Кућа Добрих Вести

Login

Данас Србија слави Теслин рођендан

Оцените овај чланак
(2 гласова)

nikolaaaaa34343БЕОГРАД – На данашњи дан рођен је наш велики научник Никола Тесла!


Јубилеј 160 година од рођења Николе Тесле обележава се данас широм Србије бројним манифестацијама, како у Београду, тако и у многим другим градовима наше земље.


Теслин рођендан изабран је и за обележавање Дана науке у Србији. Тим поводом помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић заједно са директором Центра за промоцију науке Немањом Ђорђевићем, у 11 часова обратиће се новинарима код Научног камиона Центра за промоцију науке који је постављен испред Тржног центра „Ушће“ у Београду.


У Научном камиону се од 6. до 10. јула већ одржава низ активности, радионица и занимљивих активности које популаришу науку.


Од подне на Аеродрому Никола Тесла биће премијерно приказан видео рад уметника из Београда и Њујорка, посвећен Николи Тесли. Овај видео рад, као и филмови о старим хидроелектранама, приказиваће се поводом 160. годишњице од рођења Николе Тесле и у Крагујевцу, Њујорку, Марибору и Карловцу, чиме ће Тесла дани 2016. симболично спојити земље у којима је Тесла оставио трага.

 

                  nikolatesla90903434

 

Изложба „Доживи Теслу“


Данас ће бити отворена и прва музејска изложба у окружењу виртуелне реалности, под називом “Доживи Теслу“.


У сусрет Теслином јубилеју, "Дајрект Медија" је Музеју Николе Тесле у Београду донирала ову јединствену изложбену поставку која ће остати део виртуелне баштине музеја.


“Један од циљева Музеја Николе Тесле јесте учинити Теслину оставштину приступачнијом и разумљивијом заинтересованим посетиоцима широм света и технологија виртуелне реалности пружа невероватне могућности визуелне реконструкције ситуације, простора и идеја. Зато смо са захвалношћу прихватили иницијативу "Дајрект Медије" и са стручњацима фирме "Диџитал Мајнд" вредно радимо на осмишљавању садржаја виртуелних сцена које ће бити представљене публици 10. јула на дан Теслиног рођења као саставни део нове сталне поставке изложбе Музеја”, изјавио је Бранимир Јовановић, директор Музеја Николе Тесле.


Директор "Дајкрет Медије" Јован Стојановић истакао је да је обавеза успешних компанија да покрећу развој целог друштва.


“После највећих светских музеја који су релативно скоро уврстили виртуелну реалност у своје поставке, поносни смо што овај глобални тренд у години великог Теслиног јубилеја и наше компаније доносимо Музеју Николе Тесле. Тиме ће наш музеј постати прва институција на свету која је технологијом виртуелне реалности оживела лик и достигнућа великог научника”, рекао је Стојановић.


Тим компаније "Диџитал Мајнд" уз стручну подршку Музеја Николе Тесле оживеће Теслин лик и локације у којима ће он виртуелно боравити и разговарати са посетиоцима изложбе.


„Музеји виртуелне реалности су извесна будућност музелогије где посетилац није више пасивни учесник изложбе, већ постаје активни део приче која се сада дешава свуда око њега оног секунда када закорачи у виртуелни свет. Теслин живот и његова достигнућа посетиоцу у виртуелној реалности приказаће сам Тесла кроз незаборавно искуство које инспирише, провоцира машту и буди жељу за сазнањем“, истакао је Витомир Јевремовић, аутор изложбене поставке и директор компаније "Диџитал Мајнд".


Са отварањем поставке у Музеју биће активирана и апликација за мобилне телефоне, као и веб сајт са 3Д приказом, како би сви они који нису у прилици да посете Музеј, укључујући посетиоце из целог света, могли да остваре интеракцију са највећим светским проналазачем и упознају се са његовим достигнућим

                          teslica34343

 

„Енергија је свуда око нас“


Спортско-рекреативни центар „Пионирски град“, који се налази на Кошутњаку, биће данас такође домаћин манифестације под називом „Тесла дан“. Од 9 до 14 часова одржаће се пет паралалених програма у оквиру којих ће деци бити омогућено да се забаве и да методом учења кроз игру, науче нове ствари.


Предвиђен је и музичко-сценски програм дечијег хора „Чаролија“ који ће изводити атрактивне музичке хитове, наступ деце-рецитатора који ће говорити цитате Николе Тесле, те Екоарт радионице у природи под називом „Енергија је свуда око нас“. Деца ће се на овим радионицама путем занимљивих експеримената упознати са обновљивим изворима енергије: енергијама сунца, ветра, воде и земље. Премијерно ће бити изведене нумере из првог мјузикла за децу „Тесла – тајна електропије“, у извођењу познатих певача и глумаца. Овај део програма припремио је Дечији културни центар, у трајању од два сата.


Три радионице за децу Академија малих генија – Tesla Genius, одржаће Eic Teslinaunum у сарадњи са Асоцијацијом CIVIS-a, које су развијене у оквиру истоименог пројекта који је финансирала Фондација Новак Ђоковић. Циљ радионица је да помогне деци да побољшају своје когнитивне вештине методама које је користио Тесла.

 

                          telsaslsozbafdfdf233

 

Радионице „Еко Теслианум башта“


Центар за промоцију и едукацију Органска башта одржаће пет радионица под називом „Еко Теслианум башта“, где ће деца моћи да на интерактиван начин науче много о органској башти, о правилном сађењу воћа, поврћа и дургих биљака као и о третирању земљишта.


Пет радионица „Да волим природу“, биће реализовано у режији НВО Волим природу, а на њима ће деца учити о природи и како да се са њом повежу користићи своју креативност.


Догађаји на Калемегдану


Електропривреда Србије вас позива на Калемегдан (10. јул, од 15 до 23 сата), на едукативно забавну игру која се тематски ослања на живот и рад Николе Тесле. Окупите екипу од два до шест играча и у року од 5 до 10 минута истражите Тесла собу како бисте дошли до коначног открића и награде!

 

Калемегдан је незаобилазан и уколико желите да ексклузивно видите велики експеримент који је Тесла извео у својој лабораторији пре тачно 125 година.


Баш на рођендан Николе Тесле можете завирити и у неку од старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави живи музеји. Своја врата специјално на овај дан отвориће хидроелектрана "Под градом" у Ужицу, а преко Туристичке организације Ниша можете најавити и посету хидроелектрани "Света Петка" у Сићевачкој клисури. Већ у понедељак, 11. јула обилазак мале хидроелектране Врело, Хидроелектране Бајина Башта и Реверзибилне хидроелектране, организује Спортско туристички центар Бајина Башта.

 

                              teslakraljlj3434

 

Експирименти у Крагујевцу


Посебно изненађење за 10. јул припрема Народни музеј Крагујевца, у сарадњи са Природно-математичким факултетом Универзитета у Крагујевцу. Захваљујући њима моћи ћете да учествујете у многим експериментима, а од неких модела Теслиних патената ће вам се дићи коса на глави, и то буквално, најављују организатори ових многобројних, интересатних манифестација посвећених јубилеју од рођења нашег великана који је ,,осветлио свет" и без чијих открића која досежу и у наредне векове, данашња цивилизација не би овако изгледала.


Овогодишњи велики јубилеј - 160 година од Теслиног рођења, биће, у оквиру културно туристичке руте Путевима Тесле, обележен једномесечном манифестацијом ,,Тесла дани 2016".


Током читавог јула ове године,а наиме, бројним занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, необичним турама и обиласцима, као и разним другим дешавања инспирисаним Николом Теслом и његовим животом, временом електрификације и индустријализације, биће широм Србије прослављен Теслин рођендан.


Манифестација Тесла дани је део руте ,,Путевима Тесле кроз Србију", која обухвата сам Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића.


Оволиким бројем потпуно очуваних старих хидроелектрана може се похвалити ретко која земља у Европи. Стога ће на предстојећој конференцији за медије Кластер путева културе доделити специјално признање Елекропривреди Србије за велики допринос у очувању старих хидроелектрана, изузетно вредне индустријске баштине Србије.


На Путевима Тесле је још и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, Теслиног омиљеног песника, затим манастир Шишатовац одакле потиче Теслина љубав према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.


Научни скуп „Тесла за сва времена“


Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић одржаће поздравни говор у уводном делу научног скупа „Тесла за сва времена“ у свечаној сали Српске академије наука и уметности, у понедељак 11. јула у 9,30 часова.


Истог дана, државни секретар Татјана Матић учествоваће на свечаном отварању изложбе „Теслин рад на енергијама – инспирација за будућа поколења“, у Галерији нуке и технике САНУ, у улици Ђуре Јакшића 2, са почетком у 18 часова.


Том приликом државни секретар уручиће награду Викторији Драгић, ученици 7. Разреда Основне школе „Вук Караџић“ из Крушевца, која је победила на такмичењу за најбољу фотографију „Захваљујући Тесли“, и чији радови ће бити представљени на изложби.


Ко стоји иза Тесла дана?

 

Тесла дане организује Кластер путева културе, који умрежава више од 40 институција културе, туристичких организација и агенције, привредника и чак шест факултета. Специјална дешавања Тесли у част припремају разне чланице Кластера: Музеј Николе Тесле, Аеродром Никола Тесла, Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”, Туристичка организација Србије, Млади за туризам, Адреналин есцапе роомс, Завод за проучавање културног развитка, Туристичка организација Ниша, Народни музеј Шабац, Балкан магнет сувенири, Глоб метрополитен, Центар за културу и информисање "Киссароо"…

 teslaputeviiiii

 

Покровитељи Тесла дана су Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Електропривреда Србије и Туризма, а пријатељи пројекта Град Београд, Општина Неготин, Историјски архив Неготин, Народни музеј Крагујевац, Универитетска библиотека „Никола Тесла“ из Ниша, Српска академија наука и уметности, Народни музеј Лесковца и Удружење Теслин торањ из Лесковца, Народни музеј Ужице, Спортско туристички центар Бајина Башта, Пупинов завичајни комплекс у Идвору, село Велебит код Суботице, и бројни други.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 12 јул 2016 13:58
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија