Кућа Добрих Вести

Login

"Дивна Индонезија" на Сајму туризма

Оцените овај чланак
(3 гласова)

STANDИндонезија је на 38. Међународном сајму туризма у Београду, од 18. до 21. фебруара представљена под слоганом “Дивна Индонезија”.

 

Индонезија је била земља партнер на 36. Међународном сајму туризма у Београду у фебруару 2014.


Амбасадор Индонезије у Србији Хари Ричард Џејмс Кандоу је на Сајму позвао овдашње медије да пишу о “Дивној Индонезији” и жељи да буду унапређени односи између две државе. Локалним тур оператерима је амбасадор Кандоу поручио да помогну посетиоцима из Србије и региона како би уживали у лепотама тропског архипелага у Југоисточној Азији.


Премијер Србије Александар Вучић, који је свечано отворио Сајам у четвртак 18. фебруара, посетио је штанд Индонезије на коме га је дочекао амбасадор Кандоу.


Аутори овогодишњег наступа те простране земље на југоистоку Азије су желели да посетиоци Сајма доживе “Дивну Индонезију” кроз низ културних дешавања, аудиовизуелних представљања, дегустацију индонежанског специјалитета, кафе и приказ домаћих рукотворина.

 

                                                     lavliindonesia16


Туристички бисери у Папуи


Амбасадор Кандоу је у обраћању новинарима првог дана Сајма казао да су Индонежани поносни што је амерички магазин “Тревел+Лејжер” крајем 2015. изабрао Бали за једно од најбољих острва на свету. “Но, влада Индонезије ће подржавати и друга одредишта у нашој земље која нису ништа мање лепа од Балија,” рекао је амбасадор.


Амбасадор је у надахнутом говору навео да је, на пример, потребно представити туристичке могућности какве ужива најисточнија индонежанска покрајина Папуа и чије природне, нарочито морске лепоте, културне и историјске знаменитости већ привлаче домаће и стране туристе. Одмаралиште Рађа Ампат, глобални епицентер тропске поморске биолошке различитости, је чувено по роњењу. “Но, посетиоцима ће заувећ остати у сећању планирањење по долини Балием и уживање у тамошњим предивним пределима или трагање за јединственим флором И фауном у националном парку Васур, близу (града) Мерауке,”навео је амбасадор.

 

                                                        indonezijaraj


По Кандоу, популаран је и једнодневни боравак у националном парку Лоренц, највећем у Азији, који је смештен у југозападном делу средишње Папуе, а Организација за образовање, науку и културу при Уједињеним нацијама (УНЕСКО) га је прогласила за светску културну баштину. Сада Канцеларија за креативну економију и туризам Папуе планира да донесе посебан регионални закон о развоју и унапређењу туризма у делу Индонезије познатом као Земља кендеравасија, рајске птице. “Ти прописи ће улити нову наду за развој и промовисање туризма на Папуи,”рекао је Кандоу.


Амбасадор је поручио медијима “у пријатељској Србији да доприну како би овдашњи грађани знали више о богатој индонежанској култури и њеном динамичном друштву, срдачним људима пуним енергије усмерене на напредак, о предивном сунчаном небу и мистериозним планинама, кристално бистром плаветнилу морских вода и попут шећера белим плажама…”Кандоу је поменуо И јединствено цвеће, гигантског гмизавца комодоа који је сврстан у светску баштину, изузетно укусну храну и опуштајућу традиционалну музику…

 

                                                 amasodindonesa

 

Стратешки планови владе Индонезије за развој туризма


Амбасадор Кандоу је, такође, навео да је Министарство туризма у Џакарти сачиинило концепт развоја тог сектора који подразумева одређивање 88 стратешких области у земљи. То обухвата унапређење меке и тврде инфраструктуре, као и развој теметских и специјалних туристичких области, заснованих на еко туризму, спорту, крстарењима, културном наслеђу. 

 

                                         indonezijaronjenje

 

Развој индустрије туризма у Индонезији такође обухвата изградњу већег броја лука за бродове за крстарења, поготово у источном делу земље који је релативно незагађен и поседује предивне пределе. Амбасадор је изнео и да план подразумева подстицање приватног сектора за изградњу већег број хотела и осталих објеката за смештај туриста.

 

                                               
Иако је још увек у раној фази примене, нацрт је изазвао повећану пажњу и ентузијазам код инвеститора из Индонезије и из иностранства. „Веома би поздравили да се и Србија укључи у овај интересантан пројекат,“ казао је амбасадор Кандоу.


Позив медијима и туоператерима да се обрате младим туристима


Амбасадор је указао да се Индонезија и Србија крећу ка великом пријатељству, али да је, можда, једини проблем што млади у обе земље “боље знају о култури и људима у Холивуду и Паризу, него у Сурабаји и Нишу”. Зато је он сугерисао да буде охрабривана размена посета нарочито младих туриста из две земље “које би могле да допринесу јачању веза, паиИ воде отварању нових могућности.”


Амбасадор Кандоу је у том смислу поручио и туроператерима да помогну како би посетиоци могли да доживе “јединствено искуство Индонезије која је мешавина живахног мултикултурног друштва, нашег наслеђа, скромности, пријатељства, као и колорит и енергију онога што је у свету познато као ‘Драгуљ Еквадора.’”


На састанку са туроператерима је, амбасадор указао и да цене авионских карата до Индонезије, треба учинити прихватљивијим за путнике из Србије. То, по амбасадору, може бити надокнађено ниском ценом боравка у Индонезији па туристи могу остати дуже у тој земљи и у њој имати садржајнији одмор.

 

                                                  indonezijamore

 

Амбасадор је рекао туроператерима и да оно што је изложено на сајамском штанду “Дивне Индоинезије” представља “тек предјело”. “Ваши клијенти треба да дођу у Индонезију и уживају у главном јелу и посластици,”закључио је амбасадор Кандоу.


Индонежанска индустрија туризма


Представници индонежанског Министарства туризма, српски тур оператери који нуде специјалне пакете за Индонезију, Центар за промоцију трговине Индонезије са канцеларијом у Будимпешти и Индо Сербиа Фоод, индонежански инвеститор у Србији су, такође, представљени на штанду у Хали 1. Сајма.


На штанду представе изводи и културно-уметничка група са Западне Јаве која је у делегацији Министарства туризма Републике Индонезије. Посетиоци, иначе, свакодневно током Сајма могу да уживају у наступима индонежанских културно-уметничких група.


Република Индонезија је највећи архипелаг на свету који се састоји од 13.466 већих и мањих тропских острва. Многа од тих острва су и даље ненастањена, нека немају ни име, али се на њима простиру беле пешчане плаже. Архипелаг се протеже дуж екватора, између Азије и Аустралије, као и између Пацифичког и Индијског Океана. Насељава га 250 милиона становника из више од 200 етничких група.

 

                                                 indonezijaronjenjedva

 

Због локације и геолошког састава тла, Индонезија поседује разнолики пејзаж, од пиринчаних поља на Јави и Балију до бујних тропских шума Суматре, Калиматана и Сулавезија, травнатих савана Нуса Тенгаре и снегом прекривених планинских врхова у Папуи.


Културно, Индонезија фасцинира богатом разноликошћу древних храмова, музиком, од традиционалне до модерног попа, плесовима, ритуалима и начином живота, који су другачији од региона до региона, од једног до другог острва. Посетиоци, међутим, свуда осећају добродошлицу уз топлу, урођену љубазност и пријатељство Индонежана које се не заборавља лако.


Према новом систему рачунања који је увео Статистички биро Индонезије (БПС), број странаца који се рачунају као туристи у овој земљи је током 2015. достигао 10.4 милиона. Тиме је пребачен план владе Индонезије да прошле године буде достигнут долазак 10 милиона страних туриста у земљу.


У Џакарти оцењују да је повећани број туриста, између осталог, последица одлуке да држављанима још 45 земаља буде омогућена посета без визе, као и унапређених промоција у иностранству.


Дидиен Џунаеди, челник Удружења индонежанске туристичке индустрије (ГИПИ) је изјавио да ће са завршетком изградње неких инфраструктурних пројеката ове године, бити могуће да у 2016. буде привучено 12 милиона страних туриста.


Сектор туризма је учествовао са око четири одсто у номиналном укупном домаћем производу Индонезије (БДП) у 2015, који је вредео приближно 837 милијарди долара.

 

                                                      oaza

 

Десет главних дестинација


Министар туризма Индонезије Ариеф Јахја је изјавио да ће у земљи у 2016. бити усвојен концепт "једно одредиште, једнако управљање" у развоју 10 главних туристичких дестинација. То би требало да обезбеди Индонезији приход од страних туриста током 2016. вредан 12.6 милијарди долара.


Поменута одредишта укључују Боробудур, највећи и један од најчувенијих у свету будистичких храмова (на Централној Јави), специјалну економску зону Мандалика на острву Ломбок (Западна Нуса Тенгара), рибарски град Лабуан Бајо на западном крају острва Флорес (Нуса Тенгара, на истоку Индонезије), вулканско подручје у националном парку Бромо-Тенгер-Семеру (Источна Јава), ланац Хиљаду острва (близу главног града Џакарте), велико природно језеро Тоба (Северна Суматра) које испуњава калдеру супервулкана чија је ерупција пре 69.000 до 77.000 година била једна од најснажнијих на свету, поморски национални парк Вакатоби (југоисток Сулавесија), полуострво Танјунг Лесунг (Бантен, најзападнија провинција на Јави), острво Моротаи (Молучка острва) и плажа Танјунг Келајанг на острву Белитунг (источна обала Суматре у Јаванском мору).

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 22 фебруар 2016 22:36
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија