A+ A A-

Џајпур - град бурне и племените прошлости

Оцените овај чланак
(8 гласова)

indijaЏАЈПУР - Индијски историјски град Џајпур, бурне и племените прошлости, једна је од омиљених туристичких детинација у Индији и у свету.

 

Првобитна методичност и просторни ред у Џајпуру данас су на сваком кораку ометени урбаним животом. Саобраћај надмашује уобичајену буку скутера, аутомобила, аутобуса и камиона. Сирене и кочнице се немилице користе како би се прокрчио пут између запрега са камилама или коњима, обојених слонова, коза, покојег мајмуна и, наравно, крава. Овај аутор је посетио и мини фарму бивола у једној од мирнијих улица у граду.


Усред овог хаоса, сјај величанствене прошлости Џајпура представљају острва која подсећају на другачији темпо у другом свету. У срцу града, Градска палата и даље је дом бивше краљевске породице. Џантар Мантар, краљевска обсерваторија је очувала небески поглед, а са Куле ветрова (Хава Махал) некадашњег харема, може се видети оближњи базар. Изван видика, у сувом брдовитом крајолику који окружује град, лежи величанствена бајковита тврђава Амбер.

 

prva

Џајпур је један од најбрже растућих мега градова у Индији. Услед значајног економског раста град се шири много пре него што се могло предвидети. Близина федералног главног града Делхија и чињеница да представља део предложеног коридора националне инвестиционе зоне привукли су људе из удаљених делова да живе у Џајпуру.


Према извештају о „Стању градова у свету за 2012-2013.“ који је сачинио ХАБИТАТ, агенција Уједињених нација, Џајпур ће до 2025, бити десети најмногољудији град на Земљи. Број становника је порастао са 2,32 милиона у 2001. на 3,09 милиона у 2011. Туризам такође доноси велику „покретну“ популацију, према проценама око 600.000 годишње).
Џајпур има годишњу стопу раста од 5,3 одсто, два пута вишу у односу на остале урбане средине у Индији. Процењује се да је Џајпур у 2014. имао 3,5 милиона становника.

 

treca
Џајпур се још 2008. налазио на 31. месту на листи 50 растућих глобалних аутсорсинг, градова у које мултинационалне компаније преносе своју производњу и услуге. Џајпур убрзано постаје синоним за аутсорсинг чвориште Гургаон, град сателит крај Делхија пошто велике компаније из области информатичких технологија (ИТ) и преношење пословних процеса (БПО) отварају канцеларије у ружичастом граду. Дојче банка група Џајпур, Genpact, мултинационална компанија за БПО и ИТ, настала из америчког Џенерал Електрика, индијска мултинационална компанија Infosys BPO Ltd и њена мајка Infosys Ltd, између осталих, имају центре за развој софтвера у Џајпуру.


Једна од највећих индијских мултинационалних компанија

 

 

Mahindra&Mahindra је саградила Mahindra World City, специјалну економску зону (СЕЗ) која поседује највећи истраживачки центар ИТ у Индији. Ова СЕЗ такође има зону за лаке индустрије, текстилну и друге.


СЕЗ у Џајпуру се простире на површини од око 3.000 јутара. Када буде у потпуности развијена, СЕЗ ће обезбеђивати највећи број радних места у том граду. Велики и луксузни трговински и пословни центар, Светски трговински парк, у имућном делу Џајпура Малвија Нагару, такође ће у великој мери подстаћи раст економије града.


Како све већи број аутсорсинг компанија настоје да прошире своје пословање на индијске градове Другог и Трећег реда, Џајпур важи за једну од најомиљенијих дестинација за “играче” из области ИТ-БПМ (управљање пословним процесима). Ови градови нуде повољније могућности у погледу пословног окружења, талента, инфраструктуре и пратећих трошкова. Џајпур нуди обиље таленатованих људи, њихов број као и јединица ИТ-БПМ је удвостручен последњих пет година, уз добру повезаност ваздушним путем и метроом у изградњи.


Џајпур има велику обучену и образовану радну снагу. Како пишу индијски медији, сваке године у Џајпуру дипломира око 325.000 студената са различитих образовних институција, међу њима и 64 техничког смера. Рачуна се да 36 одсто професионалаца из области трговине, попут рачуновођа, у читавој Индији потиче из Раџастана.

 cetvrta

 

Велика туристичка дестинација

 

Џајпур представља велику туристичку дестинацију у Индији. У истраживању луксузног беританског магазина за путовања Conde Nast Traveller из 2008, Џајпур се налазио на седмом месту најатрактивнијих туристичких локација у Азији. Заједно са Делхијем и Агром, спада у тзв. Златни Троугао, који најчешће посећују страни туристи у Индији.
Градска палата је, тврди се, највећа туристичка атракција у Џајпуру. У питању је, импресивни комплекс палата од којих су неке претворене у музеје, а друге још увек користе махараџини потомци (један од таквих је могуће разгледати по цени улазнице од око 50 долара), тргова и других грађевина. Архитектура одише краљевском величином, давном лепотом И укупним складом.


Једна од атракција Градске палате и Џајпура је Председнички апартман у хотелу Раџ Палас, у коме преноћиште кошта 45.000 долара, па се он налазио на другом месту листе 15 најскупљих апартмана у свету према истраживању медијске куће Си-Ен-Ен (CNN) из 2012. У питању је прва палата саграђена у Џајпуру 1727, традиционална имовина са 40 соба краљевске породице Џајпура.


Председнички апартман је својеврсан павиљон, у коме је одседало 16 генерација краљевске породице. У питању је један од блокова палате од готово 5.000 квадратних метара, са лифтом који повезује сва четири спрата. У овој раџастанској палати госте дочекује два реда батлера који служе шампањац, гирланду (венце од цвећа), хладне пешкире и закуску.
Богатство последњег махараџе од Џајпура, Бавани Синга који је развлашћен почетком 1970-тих, а умро 2011, процењено је на 378 милиона енглеских фунти. Његов наследник је 17-тогодишњак, крунски принц Кумар Падманаб Синг.

peta

Поред Градске палате је Џантар Мантар, опсерваторија коју је Џаи Синг са почетка приче саградио 1728, а која личи на колекцију бизарних скулптура. Махараџа који је волео астрономију више и од рата и планова о изградњи града, саградио је укупно пет опсерваторија и ова у Џајпуру је највећа и најбоље очувана. На индијску листу у оквиру Светске културне баштине УНЕСКО је стављена 2010.


Палата Ветрова (Хава Махал), са многобројним прозорима је постала симбол града Џаипура. То је бајковита грађевина од ружичастог пешчара, чија је фасада изрезбарена попут саћа кошница. Протеже се на вртоглавих пет спратова и има 956 ниша. Изнутра једва да представља грађевину, широка је само као једна соба и има уске, пажљиво изрезане ходнике. Палату је подигао махараџа Саваи Пратап Синг 1799. како би омогућио дамама из краљевске породице, које су живеле у тзв. пурди, изолацији од спољног света, да посматрају живот и дешавања у граду.


Водена палата (Џал Махал, Јалал) је једно од најлепших и непомућених места у Џајпуру. Према историји, ова острво палата настала је око 1734. Окружена миром и тихим водама вештачког језера Сагар, Џал Махал палата се разликује од других и по томе што су четири спрата под водом када језеро има највиши водостај. Пети спрат никада није потољен, а на крову има башту. Настала у типичној раџастанској архитектури Џал Махал делује као пловећа палата која је тек изронила из језера.

 sedma

Љубавни павиљон Џал Махал

 

Савршени љубавни павиљон Џал Махал је само станица до тврђаве Амбер, 11 километара од центра Џајпура кроз узан просек у брдима,. Масивном низу утврђења боје меда на брду се најлакше може може приступити вожњом на слоновима (задовољство које кошта 15 долара). Тврђава делује спектакуларно због колосалности и огледања у свом предњем делу у језеру Маоата. Локално становништво каже да уколико је Џајпур круна лепог Раџастана, онда је један од најдрагоценијих драгуља у тој круни, тврђава Амбер.

 osma

Престоница драгуља


Џајпур сматрају „светском престоницом драгуља“. У граду ради више од 50.000 брусача полудрагог и драгог камења. У „Палати драгуља“ коју је 1852. саградила породица у чијој клијентели су се налазиле краљеви и звезде Холивуда и Боливуда, индијске кинематографије, „леп смарагд кошта од 1.000 долара, а небо је граница“, коментарисао је један зналац.

Сваке зиме је Џајпур и место у коме се одржава највећи литерарни фестивал у Азуији и највећа манифестација те врсте на свету на коју је улаз слободан. Ове године од 21. до 25. јануара у историјској Диги Палати били су лауреати Ноелове награде за књижевност, локални писци, награђивани аутори и дебитанти романописци, моћни људи Боливуда и музичари, мноштво аутора, издавача и љубитеља књиге.
Са око 234 гостујућих аутора из различитих области, од међународних односа, историје и животне средине, до људске природе, регионалне књижевности, уметности, фотографије, Боливуда, позоришта и туризма, на фестивалу је био заступљен широк спектар књижевног света. Програм је обухватао читалачке сесије, дебате, интерактивне активности, дечије радионице и представе. Фестивал је пренет изван четири зида Диги Палате на нека од најпознатијих места у граду.


Британски аутор кинеског порекла Јунг Чанг, бивши Председник Индије АПЈ Абдул Калам, глумац Насерудин Шах, британска биографкиња Луци Хјуз Халет, писац позоришних комада Гириш Карнад, нобеловац В С Наипул, добитник Мен Букер награде Елинор Кетон, познати савремени путописац Пол Теро, добитник Пулицерове награде Виџај Сешадри, сценариста номинован за Оскара, писац Ханиф Куреиши, били су само неки од учесника фестивала.


Књижевни фестивал је први пут организован 2006. Последњи је привукао 52.000 посетилаца.


Највећа предност Џаипурског књижевниног фестивала је слободан улаз. Уколико су вам потребне одређене привилигије попут смештаја и превоза, можете купити делегатску пропусницу по посебној цени. Представницима медија такође је обезбеђен слободан улаз. Како би били избегнути редови током одржавања фествала, од свих учесника је затражено да се раније региструју путем интернета и носе беџеве на видљивом месту, као и фотографску идентификацију. Регистрација је важила само за једну особу и није била преносива, док плаћене регистрације није било могуће рефундирати.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 29 март 2015 16:24
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани