном форуму Индија–Централна Европа у Њу Делхију у децембру. Чврсто верујем да култура помаже зближавању две земље и предлажемо скоро одржавање Фестивала Индије у Србији и потписивање споразума о култури, уметности, младима, спорту и масовним медијима.

SASTANAKAMBASADORKEINDIJE
Недавним успостављањем катедре за Хинди у Новом Саду и индијске студије на Београдском Универзитету евидентно је све веће интересовање за Индију. Промовисањем туризма у Индији, посете грађана Србије мојој земљи су су у 2015. порасле за 17 одсто у односу на претходну годину. Механизам електронских туристичких виза (eTV) који нудимо полако и сигурно добија на популарности у Србији.


Први индијски филм снимљен у Београду „Oopiri“ пуни биоскопске дворане широм Индије. Сматрамо да то може бити покретач за привлачење већег броја индијских филмаџија у Србију. Ускоро ћемо отворити Ајурведа информациони центар у амбасади.


Какво је стање тренутних економских веза између Србије и Индије, који су начини и средства за њихово унапређење у блиској будућности?


Економска и трговинска сарадња имају истакнуту позицију у билатералним односима. Србија се налази у транзицији и Индија је економија у експанзији која бележи рекордну стопу раста. Млади у Србији, технички квалификовани, са знањем енглеског језика, могу одиграти веома важну улогу у новим економским пројектима у Индији, као што су Digital India, Make in India, Smart Cities и други. Неколико српских стручњака редовно посећује Индију ради обезбеђиванја техничке подршке индијским компанијама, нарочито у сектору информатичких технологија (ИТ). То представља веома позитиван знак. У Србији су присутне Индијске компаније попут TAFE Ltd, Mahindra&Mahindra, Sonalika Tractors, Jain Irrigation, Jet Airways, Embassy Group, Himalaya Herbal, Panacea Biotech, Maharishi Ayurveda, Ranbaxy Pharmaceuticals.

 

KDVINDIJA
Билатерални трговински и инвестициони проток између Индије и Србије и даље је испод могућности, али постоје знаци да ће економска размена расти наредних година пошто бизнис на обе стране буде откривао велике могућности за партнерство.


Недавно сте са српским званичницима покренули Пословни форум Индија-Србија. Која је његова сврха?


Верујем како је јачање економског партнерства и повећње билатералне трговине и инвестиција, заједничка одговорност влада и пословних заједница. Први до сада Пословни форум Индија-Србија је покренут у Београду 27. јуна као платформа за повећање свести и утврђивање уских грла у трговини. Две владе су поставиле неопходан законски оквир, тј. Споразум о заштити билатералних инвестиција, Конвенцију о избегавању двоструког опорезивања и Споразум о статусу најповлашћеније нације. Водећи индиски економски програми и недавна либерализација директних страних улагања ће отворити нове путеве за узајамне трговинске односе две државе. Државни секретар у министарству трговине, туризма и телекомуникација Стеван Никчевић је похвалио достигнућа Индије у привреди, технологији, свемирском истраживању, одбрани и другим секторима те позвао на више улагања из Индије у Србију.

INDIJA33333
Више од 70 пословних људи и консултаната учесника Форума је говорило о њиховим искуствима пословања са Индијом и разматрало начине за повећање сарадње. Као обећавајући сектори су помињани наменска индустрија, информатичко комуникационе технологије (ИКТ), пољопривреда, биотехнологија, текстил, филмска индустрија, фармацеутска. Договорени су израда заједничке студије и истраживање могућности посебних трговинских аранжмана.


Индија већ 25 година спроводи економске реформе којима су трансформисане земља И држава. Које су главне одлике приче о великом преокрету у Индији?


У Индији је 24. јула обележено 25 година либерализације. Пре четврт века у земљи је извршен значајан заокрет одлуком да Индија отвори своју економију према свету. Ослобођен је предузетнички дух земље чиме је потрошачима омогућем повећан избора и драстично је смањено сиромаштво. Индија је без сумње различита у односу на пре четврт века. Животни стандард је порастао, финансијска тржишта су постала развијенија и земља је у већој мери отворена за прилив капитала и инвестиција. Индија је током 2015. примила до сада незабележен износ страних директних инвестиција (СДИ). То је свима увећало шанси.


Недавно је извршена највећа реформа од 1991. Парламент Индије је 3. августа усвојио измену пореза на робе и услуге (GST). како би држава постала јединствено тржиште и било елиминисано вишеструко опорезивање. GST је обједињени порез, директно од произвођача до потрошача сa циљем да буду уклоњене пореске препреке између савезних држава и створи јединствено тржиште. Када ГСТ почне да се примењује, сви порези и дажбине на централном и нивоу савезних држава биће обрачунавани у оквиру интегрисаног пореза који има две компоненте: централни GSTиGST на нивоу федералних јединица. Тако ће бити укинуто двоструко опорезивање и створен ‘један шалтер’ за тржишне операције. Са тачке гледишта потрошача, највећа предност биће смањење укупног пореског оптерећења на робу. Нови порески режим поспешиће извоз и очекује се да ће допринети порасту укупног домаћег производа (БДП) на годишњем нивоу између 1,5 до 2 одсто.


У каквом су стању индијско друштво и економија, после две и по године Владе Баратија Џаната партије премијера Нарендре Модија?


Модијева влада верује у свеукупан и инклузиван развој, уз уредсређиванје на добро управљање. Проактивним и политикама у корист становништва, управљање је постало отвореније, лакше и прегледније. Одлучни премијер је предложио неколико иновативних шема, као што су Clean India, Make in India, Digital India, Skill India, Start Up India, финансијска инклузија и мере социјалне безбедности за рањивије делове друштва и жене.

KDVMMM
Премијерова “Шема народног новца” (“Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana”) означила је парадигматичан преокрет у обезбеђивању да сваки становник буде интегрисан у финансијски сyстем земље. “Производи у Индији” (“Make in India”) уз фокус на олакшавање пословања и Индија као производни динамо, привукли су глобалну пажњу и подршку. У оквиру “Вешта Индије” (“Skill India”) партнерство Индије са иностранством се повезује са домаћим програмом да у землји буде обучено 400 милиона становника током следеће деценији. У средишту је, такође, давање пензија старијима и осигурање сиромашнима. Технологија игра кључну улогу у доношењу квалитативне промене у живот људи у оквиру пројекта “Дигитална Индија” (“Digital India”). Обим и утицај мисије “Чиста Индија”, (“Swachh Bharat Mission”)масован покрет чишћења земље је историјски.


На ппивредном плану, Индија наставља да остварује изузетну стопу раста са фокусом на боље образовање, здравство, инфраструктуру и социјалну заштиту. Значајан напредак забележен је у кључним областима обновљиве енергије, железнице, путева, енергетике и остале инфраструктуре. Поверење инвеститора у многоструко увећано највише захваљујући повећаној транспарентности и одговорности у управљању, администрацији без корупције и штедљивој фискалној политици. Индија данас доживљава свеукупан преображај и различити сектори економије су у експанзији. У периоду 2015-2016, привреда Индије је остварила стопу раста од 7,6 одсто, инфлација је смањена на 4,9 одсто, а рупија је задржала стабилност у односу на долар.


Индија, још увек има највећи број сиромашних у свету. Које мере влада предузима како би олакшала ситуацију?


Прве две године Модијеве владе карактерисале су значајне мере за ублажавање сиромаштва и немаштине, омогућавање друштвено-економског оснажења маргинализованих делова становништва и полагање снажне основе за привредни напредак. Влада је предузела уравнотежен приступ и инклузиван развој и усредсредила се на елиминисање, а не само ублажавање сиромаштва кроз низ шема благостања попут „Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana“ (шема осигурања усева), „Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana“(иригационе шеме), „Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana“, „Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana“(осигурање за случај несреће)), „Mudra Yojana“ ( шема развоја микро јединица и агенције за рефинансирање), „Pradhan Mantri Awas Yojana“(шема станоградње) и друге.

INDIJAKDV
Премијер Моди је фокусиран на добробит сиромашних и ствара модел раста у коме би привреда напредовала, а користи од тога морају да допру до сиромашних, како омогућавањем запослења, тако и програмима за ублажавање сиромаштва.. Чак и на кампању “Чиста Индија” треба гледати како ће сиромашнији да троше мање на здравље.


Влада се усредређује на оне којима најхитније требају основне потребштине, као што предузима и све неопходне кораке да обезбеди сигурност свим грађанима Индије.


Индија је ове године председавајућа БРИКС. Какво је стање заједнице пет великих националних економија у експанзији, Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке?


БРИКС заједно чине 43 одсто светског становништва, 37 глобалног БДП и 17 одсто удела у међународној трговини. У почетку се блок бавио углавном економским питањима од заједничког интереса, да би дневни ред састанака БРИКС значајно био проширен током година питањима међународног тероризма, климатских промена, сигурности у домену хране и енергије, међународне економске и финансијске ситуације, итд. Индија је преузела председавање БРИКС од Русије у фебруару 2016. и биће домаћин 8. самита БРИКС 15. и 16. октобра 2016. у Гои.


Тема индијског председавања БРИКС током 2016. је Изградња одговарајућих, инклузивних и заједничких решења (БРИКС).


Током председавања БРИКС, Индија ће усвојити приступ од пет тачака за изградњу институција како би додатно била продубљена и одржана сарадња међу земљама БРИКС; примена одлука са претходних самита; интеграција и подстицање синергије у оквиру постојећих механизама сарадње, иновације и нови механизми кооперације на различитим нивоима; наставак заједнички договорених механизама сарадње БРИКС.


За Индију је БРИКС веома важан пошто циља на раст заједничке преговарачке моћи и утицаја на глобална питања, а такође и оснаживање економских и пословних веза међу земљама чланицама на основама сарање Југ-Југ. Индија је одувек водила независну спољну политику и наставља да развија и продубљује односе са свим земљама широм света. Односи са свим земљама су изграђени на начин који не иритира нити представља претњу по друге земље. Индија ће наставити да блиско сарађује са осталим партнерима из БРИКС како би програм те групације био унапређен.


Често посећујете Војводину. Шта је циљ их посета?


Недавно сам била у Новом Саду како би посетила новог председника владе Аутономне покрајине Војводине Игора Мировића и да га позовем да учествује у Индији на Пословном форуму Индија-Европа29 у децембру ове године, као и на другим сајмовима у мојој земљи. Такође сам позвала да Војводина буде домаћин предстојећег Индијског фестивала. Настојимо и да успоставимо партнерство са неком од савезних држава у Индији.


Војводина је дом индијском ИТ парку, а индијске агроинустријске компаније Mahindra&Mahindra, Sonalika, TAFE Ltd, произвођач иригационе опреме Jain Irigation редовно учествују на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду. Ја посећујем сајам сваке године.


Недавно је на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду установљена Катедра за хинди језик. Посетила сам Универзитет 20. маја како би потписала Меморандум о разумевању у име Индијског Савета за културне односе. То је прва катедра те врсте у Србији и може бити сматрана великим кораком у унапређивању студија о Индији у овој земљи.


Какве утиске носите из Војводине?


Добила сам веома позитивне информације од председника владе Војводине и постоји истински интерес за економску сарадњу. Војвођански вишејезички и вишенационални карактер су додатна предност. Пољопривреда која је приоритетан сектор с обзиром на обиље плодне земље, пружа много могућности за сарадњу. Наиме, пољопривреда, прерада хране и пољопривредне машине су суштинске индустрије у трговини између Индије и Србије. Сектор високих технологија се брзо развија у Војводини, ИТ Парк у Инђији који је развила индијска компанија за непокретности Embassy Group, спреман је и има могућности да постане чворише ИТ у Србији и региону. Позивам компаније из ИКТ сектора у Војводини да користе ово постројење.


Каква је ваша порука пословним људима у Србији?


У трговинским односима између Индије и Србије има много неоткривених могућности. Позивам српске пословне људе да буду партнери у новим пројектима као што су Make in India, Digital India, Start-Up India i Skill India. Индијске компаније трагају за могућностима приватизације у Србији, поред осталог у агро сектору и фармацеутској индустрији. Таква партнерства могу да помогну да достигнемо нове висине у узајамној трговини. Сектори за јачање билатралне трговине укључују малопродају лекова, метале, нафтне производе, петрохемију, биотехнологију, пољопивредне и агрохемијске робе, мобилне телефоне, производе за личну хигијену, ајурведу, биљне производе итд. ИКТ и извори обновљиве енергије су даљи сектори за могуће заједничке пројекте. Потенцијални сектори за улагања из Индије могу бити фармацутска индустрија, хемијска И ђубрива, одлагање отпада, пољопривреда И прехрамбена индустрија, енергија, грађевинарство и инфраструктура, рударство И метали…


Волели би да видимо привредне делегације из Србије које би посећивале Индију ради упознавања са тамошњим тржиштем. Била би то и прилика за позив индијским пословним људима да улажу у Србију. Потенцијални инструменти у том правцу могу бити Пословни форум и Мешовити комитет за привредну сарадњу.


Портрет амбасадорке Индије

 PORTRET

 

Амбасадорка Чохан је дошла у Београд у јулу 2013. Каријерни дипломата, ушла је у Министарство спољних послова 1985, као дипломирани правник и магистар политичких наука. Између рада у Министарству у Њу Делхију службовала је амбасадама Индије у Токију, Бангкоку, Бриселу, и као заменик шефа мисије у Отави.
Госпођа Чохан је удата и има кћерку и сина.

 

Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено недеља, 14 август 2016 19:53
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија