A+ A A-

Светски дан заштите животне средине 2021 – Помири се са природом и помози јој да се обнови

Оцените овај чланак
(2 гласова)

letsirvdfdfdfdfСветски дан заштите животне средине – 5. јун 2021. године означиће почетак Декаде обнове екосистема (2021 – 2030.). Уједињене нације су позвале појединце, групе, владе, компаније и организације да удруже снаге у глобалном покрету Генерација обнове (eng.#GenerationRestoration),како би се зауставила деградација екосистема и свима осигурала одржива будућност.

 

Обележавање Светског дана заштите животне средине ове године фокусира се на обнављање екосистема, а главна порука је “Реимагине.Рецреате.Ресторе”. УН програм за животну средину (УНЕП) припремио је приручник за обнављање екосистема како би помогао свима који су заинтересовани да се прикључе покрету Генерација обнове. Приручник садржи практичне савете за конкретне активности, промену личних навика и ширење идеје обнове екосистема у јавности.

 

Декада обнове екосистема је глобална мисија оживљавања милијарди хектара, од шума до обрадивих површина и од планинских врхова планина до морских дубина

 

“Обнова екосистема подразумева спречавање, заустављање и отклањање штете која им је нанета, како би се природи нешто вратило, а не само од ње узимало. Светски дан заштите животне ове године означава почетак декаде УН-а за обнављање екосистема, која представља глобалну мисију оживљавања милијарди хектара, од шума до обрадивих површина, од планинских врхова до морских дубина”, саопштиле су УН.

 

Само здрави екосистеми, како се додаје, могу обезбедити средства за живот људи, бити брана климатским променама и зауставити нестајање биодиверзитета.

 

Приручник за обнављање екосистема доноси савете за конкретне активности, промену личних навика и ширење идеје обнове екосистема у јавности

 

Губитак екосистема лишава планету природних механизама за апсорпцију CО2, попут шума и тресетишта, у време када човечанство то себи може најмање да приушти. Глобалне емисије гасова са ефектом стаклене баште, како тврди УН, расту узастопно већ три године и планета је на само један корак од од потенцијално катастрофалних климатских промена.

 

“Појава KОВИД-19 такође је показала колико катастрофалне могу бити последице губитка екосистема јер смо смањивањем природног станишта животиња створили идеалне услове за ширење патогена – укључујуц́и коронавирусе”, навеле су УН.

 

Земља домац́ин Светског дана заштите животне средине 2021. је Пакистан, који већ спроводи један пројекат рестаурације екосистема – Цунами десет милијарди стабала. Покренут 2019. године, пројекат је недавно стигао до милијарду засађених садница, а план је да буде завршен до 2023.

 

Приручник за прикључивање глобалном покрету Генерација обнове

 

Водич од 21 странице описује како обновити осам кључних врста екосистема – шуме, обрадиве површине, пашњаке и саване, реке и језера, океане и приобална подручја, градове, тресетишта и планине.

 

“Приручник вам помаже да идентификујете могуц́ности за обнову екосистема у вашем окружењу и да пронађете партнере и подршку. Такође вам показује како да ублажите притисак на екосистеме променом навика и подстиче све да одрживост схвате озбиљно”, наводи се у приручнику.

 

светски дан застите зивотне средине 2021 декада обнове екосистема

 

Водич описује три начина за прикључивање глобалном покрету Генерација обнове:

 

Акције:

 

Осмислите пројекат обнове екосистема или иницијативу за промену политике, било на локалном, регионалном или националном нивоу, и тако покажите свету како ћете допринеТди Декади обнове

   Волонтирајте у постојећим пројектима

   Учествујте у чишц́ењу језера, плаже, парка или неке друге локације у природи

   Озелените дом, фирму, школу или јавни простор аутохтоним дрвец́ем или биљкама.

 

Промена навика:

   Дајте донацију или другу врста подршке иницијативама које се баве обновом или заштитом природе

   Престаните да купујете производе и услуге које нису сертификоване као одрживе

   Једите само храну засновану на сезонским, одрживим и биљним производима.

 

Анимирање шире јавности:

   Организујте или учествујте у изложби плаката, фотографија или других уметничких форми које показују лепоту локалних екосистема

   Организујте расправу о вредностима екосистема и претњама са којима се суочавају

   Организујте онлајн кампање за скретање пажње на климатске промене, уништавање природе и решењима да се то промени

   Обратите се локалним новинама.

 

Извор: Balkangreenenergynews


Последњи пут измењено недеља, 06 јун 2021 14:10

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани