Кућа Добрих Вести

Login

Чешћи летови из Србије до Пољске

Оцените овај чланак
(2 гласова)

Lot

 

 

Путницима из Србије ће овог лета бити могуће да чешће уживају у прелепим пољским градовима и да лете према већем броју дестинација у Европи као и градовима у Северној Америци, пошто је пољска национална авиокомпанија ЛОТ увела више летова између Варшаве и Београда.

Како је на конференцији за штампу у амбасади Пољске у Београду изјавио директор маркетинга ЛОТ за Европу и Блиски Исток Кристијан Рола, од краја марта путници из Србије могу посетити Варшаву сваки дан летећи савременим Ембраер авионима и наставити путовање ка Западној Европи, Канади или Сједињеним Америчким Државама.

Веза између Варшаве и Београда је обновљена у јануару 2016, после вишегодишњег прекида, а до сада су постојала четири лета седмично. „Компанија је задовољна досадашњим летовима на овој релацији и због тога повећава њихов број,“ казао је Рола.

И привреда Пољске високо лети

Пољаци попут Роле, могу уопште бити задовољни пословањем у њиховој земљи, у којој je 3. маја празнован Дан уставности, 225 година од доношења најстаријег основног правног аката те врсте у Европи и једног од најважнијх догађаја у историји те државе. У 2015. је привреда Пољске, шесте по величини у Европској унији (ЕУ) реално (прилагођено за инфлацију) увећана за 3,6 одсто у односу на претходну годину, казују подаци министарства економског развоја у Варшави.

Раст укупног домаћег производа (БДП) је претежно покретан домаћом потражњом. Просечне месечне наднице и плате у Пољској су премашиле 3.900 злота или више од 930 евра. Стопа незапослености у децембру 2015. је достигла 9,8 одсто или 1,6 одсто мање него у децембру 2014.

Један од највећих сектора у Пољској је аутомобилска индустрија. У протеклој деценији је Пољска постала један од највећих произвођача, путничка возила и аутобуса у Централној и Источној Европи. Од 40 фабрика које производе моторна возила и делове за моторна возила у региону, 16 се налази у Пољској. Из те земље се компонентама и резервним деловима за моторна возила снабдевају многи глобални произвођачи моторних возила.

Један од сектора са најбржим растом у пољској индустрији јесте индустрија апарата за домаћинство и она постаје све конкурентнија, не само на домаћем, већ и на европском тржишту. Хемијска индустрија Пољске, такође, изненађујуће брзо расте и међу најиновативнијим је у националној привреди.

Фармацеутски сектор је међу онима који највише улажу у истраживање и развој. Динамичан раст овог сектора је резултат систематског развоја инфраструктуре неопходне за операције овог типа предузећа, попут технолошких паркова.

Према министарству економског развоја, Пољска представља савршено место за инвеститоре и пословно ширење захваљујући чврстим привредним темељима и једном од највећих потрошачких тржишта у Европи. Но, постоје други разлози због којих је инвеститорима привлачна Пољска - стратешки повољне позиције земље у центру Европе, високо образована радна снага, економисти, инжењери, стручњаци за информатичко телекомуникационе технологије, научници.

Др. Хана Далевска-Грењ, отправнице послова амбасаде Пољске у Србији је на представљању ЛОТ-а навела да је та земља израсла у развијену економију јер је веома добро искористила домаће реформе током 1990-тих и доследно се придржавала фискалне дисциплине. Пољска још увек има сопствену валуту, добро је користила новац из фондова ЕУ, а и велико тржиште које у тренуцима неравнотежа може да апсорбује одређене шокове, даљи су разлози економског успона Пољске, навела је отправница.

Пољска би Србији могла да буде и добар узор у поступку придружења ЕУ, поготово њена искуства у области пољопривреде и заштите животне средине, сматра Далевска-Грењ, која је и вишегодишњи шеф политичко-економског оделења амбасаде у Београду. Наиме, пољопривредници у Пољској су веома добро искористили средства из европских извора да подигну конкурентност тог сектора, што им је омогућило да буде равноправни играчи на континенталном тржишту. Пољска пољопривреда је снагу показала и тиме што је пронашла потпуно нова тржишта за производе када је Русија за њих затворила границе, као одговор на санкције Запада, приметила је отправница послова.

Унапређивање привредне сарадње Србије и Пољске

У таквој Пољској су, према мишљењу Далевске-Грењ, производи из Србије све интересантнији. У прошлој години Србија је забележила значајан раст извоза у Пољску, док је у истом периоду био приметан блажи пад увоза из Пољске. Раст српског извоза у 2015. је изнео чак 16 одсто, док је пољски извоз у Србији забележио благи пад од око шест процената.

“Размена две земље је све већа, за последњих пет година је више него удвостручена. Док је 2010. износила 358 милиона евра, у 2014. је достигла 836 милиона евра”, указала је Далевска-Грењ.

Отправница послова сматра да има још много простора за ширење економске сарадње између Србије и Пољске. Наводи да постоји интерес пољских инвеститора да дођу у Србију, али да услови пословања још нису довољно добри, мада се поправљају. По њој, највише упита амбасади стиже од компанија из пољопривредног и сектора железничког превоза.

У том светлу авионска веза између Варшаве и Београда је још један допринос унапређењу билатералних економских односа између две државе, закључак је отправнице послова Далевске Грењ.

Ер Србија и ЛОТ

По Далевској Грењ, повећање броја летова ЛОТ према Београду неће негативно утицати на пословање српске националне авио-компаније Ер Србије на тој линији, напротив – корист би требало да осете обе стране и има простора за обе компаније на тржишту. “Такође, као обичан путник који се често вози између Варшаве и Београда, рекла бих да мало конкуренције није лоша ствар, јер доприноси смањењу цена и повећању квалитета услуга,” казала је отправница послова.

Рола је, пак, рекао да Лот веома добро сарађује са Ер Србија, са којом има код-шер споразум. "Како ми то кажемо, није важно чији је метал, односно чијим се авионом путује, путник бира време и дестинацију, а остало је на договору две компаније", казао је Рола.

ЛОТ лети на четири континента

У летњој сезони је ЛОТ повећао број летова ка одређеним атрактивним локацијама. Компанија нуди својим путницима који лете из Београда погодне везе ка низу градова у Европи са трансферима преко варшавског Шопен аеродрома где су задржавања само 40 минута. Захваљујући томе, могуће је отићи на кратко и лепо путовање из Србије у градове као што су Дизелдорф, Копенхаген, Стокхолм, Амстердам, Лондон, Виљнус или Хамбург.

У исто време, захваљујући већем броју конекција путници могу да искористе погодности трансатлантских летова који су доступни у мрежи овог авиопревозника. Међу њима су и летови ка атрактивним градовима као што су Њујорк, Чикаго и Торонто, са трансфером на осавремењеном аеродрому Шопен од свега 1,30 часова.

Захваљујући повећаном броју летова из Београда у летњој сезони, ЛОТ нуди путницима и више одредишта према пољским градовима као што су Краков, Варшава, Гдањск и Вроцлав. Са друге стране, погодан ред летења на линији из Варшаве за Београд би требало да подстакне многе путнике из Пољске и Централне Европе да проведу одмор у главном граду Србије и посете туристичке одреднице у тој земљи, саопштено је из ЛОТ.

Авиони ЛОТ-а са аеродрома Шопен у Варшави полећу за Београд понедељком, средом и петком у 11.50, док је повратни лет у 14 часова. Уторком, четвртком, суботом и недељом путници могу летети за Београд поподневним летом у 14.30, док је повратни у 16.50 сати.

ЛОТ је у 2015. превезао пет милиона путника, обавља око 200 летова дневно, а лети ка 60 дестинација на четири континента.

Компанија ЛОТ је почетком године такође увела летове за Загреб, касније и за Љубљану, док се овог лета очекује отварање рута за Сплит и Дубровник.

Уопште, ЛОТ ове године планира отварање 14 нових дестинација у Европи. Такође је у виду и отварање линије за Сеул, главни град Јужне Кореје.

Рола је навео да су путницима у понуди удобни авиони "боинг" и "ембраер", добра храна и одлучна услуга. Компанија има најмлађу флоту у Европи, прва је почела да користи Б 787 Дреамлинер. Уопште, у флоти је око 45 летилица.

ЛОТ је добио низ признања, између осталог и "Најбоља авиокомпанија у Источној Европи" у 2008, 2009. и 2010. години према магазину “Глобал Травелер”. Ту авиокомпанију сматрају једном од најбезбеднијих у свету.

Компанија ЛОТ

Отправница послова Далевска Грењ, универзитетска професорка јужнословенских језика, је објаснила да ЛОТ на пољском значи „лет“. ЛОТ је основан 1929, и једна је од од најстаријих на свету авиокомпанија које још делују.

Већински власник ЛОТ-а је пољска држава и данас је то европска комерцијална авио компанија. ЛОТ је кроз транзицију успешно прошао пут од предузећа социјалистичког типа до модерне авио-компаније, пре свега захваљујући ангажовању запослених, изјавио је директор Рола.

“То би било тешко у ранијим временима – да људи буду толико мотивисани и тако спремни да уложе себе. И мислим да су сви запослени у компанији одлично схватили да је једино трансформација – да ЛОТ постане савремена и модерна компанија, једини начин да се капитал од 87 година традиције и искуства искористи на најбољи могући начин,” казао је Рола.

“Власничка структура нема никаквог утицаја на рад људи у компанији. Сви раде тамо зато што воле тај посао, на њега долазе са највећим задовољством. Узећу свој пример. Поред тога што сам комерцијални директор, ја сам такође и пилот,” навео је Рола.

По Роли, држава отвара многа врата ЛОТ-у. “У стању је да отвори врата међународне сарадње што би било јако тешко да је власник приватни субјекат,” закључио је директор.

 

Извор: Кућа Добих вести


Последњи пут измењено четвртак, 05 мај 2016 12:22
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија