Кућа Добрих Вести

Login

Акција „Књижара за сваки град“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

delfi233434БЕОГРАД - Министарство културе покренуло је акцију „Књижара за сваки град“.


Циљ ове иницијативе је да свако веће насељено место добије књижару, што ће допринети децентрализацији културне сцене, популаризацији књижевности и ширењу културе читања, објавило је Министарство културе.


У оквиру ове кампање у просторијама министарства потписан је уговор о отварању прве књижаре, и то између Општине Лебане и Делфи књижара.
Бројна истраживања утврдила су да је развијеност читалачких навика у директној вези не само са личним развојем појединаца и степеном културног развитка читавог друштва, већ и са економским положајем државе. Тамо где се више чита, по правилу, више се и зарађује и остварују се већи успеси у свим областима друштвеног живота.


Прва књижара биће отворена у Лебану, а могућности за отварање књижара биће размотрене и у Врању, Бору, Руми, Бачкој Паланци, Прокупљу, Инђији, Лазаревцу, Обреновцу, Врбасу, Тополи, Смедеревској Паланци и другим општинама са више од 20.000 становника.


Новоотворене књижаре неће бити само продавнице књига, већ и места одржавања разноврсних књижевних и културних програма и континуирано ће доприносити учешћу локалних становника у културном животу. У раду књижара посебна пажња биће посвећена неговању читалачких навика код младих, посебно деце. Министарство културе и информисања подстицаће локалне самоуправе да конкретним мерама подрже отварање књижара, и на тај начин дају допринос привредном развоју локалних средина и повећању запошљавања.


Министар Владан Вукосављевић је подсетио да је Влада Србије пре неколико месеци била у посети југу Србије и да је Министарство културе и информисања, суочено са податком да постоје многи градови и насељена места у Србији, који имају око 20.000 становника, а немају своју књижару, покренуло иницијативу „Књижара за сваки град“.


„Са том поражавајућом чињеницом јавност је делимично била упозната, делимично није. Покренули смо иницијативу „Књижара за сваки град“ и позвали у помоћ локалне самоуправе и издаваче да видимо да ли, уз добру вољу и труд, уз свест да се таква тужна ситуација миц по миц полако решава, постоје потенцијали да направимо неки помак“, нагласио је Вукосављевић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 28 децембар 2016 20:24
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија