Кућа Добрих Вести

Login

Адлигат: Еколошка акција чишћења ђубрета на Вождовцу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ciscenje4Данас је спроведена акција „Видимо се на 511“ чишћења подавалског дела Вождовца, где су пролазници бацали ђубре деценијама, у организацији Феријалног савеза уз подршку волонтера из Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.

 

Чишћење су предводили председник Адлигата Виктор Лазић и народни посланик Вук Мирчетић. Акција је организована у оквиру пројекта „Еко Лора“ Београд 2020.

 

„Не верујем у културу без екологије. Не верујем у уметност затрпану ђубретом. Удружењу Адлигат је важна еколошка одрживост, еколошка свест и принцип – делуј локално, мисли глобално. Ми смо међу првима у највише просторија инсталирали еколошке сијалице, већи део свог отпада шаљемо на рециклажу. То је одговорност према себи, својој земљи и планети. То је предуслов за све друге активности којима се бавимо, зато смо се спремно одазвали позиву изузетног Вука Мирчетића.“, каже Виктор Лазић, председник Адигата.

 

„Било је страшно видети аутомобилске гуме, душеке, на хиљаде пластичних флаша и кеса у спомен шуми Пете крајишко-козарачке бригаде. За неколико сати две групе од тридесет волотнера сакупиле су неколико тона отпада. Суграђани су нам указивали на овај проблем годинама. Док смо чистили случајни пролазници нису могли да суздрже сузе посматрајући волонтере и чисту шуму. Веома смо захвални Адлигату на подршци и у оваквим активностима годинама, то само говори колико је у овом удружењу висока свест о значају природе и окружења“, каже Вук Мирчетић.

 

После акције чишћења, волонтери су се попели на Авалу, где им је омогућен улазак на Авалски торањ. Вредни активисти су се затим придружили хуманитарној акцији за прикупљање помоћи тринаестогодишњој Анђели Димитријевић оболелој од спиналне мишићне астрофије, иначе песникињи чија књига је била награђена на сајму у Франкфурту.

 

Данашње активности подржали су председник Феријалног савеза Велизар Ђерић, шеф Србија Шума Авала Саша Рајковић, представници руководства Градске општине Вождовац, ЈП „Емисиона техника и везе“, Ротаракт клуб Дедиње и волонтери.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 04 октобар 2020 17:59

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија