Кућа Добрих Вести

Login

Освајање обновљивих извора енергије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

izvorienergijeobnovljiva3443434У оквиру пројекта „Караван за климу #2“ и Европске недеље за обновљиве изворе енергије, амбасада Француске и Француски институт у Србији организују Националну конференцију.

 

Ова конференција има за циљ да сагледа стање у вези са потрошњом фосилних горива у Србији као и да укаже на могућности које постоје или треба подстицати ради већег коришћења чистих или рециклираних извора енергије.

 

Француски и српски научници ће бити позвани да учествују на овој конференцији али исто тако и представници цивилног друштва којима ће то бити прилика да представе решења која постоје у Србији, Француској и Европи.

 

Главни узрок за повећање емисије гасова са ефектом стаклене баште у Србији и то у 80% случајева је енергетски сектор, посебно што термоелектране на угаљ представљају претежни начин производње електричне енергије и грејања у Србији. Ипак, Министарство рударства и енергетике усвојило је стратегију којом предвиђа смањење потрошње енергије (мере за повећање енергетске ефикасности зграда), али исто тако и коришћење чистијих и обновљивих извора енергије, као што су: геотермална енергија, прерада отпада, итд. Решења постоје, у току су и истраживања, која у појединим случајевима директно спроводе приватна предузећа, али оно што је битно то су промене у култури, а грађани Србије, од сада па на даље, морају да имају на уму енергетску транзицију.

 

То ће и бити циљ ове конференције: информисање грађана о повезаности између фосилних горива и климатских промена, тежња ка рационалнијем коришћењу енергије и истицање решења која већ постоје у коришћењу одрживих и чистијих извора енергије. Француски и српски научници ће бити позвани да учествују на овој конференцији, али исто тако и представници цивилног друштва (удружења и предузећа) којима ће то бити прилика да представе решења која постоје у Србији, Француској и Европи.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 16 јун 2019 12:32

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија