A+ A A-

Ужици Малезије 2017 у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

malezijahranaБЕОГРАД - Амбасада Малезије у Београду ће организовати догађај под називом “Malaysian Delights 2017” (“Ужитци Малезије 2017”), петодневну манифестацију посвећену представљају туризма, традиционалне кухиње и културног наслеђе Малезије. Манифестација ће бити одржана од 18. до 22. октобра 2017. године у хотелу Radisson Blu Old Mill у Београду.

 

Специјални гост догађаја је Дато’ (племенити) Исмаил Ахмад, малезијски кувар, имена познатог у свету гурманског кулинарства. Поред 30-тогодишњег искуства у кувању, шеф Исмаил је знан у свету гурманског кулинарства по многим достигнућима у аранжирању хране и креирању јеловних рецепата.

 

Шеф Исмаил је добитник многих признања за састављање кулинарских рецепата и сервирање хране. Водитељ је неколико кулинарских емисија које се емитују на малезијским телевизијским станицама. Власник је престижног “Ребунг” ресторана у Куала Лумпуру, специјализованог у припреми традиционалних специјалитета и очувању националног кулинарског наслеђа земље на југоистоку Азије.

 

Малезија и кулинарство

 

Уживање у храни је национални спорт у Малезији, а у главном граду те земље Куала Лумпуру је и опсесија. У ширем подручју града који има преко седам милиона становника, има више од 5.000 ресторана. 

 

Можете онда замислити какву популарност ужива један од најбољих кувара у тој земљи, Дато’ Исмаил. Дато’ Исмаил је био главна личност манифестације “Кулинарско путовање кроз Малезију” коју је амбасада те земље организовала у Београду и пре годину дана.

 

Дато’ Исмаил је рођен пре 57 година у малом малајском селу у јужној покрајини Негери Сембилан, око 50 километара од Куала Лумпура. Покрајина Негери Сембилан је позната, такође, по кулинарском наслеђу, а тамошња традиционална храна је пуна зачина, уз често коришћење најљуће међу паприкама, чили пади.

 

Међу популарним јелима је ренданг, (комадићи говедине сатима кувани у кокосовом млеку са папричицама). Препоручују и Masak Lemak Cili Padi”,  месо разних животиња или поврће кувано у кокосовом млеку, са туцаним чили пади.

 

Даљи специалитет је "Леманг", стишњени пиринач куван са кокосовим млеком у бамбусовом стаблу над отвореном ватром. Обично се служи са изузетном укусним рендангом, који је америчка телевизијска компанија Си-ен-ен (CNN) својевремено сврстала међу најускуснија јела у свету.

 

Лик и дело шефа Исмаила

 

Исмаил је после студија на највећој малезијској образовној институцији Мара технолошком универзитету, Одсек за управљање хотелима и кетеринг, током три године усавршавао вештине у оквиру ланца хотела Хилтон. Потом је радио у прехрамбеној индустрији и предавао на једном од водећих малезијских универзитета Тејлорс. Био је кувар у међународном ланцу брзе хране KFC Holdings током седам година. По две године је азијску храну кувао у Lady Jessy у Кану, у јужној Француској и Watermill Art Centre у Саутхемптону, у америчкој савезној држави Њујорк.

 

Ради очувања наслеђа националног кулинарског блага, шеф Исмаил је пре више од 10 година отворио престижни ресторан “Ребунг” који се налази у Бангсару, престижном делу Куала Лумпура. Већина јела потичу из Исмаиловог детињства из кампунга (село) која је од својих предака научио да справља. “Цене у мом ресторану су веома разумне уколико се определите за ланч бифе, око 10 евра,” одговорио је на питање Куће Добрих Вести.

 

Дато’ Исмаил се специјализовао у спремању локалних и традиционалних малезијских специјалитета, Посвећен промоцији традиционалне малезијске кухиње широм света формирао је листу  од преко 350 јела која ротира на редовној основи у “Ребунг” рестурану и гостовањима по престижним кулинарским одредиштима.

 

Дато Исмаил је такође амбасадор малезијског туризма за период 2015–2017, у области хране и саветник у Туристичкој организацији Малезије. У том својству обилази Сједињене Америчке Државе, Блиски исток и Европу и својим кувањем, али и пријатном спољашњошћу, ведрином, непосредношћу и срдачношћу, промовише малезијску храну и производе. Именован је за саветника низа нових ресторана у Куала Лумпуру.

 

 muhamer

Манифестација у Београду

 

Током предстојећег догађаја у Београду, посетиоци ће имати јединствену прилику да окушају аутентичне малезијске традиционалне специјалитете сервиране по моделу шведског стола и учествују у размени кулинарских рецепата. Доживеће, такође, лепоту малезијске културе кроз извођење малезијских традиционалних плесова, обреда традиционалног малезијског венчања И представљање силата  –  традиционалне малезијске борилачке вештине.

 

Програм манифестације ће обухватити и туристичку радионицу на којој ће јединствене туристичке атракције Малезије бити представљене домаћим и страним туроператерима и туристичким агенцијама.  Туристичку презентацију Малезије под називом “Enchanting Malaysia” („Очаравајућа Малезија“), организују Амбасаде Малезије и компанија Turksih Airlines из Београда за више од 40 локалних тур оператора и туристичких агенција.

 

Дато’ Исмаил и познати српски кувар Саша Мишић, такође ће уживо припремати специјалитете малезијске кухиње.

 

За више информација, молимо Вас да посетите Амбасадину фејсбук страницу.

 

Манфестацију Malaysian Delights 2017 (“Ужитци Малезије 2017”) су подржали Radisson Blu Old Mill Hotel у Београду, Turkish Airlines и малезијска компанија Muhibah Palm Products Sdn. Bhd.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 17 октобар 2017 14:23
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани