Кућа Добрих Вести

Login

Опсерваторија за уметнике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

4logoooooБЕОГРАД - Центар за промоцију науке (ЦПН) представиће сутра у Научном клубу нови европски пројекат и конкурс који ће спојити уметнике и научнике - Европску мрежу дигиталне уметности и науке.


Овај пројекат финансиран је кроз програм Креативна Европа Европске комисије, а његов циљ је спој савремених научних открића и актуелних пракси у домену дигиталне уметности – интерактивна уметност, дигитална музика и звук, дигитални дизајн, дигиталне архитектонске инсталације, компјутерске анимације, филм, фотографија и визуелни ефекти, дигиталне заједнице и друштвене мреже, хибридна уметност, перформанси и кореографије.


Конкурс у оквиру пројекта, чије детаље ће присутни чути у четвртак, подразумева два круга отвореног позива за уметнике из читаве Европе.


Два првонаграђена пројекта добијају једномесечну резиденцију и менторски рад с научницима у Јужној европској опсерваторији (ЕСО), која се налази на планинским венцима Чилеа у Јужној Америци и представља једну од најзначајнијих астрономских центара наше планете. Пројекти се затим реализују у оквиру FutureLab лабораторије Арс електронике, пре него што се премијерно прикажу на Арс електроника фестивалу у Линцу, почетком септембра 2015.


Сви други регистровани уметници са својим апликацијама и идејама улазе у избор за реализацију на националном нивоу. Како је Србија иницијални партнер пројекта, наши уметници имају привилегију сигурне реализације два пројекта на националном нивоу. Реализација пројекта на националном нивоу укључује ауторску накнаду за аутора у износу од 1000 евра и трошкове продукције рада (2000 евра по раду). Уметници ће, такође, имати директну сарадњу са научником који ће бити ангажован као ментор током реализације радова.


Координатор пројекта је Арс електроника из Линца, а поред ЦПН-а, парнтери су и Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), GV art из Лондона (GV Art), Лаборал из Хихона (LABoral), Етиопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелице из Љубљане и DIG галерија из Кошица.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 21 јануар 2015 20:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија