Кућа Добрих Вести

Login

Прослава Нордијског дана у Београду

Оцените овај чланак
(5 гласова)

nordicБЕОГРАД - Амбасадори нордијских земаља у Београду, Данска, Финска, Норвешка и Шведска, организовали су данас пријем у резиденцији амбасадора Норвешке, како би обележили 23. март, Нордијски дан.

 

 

 

Нордијски дан је манифестација нордијске међудржавне и међупарламентарне сарадње, која је једна од најстаријих и најсложенијих модела регионалне сарадње у свету. Нордијски „устав“, такође, познат је и као Хелсиншки споразум – документ, којим се регулише званична сарадња међу нордијским земљама – потписан је 23. марта 1962. године, у Хелсинскију, престоници Финске. Отада се тај дан назива „Нордијски дан“. Земље потписнице су све Ннрдијске земље: Данска, Финска, Исланд, Норвешка и Шведска. Споразум садржи 70 параграфа, којима се утврђују обавезе потписника да одржавају и негују сарадњу у области законодавства, културе, социјалне политике, очувања животне средине, инфраструктуре и привреде. Такође, споразум омогућава једнак третман свих држављана нордијских земаља, приликом доношења закона и других регулатива.

 

 

 

 

 

Шведска је председавајућа земља у овој години. Премијер Шведске, Стефан Левен, представио је приоритете за 2018. годину, када Шведска председава Саветом нордијских министара. Програм председавајуће земље, који је насловљен „Инклузивни, иновативни и безбедан нордијски регион“ подељен је у три области.

 

 

 

 

 

Прва област, „Инклузивни нордијски регион“, усредсређен је на социјални Нордијски модел, чија су обележја поверење, једнакост, родна равноправност и отвореност. Полазна тачка су бројни изазови, који су заједнички за све Нордијске земље у овим областима. Друга област, „Одржив и иновативан Нордијски регион“ фокусира се на нордијске иновације као покретачку снагу за одржив друштвени преображај. Трећа област, „Безбедан и отворен Нордијски регион“, усмерена је на сарадњу, којом се обухватају питања везана за ширу безбедност, где су сигурност и отвореност кључне речи.

 

 

 

 

 

„Нордијски регион се сматра светским лидером када се говори о поверењу према друштву међу становништвом и управо поверење остаје виталан фактор за раст наших друштава у економском и сваком другом смислу“, рекао је Ула Андешон, саветник амбасаде краљевине Шведске у Београду и шеф канцеларије за развојну помоћ и сарадњу (SIDA).

 

 

 

 

 

Нордијски регион је дом за 27 милиона становника, који живе дуж осам временских зона, и инају снажну језичку заједницу – 80-90% данских, шведских и норвешких речи су или идентичне или сличне. Једнакост, добростање и демократија су заједничке нордијске вредности, које омогућавају блиску међунордијску сарадњу на свим нивоима – од председника Владе до ученика основних школа. Отвореност, поверење, креативност, одрживи развој и саосећање су вредности заједничке за све нордијце.

 

 

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 25 март 2018 22:38
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија