Кућа Добрих Вести

Login

АКО ЖЕЛИТЕ ДА ИМАТЕ МОЋ: Шта морате да прихватите

Оцените овај чланак
(2 гласова)

power3333333По некаквом ’алгоритму’ људске природе, човеку је готово несносно када не може да контролише друге људе или догађаје. То ствара осећај беспомоћности, а човек жели да се одржи, како је то писао Канети (Маса и моћ) и жели моћ, што више моћи.

 

„Иза сваке моћи крије се жеља да се други људи уклоне с пута, да се човек послужи другима како би уз њихову помоћ остао сам, једини“, писао је велики Канети.

 

Ако сте један од потенцијалних моћника и у себи препознајете посебан таленат да владате уметношћу званом ’моћ’, требаће вам и мало техника и алата.

Игра дволичности

 

Шта је суштина и шта неизоставно морате да прихватите ако желите моћ?

 

Прво, будите спремни на једну игру која је у основи игра дволичности – не смете да будете превише очигледни да жудите за моћи и не смете да откривате покушаје да до ње дођете. Пред светом треба да наступате као:

 

часни и поштени (нешто налик скромности)

 

пријатељски настројени

 

софистицирани у односима

 

препредени демократски

 

(Ако вам је тешко да замислите овакву ’игру’ подсетите се само неког од историјских романа или филмова са дворова неког од Луја, рецимо. Сетите се само аристократских игара сплетки, ласкања, надмудривања, похлепе, пожуде, зависти које су се одигравале под плаштом углађености, финих манира и прфињености. Данас бисмо рекли ’цивилизованог понашања’.)

 

Заправо се игра у којој је победник однео титулу моћи базира на парадоксу – на површини морате да будете фини, заводљиви, шармантни и стрпљиви, а испод тога промишљени са циљем да обманете и дискретно заварате противника.

 

Грин зна како сте стиче моћ

 

Стицање моћи је уметност околишања и ако то разумете, разумећете и како моћ функционише. „Ако сте истински моћни, онда сте пример углађеног човека, иако сте заправо савршени манипулатор“, једна је од кључних реченица Роберта Грина на страницама књиге ’48 закона моћи’ (1989.). Грин је веома тражен и угледан аналитичар моћи и вештине завођења. Јеврејског је порекла и студирао је класичне науке, а да им је помогао да разумеју правила моћника признали су и Џеј-Зи, Мајкл Џексон, Вил Смит, па и Фидел Кастро.

 

Следи неколико Гринових правила од којих не смете да одступате уколико, разумљиво, желите моћ.

 

Никад немој да засениш господара

 

(Нека твоји надређени увек осећају да њихова супериорност није угрожена. Не претеруј са потребом да им се доказујеш зато што ћеш да изазовеш супротно. Права ствар је да се твој господар осећа изузетнијим него што јесте)

 

Сакриј своје праве намере

 

(Немој никада људима да откриваш своје праве намере. Ако не знају одакле нападаш, неће моћи ни да се бране. Направи димне завесе, заварај трагове и када буду схватили шта се дешава, биће касно.)

 

Говори увек мање него што је неопходно

 

(Што више будеш говорио, изгледаћеш баналније и чиниће се као да не можеш да контролишеш оно што је око тебе. Моћни људи задивљују и утерују страх са веома мало речи.)

 

Научи људе да буду зависни од тебе

 

(Мораш стално да будеш тражен и неопходан како би сачувао своју независност. Што се други више ослањају на тебе, то ти имаш више слободе. Ако научиш друге да њихова срећа и просперитет зависе од тебе, немаш разлога за страх.)

Разоружај своју жртву моментима искрености и великодушности

 

(Чак ће и најсумњичавији људи спустити гард пред искреним и великодушним поступком. Тако ћеш направити шупљине у њиховом оклопу и манипулисаћеш њима како ти воља. Тројански коњ, одличан пример.)

 

 

Прави се да си глупљи од своје жртве

 

(Учини да твоје жртве мисле да су паметне. И, не само паметне, већ паметније од тебе. Тако никада неће посумњати да имаш задње намере.)

 

 

Не прихватај ништа што је бесплатно

 

(Све што је џабе у себи крије неки трик – или превару или скривену обавезу. Труди се да платиш пуну цену јер ако негде нешто уштедиш, трпеће квалитет. Зато, буди издашан и нека се новац увек обрће. Великодушност је знак моћи, али и магнет за моћ.)

 

Мисли шта год желиш, али понашај се као сви остали

 

(Ако истичеш да идеш против времена, ако хоћеш да се размећеш својим неконвенционалним идејама и несвакидашњим понашањем, људи ће мислити да си само жедан пажње и да их само гордо посматраш, па ће тако и наћи начин да ти се освете за осећај подређености који у њима изазиваш. Много је безбедније да се утопиш у средину и држиш се обичних манира, а да своју оригиналност делиш са трпељивим пријатељима који могу да процене твоју јединствену природу).

 

Поступај краљевски: Ако се понашаш као краљ, држаће те за краља

 

Начин на који те људи гледају зависи од тога како ти гледаш на њих; ако изгледаш једноставно и просечно, то ти неће у перспективи донети поштовање. Краљ увек поштује себе, па онда то осећање изазива у другима. Ако се понашаш краљевски, и други ће бити уверени да ти припада круна.

 

 

 

Извор: Бонитет


Последњи пут измењено недеља, 14 април 2024 14:41

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија