Кућа Добрих Вести

Login

ЗДРАВЉЕ И ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ: Европска недеља спорта

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sport343434343У последњој недељи септембра очекује нас Европска недеља спорта.

 

Европска недеља спорта је догађај покренут од стране Европске комисије. У протеклих пет година, у 38 земаља, одржава се Европска недеља спорта (ЕЊОС) која промовише физичку активност и мотивише грађане свих генерација да буду активни током целе године. Циљ Европске недеље спорта је усмерен на подстицање грађана да се баве физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукација грађана о здравом начину живота.

 

Олимпијски комитет Србије је заједно са Министарством омладине и спорта од стране Европске комисије номинован за координатора „Европске недеље спорта“ која се традиционално одржава широм Европе последње недеље септембра. Србија је 2018. године по први пут била укључена у ову манифестацију под слоганом „БеАцтиве“, која се обележава сваке године и до сада броји више од 70 милиона учесника из 42 земље и територије. Овај пројекат ће се ове године реализовати по осми пут на европском нивоу, а по пети пут у Србији.

 

Током Европске недеље спорта организују се многобројни догађаји на националном и локалном нивоу у оквиру 4 теме: едукација, радно место, активности на отвореном, спортски клубови и фитнес центри. Ове године, као и претходних година, акценат ће бити на едукацији младих о значају бављења физичком активношћу. Кључну улогу у приближавању физичке активности деци имају родитељи и наставници. Следећа тема којом ће се овај догађај бавити јесте ангажовање запослених којима је стил живота седење по 6-8х на радном месту. Ако узмемо у обзир да толико проводе на послу, требало би да се дневно бар 30 минута баве неком физичком активношћу. Посебан акценат ће се ставити на активности на отвореном, за које многи људи не знају или немају приступа. Урбана средина може понудити разне могућности за бављење физичком активношћу, као што су стазе за трчање, бициклистичке стазе, теретане на отвореном. Рурална подручја могу понудити стазе за планинарење и пешачење. Када је реч о урбаним срединама, изградњи здравих заједница значајно доприносе спортски центри и фитнес клубови. У њима тренирају људи различитог узраста и различите физичке спремности.

 

Прошле године, амбасадорка Европске недеље спорта у Србији била је Милица Мандић, двострука олимпијска шампионка у теквондоу са Олимпијских игара у Токију и Лондону. Милица је тада изјавила: „Свакодневном физичком активношћу побољшавамо ментално здравље и отпорност нашег организма. Бити физички активан са другима помаже стварање заједништва. Спорт нас учи вредностима, попут фер плеја, тимског рада, једнакости, инклузије и поштовања, које су кључне када је у питању повезивање генерација. Спорт је за све генерације, и за све узрасте. Апсолутно свако може пронаћи активности у којима може уживати, било да је то шетња на отвореном, вежбање, трчање или бављење неким одређеним спортом”.

 

Кроз четири године реализације ове активности, Олимпијски комитет Србије је у сарадњи са великим бројем екстерних партнера, а у координацији са Министарством омладине и спорта, успео да анимира и активира више десетина хиљада деце и грађана у Србији, приближавајући спорт свима и чинећи га доступним свакоме. Претходних година су у оквиру Европске недеље спорта организовани бројни догађаји у градовима широм Србије, као што су Спортски изазов, Олимпијски час, Школски спортски дан, Спортски дан, BeActivee ноћ, BeActive ноћна трка, Street Workout Challenge, Урбан спорт фест, Тренинго изазов „Трчим за школу“ и изложба „Пут правих вредности“.

 

Олимпијски комитет Србије ће и ове године Европску недељу спорта обележити низом различитих манифестација широм Србије у периоду од 23. до 30. септембра, заједно са Министарством омладине и спорта и бројним партнерским организацијама.

 

Извор: OКС/Кућа добрих вести

 

 

 


Последњи пут измењено недеља, 07 август 2022 15:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија