Кућа Добрих Вести

Login

Теслина конференција у Њујорку: Теслин школски програм

Оцените овај чланак
(5 гласова)

teslaaaaaaЊУЈОРК/БЕОГРАД – Меморијална конференција поводом 72. године од смрти Николе Тесле одржана је у суботу 10. јануара у хотелу Њујоркер, у коме је Тесла живео и радио последњих десет година живота.


Овогодишња целодневна конференција, под називом „Хајде да креирамо Теслин школски програм“, имала је за циљ да покрене активно изучавање порука, изума и идеја Николе Тесле у школском систему, како у САД и Србији, тако и у другим земљама света и тиме допринесе ширењу Теслиног ванвременског научно-филозофског легата.


,,Ми смо у потрази за најефективнијим начином да се Теслин живот, успеси и његова ванвременска филозофија учине доступним данашњој омладини широм света, и на тај начин се управо они инспиришу да мисле и делају у духу Тесле а за добробит будућности наше планете" изјавио је Никола Лончар, председник и оснивач фондације.


Изучавање Тесле у основним и средњим школама је, како истиче, интердисциплинарна идеја, која укључује не само науку, школство и уметност него захтева и вољу и ангажовање државних институција одговорних за образовање и школство.


У радном делу конференције учествовало је неколико водећих научника, професора, предавача, писаца, представника државних институција, удружења грађана и уметника на тему како Теслино научно и културно наслеђе може бити изучавано и тиме употребљено као инспирација за нове генерације, објавила је Теслина научна фондација.


Централна личност овогoдишње научне конференције била је Ешли Редферн, носилац пројекта изучавања Тесле у основним школама у Америци.


Вечерњи програм почео је свечаним откривањем бисте Николе Тесле у холу историјског хотела Њујоркер, где је Никола Тесла живео и радио последњих десет година свог живота.


Након откривања, одржана је гала донаторска додела награда "У духу Тесле"- на којој су уручене годишње награде и плакете појединцима и организацијама из целог света, заслужним за допринос промоцији Николе Тесле у 2014. години.


Биста Николе Тесле постављена је у холу хотела Њујоркер уз присуство многих медија и гостију.

На бисти пише:


“Никола Тесла је српско-америчи научник и изумитељ, који је изумео наизменичну струју и систем који се употребљава широм света данас, као и друге изуме, укључујући и радио.


Никола Тесла је живео у собама 3327 и 3328 у Њуjоркер хотелу од 1933 до 1943.


Донирано Њујоркер хотелу од стране Теслине научне фондације у име народа Србије и Републике Српске.”


Бисту је освештао Прота Ђокан из цркве Светог Саве на Менхетну, а открио је Никола Лончар, Tеслине научне фондације.
Теслина изложба је била важан део овог догађаја. Преузета је уз све дозволе од Теслиног музеја из Београда да би се приказивала на будућим догађајима и за наш пројекат на коме радимо: „Тесла - прошлост, садашњост и будућност.“

tes1

 

“Награде : ”У духу Тесле” добили су:


• Jane Alcorn (Тесла научни центер на Лонг Ајланду)
• Телефоника компанија
• Српска црква Свети Сава у Њујорку
• Марина Арсенијевић ( за музику у филму “Торањ народу”, филм о Тесли)
*Ashley Redfearn и ТЕСЛА - ШКОЛСКИ ПРОГРАМ


За Легат Тесле, награда председника:


Mark Passio и Michael Falseta
Оснивачи и пријатељи организације


За Теслину бисту


Бојан Микулић


-Тесла дигитална награда, Brian Yetzer


Постхумна награда, очување Теслиног дела - Никола Радошевић


Гости конференције били су Иван Босиљчић и Јелена Томашевић, гости из Београда.
Присутни су били представници конзулата Републике Србије и Републике Српске, Милан Милановић, српски амбасадор у Уједњеним нацијама и уважена гошћа Моуфида Гоуча, директор УНЕСК-а за Уједињене нације.


Како се истиче, важни планови Теслине научне фондације у 2015. биће „Теслин Народ“ догађај који ће бити одржан 2. јуна у Београду и 10. и 11. јула у Филаделфији, „Теслин Народ“, скуп поводом прославе Теслиног рођендана.


Изузетна година


Како саопштавају из Теслине научне фондације, 2014. година је била изузетна година, пуна догађаја и занимљивих и успешних акција у промоцији Николе Тесле.


Одмах после конференције Теслине научне фондације (ТНФ) у Њујоркеру хотелу у јануару 2014-те, почео је да се гради “Теслин народ” од десетак људи који су свакодневно, месецима, волонтерски радили на јунској прослави “200 година Срба у Америци”.
Прослава је одржана 28 јуна, 2014. године за Видовдан у Филаделфији, у граду у који је дошао први Србин, Ђорђе Шагић.
Прослава је привукла око 700 званица, а око 120 је присуствовало свечаној вечери и додели признања.


Део програма је била и аукција предмета донираних од стране Срба у дијаспори и матици, а чији су приходи послати преко српске хуманитарне организације РАС за санацију два обданишта угрожена у мајским поплавама, једно у Србији а друго у Републици Српској.


Бисте Николе Тесле


Кроз дугогодишњу сарадњу са Френклиновим институтом за науку у Филаделфији, Теслина научна фондација организовала је откривање бисте Николе Тесле у истоименом институту у јуну, за време прославе “200 година Срба у Америци.” Сарадња са институтом се одржава стално, кроз разна предавања и кроз наше учешће на њиховом сајму науке, сваког марта у Филаделфији.


Откривању и пријему су присуствовали многи челници института, града Филаделфије, конзулата Србије, званични представници Републике Српске на челу са премијерком Жељком Цвијановић, као и многи медији и други гости.
Још једна биста Николе Тесле донирана је од стране ТНФ граду Рахвеју у држави Њу Џерзи. Никола Тесла је ту живео и радио 1887. године у својој компанији “Tesla elektrik & Manyfakturing".

 tes

 

Многи људи у том граду се још увек сећају Тесле и ми смо били дочекани свечаним пријемом од стране градоначелника. Биста Николе Тесле ће бити постављена на истом месту где су његове уличне светиљке некада стајале.


Још неколико биста је донирано:


-Душану Синадиновићу и његовој организацији “Саградимо Теслин торањ у Србији” и граду Лесковцу, где је откривање заказано за Теслин рођендан ове године.


-У граду Кливленду постоји велики парк, звани Кливлендска културна башта, који се састоји од мањих делова који представљају земље света. Србија има свој мали парк, са десетак споменика српским јунацима, песницима и композиторима. Међу њима налазила се и биста Николе Тесле која је на жалост, пре неколико месеци украдена. Наша организација одлучила је да поклони бисту нашем српском парку. Откривање ће бити ускоро.


-Једна биста ће бити поклоњена америчкој амбасади у Београду - резиденцији амбасадора, у јуну ове године, као гест повезивања два народа, као и дијаспоре са матицом.


-Тренутно се преговара са Бања Луком, Андрићградом, Чикагом, Бечом, неким градовима у Канади, где би желели да инсталирамо ове споменике.


Сврха и разлог ових донација је да се даље промовише Тесла, његов рад и идеје којима је желео да помогне човечанству, али и његово порекло; да образујемо људе о томе ко је био научник Никола Тесла.


Биста је рад српског уметника из Бања Луке, Бојана Микулића, који се придружио тиму пре неколико година и допринео да се наше идеје успешно спроведу.


Пројекат донација се наставља...


Како истичу у Теслиној фондацији пројекат са донацијама се ту не завршава. Свака школа која уведе школски програм који укључује Теслино учење добиће велики бронзани рељеф као поклон. Наша прва школа, Такони академија из Филаделфије, је прва која је почела са програмом. Српска православна црква Свети Сава у Њујорку је добила бронзани рељеф због свастране помоћи коју увек пружа Теслиној научној фондацији, као и промовисању конференција.


Свака школа у Америци која се зове Никола Тесла добиће бронзану бисту као награду од фондације.


Ове године Теслина научна фондација радила је са великим бројем група и институција. Имали су дивну сарадњу са Арт институтом из Филаделфије, који ствара промотивне видео записе за нашу организацију. Били смо почасни гости Еволве фестивала а бићемо присутни опет ове године у септембру. Организовали смо предавања на тему Тесле у библиотеци Филаделфије сваког месеца.


Припремајући ову конференцију, Теслина научна фондација се повезала се са професорима, писцима, научницима, уметницима и другима стручним људима.


Ове године успостављен је контакт са Уједињеним Нацијама, организацијом УНЕСКО, а задржан је добар контакт са старим пријатељима као што су Научни центар Тесла на Лонг Ајланду и Њујоркер хотел, где је Тесла живео и радио.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 24 јануар 2015 12:32
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија