Кућа Добрих Вести

Login

ПРОЈЕКАТ SAFEFOREST: „Побољшање газдовања шумама у равничарском подручју”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

KoviljskirtРизик од поплаве у региону је један од највећих у Европи. Због климатских промена, учесталости и обима поплава очекује се пораст поплава у будућности.

 

Активности у вези газдовања шумама у шумама и водним стаништима плавних подручја дуж Дунава значајно су погођена нивоом воде и поплавним догађајима. Планирање пословања у поплавним подручјима (пошумљавање, сеча шума) и активности од јавног интереса (туризма, попут лова и риболова) у тим околностима зависи од разумевања динамике вода и локална ограничења или могућности повезане са водним догађајима.

 

Узимајући у обзир актуелност теме, Јавно предузеће „Војводинашуме“ ПЕТРОВАРАДИН (Водећи корисник), Институт за низијско шумарство и животну средину из Новог Сада и Водопривредна дирекција за Доњи Дунав из Баје, Мађарске, заједничким напорима су припремили и аплицирали пројекат у оквиру Interreg – IPA програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Пројекат је одобрен под називом „Побољшање газдовања шумама у равничарском подручју у зони Дунава у HU-SRB-CBC подручју” (скраћеног назива SafeForest, са ознаком: HUSRB/1903/11/0070).

 

Општи циљ пројекта је повећати способност правовременог реаговања на могуће штете које изазивају поплаве у шумама у Мађарској и Србији и пружање решења које омогућава развој и одржавање система за ефикасне прогнозе и упозорења.

 

Укупан буџет пројекта је 354.121,61 евра за све партнере. Пројекат је започет у октобру 2020. године са периодом трајања од 18 месеци. Пројекат се изводи на два шумска плавна подручја у Мађарској и Србији (Ковиљско-Петроварадински Рит) смештена уз Дунав, у оквиру УНЕСЦО резервата Мура-Драва-Дунав. Ковиљско – Петроварадински рит је специјални резерват природе који представља комплекс барско-мочварних и шумских екосистема (укупне површине 5.895 ха), са бројним животним заједницама, функционално повезаних у интегралну целину. У досадашњем периоду трајања пројекта је спроведено снимање терена ЛИДАР технологијом (ласерско скенирање терена), а обезбеђени су и ортофото снимци. На основу података ЛИДАР снимања направљен је дигитални модел терена (ДМТ).

 

Заснован на дигиталном моделу терена и периодичним евиденцијама нивоа воде и његове динамике, модел поплаве ће се развити у облику веб платформе намењене крајњим корисницима за правовремено планирање активности у шумама проучаваних подручја, као што су пошумљавање, гајење шума, сјеча шуме, заштита дивљачи, итд.

Успостављање веб портала заснованог на систему раног упозоравања на поплаве и динамику воде омогућиће благовремено планирање и спровођење активности као што су фиксирање стоваришта дрвета, коришћење шума, евакуација дивљих животиња, управљање стаништима, планирање газдовања, итд. Израда веб портала биће завршена до краја године.

 

Везано за реализацију пројекта SafeForest директор ЈП Војводинашуме Кокаи Роланд је нагласио:„Сведоци смо бројних активности које се предузимају у правцу подизања свести о значају очувања животне средине и значају борбе против климатских промена.

 

Наравно да је подизање свести веома важно, али је неопходно предузети и конкретне кораке, а ми се трудимо да покажемо делима да смо способни на више од јавног залагања. Слична логика важи и за процес придруживања ЕУ, наиме проценат искоришћења доступних средстава из ЕУ фондова много више говори институцијама ЕУ о нама и нашој способности да постанемо део ЕУ породице, него јавно заузимање ставова.

 

За спровођење пројеката финансираних од стране институција ЕУ потребно је располагати одговарајућим капацитетима, пре свега кадровским, али и финансијским пошто учесници у пројекту финансирају део пројектних активности унапред, а донатор покрива трошкове тих активности тек након реализације истих и прихватања извештаја. ЈП Војводинашуме располажу одговарајућим капацитетима и сматрамо да је наша обавеза да будемо лидер на том плану. Вредност пројекта SafeForest је око 41.000.000 динара, од чега су око 35.000.000 динара средства која обезбеђује донатор (Interreg ИПА Мађарска Србија програм прекограничне сарадње), а остатак обезбеђују пројектни партнери.

 

Делатност ЈП Војводинашума је у многоме везана за климатске услове обзиром на чињеницу да смо практично фабрика на отвореном. Водостаји на рекама и ниво поџемних вода могу да спрече обављање неких наших активности на дужи рок и проузрокују озбиљну материјалну штету. Реализација пројекта SafeForest ће помоћи да се на време предвиди кретање нивоа воде и ширење поплавних таласа у региону, захваљујући томе ћемо бити у могућности да предупредимо настанак штета.“

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 04 новембар 2021 10:39

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија