Кућа Добрих Вести

Login

Трибина о пасивном политичком отпору

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dommladineБЕОГРАД - Центар за истраживање култура, политика и идентитета (ИПАК Центар), Центар за женске студије и Дом омладине Београда организоваће у четвртак 22. децембра са почетком у 19 часова трибину о политичкој пасивности и пасивном отпору.


Да ли је пасивни отпор активан? Да ли политичка апатија и нерегулисани отпор отварају контрадикторне просторе политике ангажмана? Да ли о пасивном отпору можемо говорити са позиција активне несагласности и грађанске непослушности, или је у питању пука политичка апатија, репрезентована умором од политичког ангажмана и напуштања инстанце улагања властитог гласа и доношења одлука у политичкој сфери? Какве заједнице можемо замислити, уколико пасиван отпор препознамо као специфични облик само-алијенације која уздрмава, или макар настоји да уздрма, параметре и могућности остварења политичких циљева?


О овој теми ће у трибинској сали у Дому омладине говорити Ирена Јаворски, Марко Ђорђевић, Јелена Војводић - студенти докторских студија “Трансдисциплинарне студије савремене уметности и медија” на Факултету за медије и комуникације у Београду
„I prefer not to" - јесте Бартлебијева хемијска или алхемијска формула, али могуће ју је читати – као неизоставну надопуну – и обратно, I am not particular, нисам посебан.


„Читав је 19. век прожет том потрагом за човеком без имена, краљоубицом и оцеубицом, Уликсом модерног доба (“ја сам Нико”): сломљеним и механизованим човеком великих метропола, од кога се, међутим, очекује да, можда, из њих изађе као Човек будућности или новога света.“ (Жил Делез, Бартлеби или формула)“, наводе организатори у званичној најави догађаја.


Циклус трибина „Мањинска читања политике“ настао је у сарадњи Центра за истраживање култура, политика и идентитета (ИПАК.Центар), Факултета за медије и комуникације (Универзитет Сингидунум) Центра за женске студије у Београду и Дома Омладине Београда, у жељи да се појам политичког схвати и промишља шире и комплексније од његовог конвенционалног значења, али и да се тако схваћеном појму политичког приђе са позиција које измичу уобичајеним идентитетским категоријама и редукованим дискурсима којима обилује убрзана и интензивирана данашњица.


Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено четвртак, 22 децембар 2016 10:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија