Кућа Добрих Вести

Login

Донације за опште добро скоро три пута веће у 2020. години

Оцените овај чланак
(4 гласова)

srbijadarujeПрема проценама Catalyst Balkans, у 2020. години у Србији су грађани и компаније донирали више од 90 милиона евра за опште добро.

 

 

Укупан износ донација за превазилажење последица пандемије износио је 42,1 одсто. То је раст добротворних давања од чак 2,7 пута у односу на претходну годину.

 

Чак и давања која нису повезана са пандемијом премашују за више од 10 милиона евра укупна давања у 2019. години. Ово је увећало просечне донације по појединцу са 4,9 евра у 2019. години на 13 евра у прошлој години.

 

„Након неколико година у којима су давања грађана била већа од давања пословног сектора, ове године су компаније донирале нешто више од половине укупне забележене дариване суме, док донације грађана чине око 35 одсто. Компаније су највише донирале држави за борбу против Ковид-19, а грађани су активно донирали СМС-ом за индивидуална лечења суграђана“, рекао је Nathan Koeshall, директор Catalyst Balkans.

 

Ако бисмо занемарили чињеницу да су донације намењене ублажавању последица пандемије чиниле највећи део укупних донација, друге области су остале непромењене у односу на 2019. годину – здравство (25 одсто), подршка маргинализованим групама (14 одсто), смањење сиромаштва (9 одсто) и образовање (7 одсто).

 

„Доброчинство је оно што нас у време кризе подсећа да смо једна заједница, једно друштво, и да можемо да градимо будућност само ако постоје дијалог и сарадња. Предуслов је да у друштву постоји поверење између донатора, прималаца и јавности, а једини начин за то је потпуна транспарентност при донирању“, изјавила је Јелена Аврамовић, менаџерка програма при Америчкој агенцији за међународни развој УСАИД.

 

У погледу броја добротворних акција, највећи удео међу примаоцима донација углавном заузимају појединци и породице што је остало непромењено и у години пандемије. Међутим, на основу процената у односу на укупна даривана средства, код подршке појединцима је тај проценат умањен са 11,4 одсто у 2019. години на свега 4,4 одсто у 2020. Ипак, пандемија јесте променила редослед прималаца јер је, за разлику од прошле године, ка држави био усмерен већи проценат донација него ка непрофитним организацијама, што је последица ванредне ситуације, као и укидања ПДВ-а на донације ка здравственом систему Републике Србије током ванредног стања.

 

Ванредно стање је подстакло и другачије начине даривања. Ранији трендови као и свеукупна слика доброчинства је значајно промењена у одговору на нове и другачије потребе. „Гледано у целини, изгледа да су грађани у земљи и дијаспори, компаније и непрофитне организације били брзи и ефикасни у одговору на кризу, и суштински су допринели и помогли држави у борби против пандемије, иако су неки предлози за увођење пореских олакшица попут укидања ПДВ-а на донације хране изостали, а могли су да помогну у значајној мери“, рекао је Веран Матић, директор Српског филантропског форума.

 

Комплетан извештај је доступан на OВОМ линку.

 

Истраживање „Србија дарује 2020 – годишњи извештај о доброчинству“ је део Пројекта за унапређење оквира за давање, који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац. Остали чланови Коалиције су Траг фондација, Catalyst Balkans, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије. Истраживање је спровео Catalyst Balkans у партнерству са Траг фондацијом, уз додатну подршку Фондације „Чарлс Стјуарт Мот“ и Фонда браће Рокфелер.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 26 мај 2021 22:03

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија