Кућа Добрих Вести

Login

Удружење Живојин Мишић постало партнер Global Teacher Prize

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ZMmmmmmБЕОГРАД – Удружење Живојин Мишић постао је партнер Global Teacher Prize-a, препознајући значај образовања и едукације у будућности.


Глобал Teacher Prize  је такмичење које има за циљ да на светском нивоу промени перцепцију људи о наставницима и да награди најбоље на свету.

 

Франсис Бејкон говорио је  да  је знање моћ. И Удружење Живојин Мишић верује да јесте. Образовање је једно од најмоћнијих оружја које имамо. Али  као и са сваком моћи, битно је ко нам је даје и на који начин.


Ако  говоримо о образовању, ту моћ дају нам наставници. Добри наставници су ти који дају моћ знања, а најбољи су они који нам откривају таква знања са којима можемо да променимо читав свет.


У времену у коме живимо, као да се чини да се заборавило колико је важна улога наставника.
А њихова улога је можда и најважнија у животу свакога од нас. Они су ти који нам поред родитеља откривајусвет, нашеспособности и дају нам крила да полетимо. Управо из тог разлога, последњих година се у свету улаже много енергије у то да се наставницима врати поштовање какво и заслужују и да се образовање прилагоди новонасталим потребама које су условљење мењањем света.


Шта онда значи бити најбољи  наставник на  свету?


Varkey Фондација је једна од организација која  се до сада најозбиљније позабавила овим питањем. Њихов  мото је да  свако дете на свету заслужује доброг наставника. Један од оснивача Varkey Фондације Sunny Varkey,  водио се идејом да је едукација  та која ће исправити највеће светске проблеме, а то су: насиље, моћ и здравље. Јер, све почиње едукацијом.


Управо из тог разлога 2015. године покренут је пројекат Global Teacher Prize.
За њих најбољи наставник на свету је онај који шири позитиван утицај на своје ученике и околину. Онај који је иновативан и креативан. Онај који увек ради више, и чини свет једним бољим местом за живот.


Шта је Глобал Teacher Prize?


Глобал Teacher Prize  је такмичење које има за циљ да на светском нивоу промени перцепцију људи о наставницима и да награди најбоље на свету.


Људи иза овог пројекта верују  да  су наставници ти који мењају животе својих ученика.
Верују у образовање и бољи свет сутра и да наставници треба да буду третирани као доктори, ништа мање од тога.


Данас, када је Global Teacher Prize успешно реализован трећу годину за редом, у овом пројекту учествује 20  земаља целог света и Србија је урпаво постала једна од њих.
У Србији,Удружење за подстицање предузетништва Живојин Мишић већ четврту годину за редом успешно реализује пројекат  Најбољих едукатора  Србије.

 

 Циљ овог пројекта је исти као и циљеви Global Teacher Prize-a а то је да се истакну угледни примери просвете, да се на неки начин ода признање изузетним људима који чине више него што се од њих очекује, који померају границе, и који чине Србију једним бољим местом за живот!


Оно што је заједничко и једном и другом пројекту, јесте ентузијазам, жеља и воља, вера у едукацију, у позитивне промене и у моћ рада. Ови пројекти подстичу најбоље наставнике који мењају свет, инспиришу ученике и средину у којој раде.


Србија до сада није учествовала у такмичењу  а од ове године Србија је једна од земаља учесница за најпрестижнију награду на свету.


То значи да ће Србија као земља први пут имати своје представнике на овом такмичењу.


„То значи да верујемо у наше најбоље и да верујемо да треба да буду признати и на светском нивоу.Награда коју додељује Удружење Живојин Мишић свим награђенима за пројекат Најбољи едукатори Србије јесте 140.000 динара. Награда коју додељује Варкеy Фондација најбољем наставнику на свету је 1.000.000 долара.Разлика је велика, али циљ је исти.

 

 

Желимо бољу просвету, желимо бољи свет за нашу децу, а први степеник ка томе јесте мотивисан и иновативан наставник, који ће децу оснажити, подстаћи њихову креативност и учити их у складу са потребама 21. Века“, наводи Удружење Живојин Мишић у свом званичном саопштењу.


За ову престижну награду могу се пријавити сви који себе сматрају врхунским наставником, могу их пријавити и други. Међутим, како је Удружење Живојин Мишић постало национални партнер Varkey Фондације, носиоци признања Најбољи едукатори Србије имају ту привилегију проласка директно у други круг Global Teacher Prize-a.


Како избор функционише?


Према правилима Varkey Фондације, а како већ постоји такмичење Најбољи едукатори Србије у нашој земљи, успоставиће се комисија која ће од већ награђених најбољих едукатора изабрати до петоро канидата који ће бити званични победници националног такмичења.
 Национални победници се даље пласирају на светскотакмичење Global Teacher Prize-a.


Након тога, Varkey Фондација прогласиће 50 најбољих кандидата на свету, а потом и најбољих  10 који ће се сигурно наћи у УАЕ на годишњој додели  награда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 05 септембар 2017 13:00
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија