Кућа Добрих Вести

Login

Tесла дани 2017

Оцените овај чланак
(2 гласова)

tesladani200БЕОГРАД - Уколико желите да путујете кроз време са Николом Теслом, да са собом кући понесете необичан сувенир – вашу фотографију на којој сте у друштву великог научника, да завирите у неку од старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави живи музеји, или да учествујете у радионицама инспирисаним Николом Теслом и његовим проналасцима, не пропустите Тесла дане 2017!

 

Током читавог јула, занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, необичним турама и обиласцима, као и разним другим дешавања инспирисаним Николом Теслом и његовим животом, временом електрификације и индустријализације, биће широм Србије прослављен Теслин рођендан - 10. јул. На тај дан Музеј Николе Тесле поклања бесплатан улаз свим посетиоцима.


Електропривреда Србије ће вас баш на Теслин рођендан, 10. јула од 17 до 19 сати на Електротехничком факултету у Београду, повести на "Путовање кроз време са Николом Теслом". Посетиоци ће имати прилике да "уроне" у виртуелне светове, наћи ће се у амбијенту с краја XИX и почетка XX века, или у амбијенту будућности. Све то ће бити забележено на фотографији коју ће понети са собом као необичан сувенир. Фотографије ће се наћи и на фејсбук страници руте Путевима Тесле, а оне са највише лајкова очекују необични, 3Д поклони. Цео догађај ће пратити и прича о Путевима Тесле кроз Србију и старим хидроелектранама, доласку Тесле у Београд пре 125 година, његовом пријатељству са Ђорђем Станојевићем.

 

                                                      tesla454545

 

Изложба „Никола Тесла“ и династија Карађорђевић


Изложба „Никола Тесла и династија Карађорђевић“ Музеја Николе Тесле биће отворена од 20 сати у Кули на Гардошу. Прича о контактима краљевске породице Карађорђевић са једним од највећих умова данашњице, Николом Теслом, почиње у лето 1942. године, када је млади краљ Петар II посетио Теслу у његовој хотелској соби. Тада је направљена њихова заједничка фотографија.
Посебно ће бити занимљив обилазак чак три хидроелектране у Бајиној Башти - мале хидроелектране Врело, Хидроелектране Бајина Башта и Реверзибилне хидроелектране. Окупљање је испред Туристичког инфо центра у Бајиној Башти 10. јула у 10 сати, одакле је организован превоз аутобусима до Перућца. Инжењери из Дринско-лимског огранка Електропривреде Србије ће бити водичи у обиласку хидроелектрана.


У Новом Саду нас у Градској библиотеци од 19 сати очекује занимљива трибина о детињству и животу Николе Тесле - "Породица и васпитање некад и сад". Учествују проф. Вера Стојшић-Гашпаровски, проф. Миодраг Миша Близанац, проф. Др Првослав Јанковић, Драган Којић, директор Градске библиотеке у Новом Саду. Вече посвећено Тесли у Лесковцу већ традиционално организује 10. јула и Удружење Теслин торањ у Србији, у сарадњи са Удружењем Инжењера и техничара Лесковца, Градом Лесковцем и Народним музејем Лесковца. Посетиоци ће моћи да виде део сталне поставке Народног музеја, који говори о хидроелектрани Вучје и индустрији у Лесковцу, српском Манчестеру. Програм поциње дечјом радионицом од 18 сати, у Галерији ће бити поставка Теслиних слика и разних експоната, а у конгресној сали Музеја ће бити скуп на коме ће се говорити о лику и делу Николе Тесле.


Сто двадесет пет година од Теслиног доласка у Србији


Овогодишња манифестација Тесла дани, четврта по реду, протећиће и у знаку јубилеја - 125 година од Теслиног доласка у Србију. Никола Тесла је 2. јуна 1892. године посетио Београд, и тај његов долазак оставио је огроман траг на читаву електрификацију и индустријализацију Србије.


Након једног Тесла дана који је Кластер путева културе по први пут организовао 2014. године као отворену манифестацију у десет градова широм Србије и коме је присуствовало више хиљада посетилаца, уследили су 2015. године Тесла дани - од 6. до 12. јула. Током 2016. године у оквиру манифестације Тесла дани обележен је велики јубилеј - 160 година од рођења Николе Тесле, а преко 300.000 посетилаца уживало је у скоро 50 догађаја у 13 градова Србије.


Манифестација Тесла дани је део руте Путевима Тесле кроз Србију, која обухвата сам Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића. На Путевима Тесле је још и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, Теслиног омиљеног песника, затим манастир Шишатовац одакле потиче Теслина љубав према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.


Ко стоји иза Тесла дана?


Тесла дане организује Кластер путева културе, који умрежава преко 40 институција културе, туристичких организација и агенције, привредника и чак шест факултета у три земље: Србија, Словенија и Хрватска. Специјална дешавања Тесли у част припремају чланице Кластера: Музеј Николе Тесле, Електротехнички факултет, Туристичка организација Србије, Адреналин ескејп румс, Туристичка организација Ниша, Глоб метрополитен, Панакомп, Етно цента Гегула, Балкан магнет сувенири, Млади за туризам, Воxеллаб, као и сарадници Кластера - Спортско туристички центар Бајина Башта, Народна библиотека у Новом Саду, Удружење учитеља Војводине, село Велебит код Суботице, Народни музеј Лесковца и Удружење Теслин торањ из Лесковца, и други.


Од самог почетка пројекат развоја културно туристичке руте Путевима Тесла, као и манифестацију Тесла дани подржава Електропривреда Србије. Велики значај пројекта постављања културно туристичке руте "Путевима Тесле кроз Србију" истакла су у старту чак четири министарства: Министарство културе и информисања, Министарство просвете, науке и технолоског развоја и Министарство енергетике, а иза њега је стала и Скупштона града Београда.
Досадашњи пријатељи пројекта су и Аеродром Никола Тесла, Тризма, Шнајдер Електрик, Општина Неготин, Историјски архив у Неготину, Народни музеј Ужице, Пупинов завичајни комплекс у Идвору, Народни музеј у Крагујевцу, Народна библиотека Топола, и бројни други.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 10 јул 2017 12:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија