Кућа Добрих Вести

Login

ПРЕДСТАВЉАЊЕ РЕЗУЛТАТА ИСТРАЖИВАЊА: “Зашто, како и колико правимо отпада од хране у домаћинствима у Београду?”

Оцените овај чланак
(2 гласова)

HRANANJAMУ Скупштини града Београда, данас са почетком у 13 часова биће одржано представљање резултата истраживања: “Зашто, како и колико правимо отпада од хране у домаћинствима у Београду?”

 

Бацање хране је у последњим годинама достигло готово “епидемијске” размере. На светском нивоу се губи и баца готово једна трећина укупно произведене хране, док је еколошки отисак, који настаје као последица оваквог понашања, изузетно велики и знатно доприноси климатским променама, потрошњи воде, енергије, смањењу површина под шумом и природне разноврсности, уз неизбежно гомилање отпада.

 

У последњих неколико година је ова проблематика постала једно од важних питања, што показује и укључивање губитака и отпада од хране у Циљеве одрживог развоја, тачније циља 12.3. који предвиђа смањење бацања хране за 50% до 2030. године.

 

Бацање хране у Србији још увек није на нивоу високо развијених земаља, али је свакако тема коју је потребно пажљиво пратити и проналазити начине за смањење отпада од хране.

 

На конференцији ћемо представити анализе истраживања о директном мерењу отпада од хране у домаћинствима у Београду, као и ставовима и навикама грађана по том питању. Ова истраживања су урађена у складу са методологијом Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП) за мерење глобалног индекса бацања хране (UNEP Food Waste Index) и биће полазне тачке (baseline studies) за сва будућа истраживања у овој области.

 

Истраживање је спроведено у оквиру пројекта ”Build Back Better –Reducing waste in food consumption by up-taking green and digital technologies”, а спроводи га Центар за унапређење животне средине, уз финансијску подршку Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП).

 

●             Проф. др Зоран Радојичић, градоначелник Београда

●             Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији

●             Проф. др Бојан Батинић, Центар изврсности за циркуларну економију и климатске промене

●             Владан Шћекић, програмски директор Центра за унапређење животне средине,

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 10 новембар 2021 10:36

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија