Кућа Добрих Вести

Login

Вила Албедо - првенац сеоског туризма шабачког краја

Оцените овај чланак
(10 гласова)

VilaAlbedoБЕОГРАД - На путу где су се, пре сто година, сукобиле две краљевске војске, у подножју херојског Цера, на стотињак километара од Београда и десетак минута вожње од Шапца, налази се Вила Албедо, етно центар за развој туризма и културе. 

 

Смештена у срцу Поцерине, међу брежуљцима, који подсећају на живописне пределе надалеко познате француске Провансе. Валовито, питомо, богато плодовима, од којих се припремају домаћи специјалитети, нашла је свој мир у прелепом поцерском пејзажу. Изграђена је и опремљена, тако да прати два стила истог доба – Јевремовог, сеоског и градског. Шетајући кроз њу, имате утисак да шетате кроз време. А да цели доживљај буде потпун, аутентичан и за дуго сећање, сачуваћете и кроз мирис и укус специјалитета, припреманих по рецептури бака овог краја, а послужених у амбијенту по жељи госта. У вили Албедо се одмара и ужива са стилом.

 vilasabac12

С пуно ентузијазма, породица Ковачевић почела је, осамдесетих година прошлог века, да гради ово газдинство. Иако је 2006. године почела са радом, када су Мица и Цане Ковачевић одлучили да креатино проводе пензионерске дане, она се и данас стално реновира, дограђује, улепшава, увек у потрази за вишим квалитетом, прилагођавајући се потребама укуса гостију, али и строгим стандардима туристичке понуде Србије. Када се ради о сеоском туризму, овде су, у једном пакету сламарице, етно експонати, и то традиција, клима уређаји, машине за прање посуђа, ћилими и интернет, домаћи специјалитети и нормативи хране – прича нам своју причу о стандардима најновије категоризације – Мица, власница Виле Албедо.
Вила Албедо је, 2011. године, добила највише признање које се додељује у туризму Србије – Туристички цвет, за значајна остварења и допринос у развоју туризма Србије.

vilasabac14

 

Пензионерка Милојка Мица Ковачевић, цели радни век (35) провела је у Шабачком музеју. Институција јој је, у дугим годинама рада, помогла да развије склоност према традицији и уметности. Изузетно виталног и креативног духа, ова млада пензионерка, одмах по одласку у пензију, кренула је да гради нешто што Шабац није имао, осим неколико манифестација у Граду, а то је туризам! Сеоски, јер је Вила у сеоском амбијенту, са каквог тла је кренула у живот. Око 25 година проведених у центру града, у комфорном стану, са централним грејањем, нису је поколебали да ту остане. Како каже, мириси и укуси села, сећања – победили су. Заувек! ,,Треба доживети лепоту буђења дана, која вас мами да устанете и изађете. У стану нисам видела ни излазак, ни залазак сунца, нити знала кад је пун месец, који не да да заспите тражећи ваше друштво…“ Вила Албедо је као некакав својеврсни културни центар, читаву деценију стециште уметника, креативних идеја са циљем унапређења квалитета живота на селу, спроводећи своје активности у сарадњи са децом.

 

Брачни пар Ковачевић показао је да су им пензинерски дани постали покретачка снага за стварање амбијента за опуштање и пријатне тренутке. Зато и не чуди што многе породице, али и пензинерска удружења из свих крајева Србије, хрле да се, у бујној башти породице Ковачевић, освеже бунарском водом, домаћом ораховачом, кифлицом и ванилицом. То је код Мице увек свеже, и сваки путник намерник, у било које доба, биће дочекан као драг гост, неретко, и као рођак. Срдачно, пријатељски, добронамерно! Зато се гости овде увек враћају!

 vilasabac19

Назив албедо долази од латинске речи „албус“ што значи бео, јер сви објекти на имању су беле боје, једноставне архитектуре. Међутим, бела боја израста из земље и иде ка облацима, издижући се изнад Варне, као бела лепотица, која додирује беле облаке, асоцирајући на чистоту и наду, у доста сложеним данашњим временима. Зато боравак у овом амбијенту, у врту поезије, слика, међу цвркутом птица, јесте чистилиште душе и простор за напајање позитивне енергије.

Вила Албедо од Варне до Иванова


Са свих меридијана, долазе сликари да уживају у поцерском амбијетну, а многи да, у инспирацији, створе уметничка дела. Посебно је добра сарадња са руским сликарима. У овој вили, до сада, организовано је 18 ликовних колонија, у последњих 10 година.


Остали су упамећени и музички кампови с професором Арбом Валдном, из Келна, светским стручњаком у области педагогије клавира, који, на неколико дестинација у свету, има приватне школе, од којих је и ова у Србији, а организује се у сарадњи с Музичком школом у Шапцу. Такође, с нашим врхунским гитаристом Дарком Караићем, организују се радионице гитаре. Занимљив догађај је и етно двориште, које се одржава у јесен, а представља промоцију старих заната, домаће радиности и предавања о одрживости руралног туризма у Србији.

 vilasabac17

Вила Албедо и локална заједница


Породица Ковачевић несебично улаже своју енергију у подршку мештанима сматрајући да је друштвена одговорност посебно неопходна у овом послу. Тако ова породица, својим активностима, доприноси да Варна буде чистија и лепша, сматрајући то својом обавезом, јер је село, због ове виле, уцртано на туристичку мапу Србије. Са мештанима има добру сарадњу, купујући од њих, за своје госте, неопходне производе. Гостима препоручује и излете и обилазак Шапца, у којем су, недавно, отворени нови трг, хотел и модерна поставка. Мица увек топло препоручује излет на планину Цер и село Липолист, надалеко познато по ружама, а иначе једно од најлепших на подручју Шапца. Ту је и Ашиков гроб, Шабачка тврђава, као и манастири Петковица, Чокешина, Радовашница, Каона.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 16 март 2016 20:36
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

1 Коментар

  • Mica Kovačević

    Sve čestitke Marku Jeliću, mladom, kreativnom, umetnički obdarenom. Tekst je oslikao ono što je suštinsko u seoskom turizmu Srbije, koja se još uči seoskom turizmu. Ukoliko naša država želi da se ova privredna grana razvija, moraće ozbiljnije prići ovom poslu; pre pisanja normativnih akata, treba sela obići, upoznati se sa različitostima ponude i tako domaćinstva i rangirati. To ne može biti ostavljano inspektorima, niti isključivo lokalnom zajednicama. Seoska ponuda Srbije je u jednom dvorištu....

    Mica Kovačević субота, 19 март 2016 13:00 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија