Кућа Добрих Вести

Login

Сомборски "Вихор" обележио 20 година рада

Оцените овај чланак
(1 Глас)

120godinavihorigraciКЉАЈИЋЕВО - Куглашки клуб Вихор из Собора обележио је пригодном свечаношћу на куглани у Кљајићеву леп јубилеј, 20 година успешног рада.
 Том приликом председник клуба Младен Праштало уручио је признања оснивачима клуба, истакутим ветеранима и спортским радницима, свим играчима из садашњег састава клуба који се тамичи у Првој војвођанској лиги, као Куглашком савезу Србије, Куглашком савезу Војводине и великим пријатељима сомборских куглаша „Сигнал“ д.о.о из Сомбора, Туристичкој организацији Сомбора, фирми Понор д.о.о, Златари „Праштало“ из Апатина, Технокомерцу из Сомбора и „Гаговић спорту“ из Кљајићева. Посебна захвалница уручена је Јовану Ћалићу златном капитену куглашке репрезентације Србрије и шамиону света из Осијека 2002.


- Регион Сомбор подарио је српском куглању шест мушких и једног женског светског шампиона, много репрезентативаца и бројне истакнуте и вредне куглашке раднике који су дали велики допринос развоју нашег спорта који је у последњих деценију и по донео Србији 70 медаља са шампионата света и светских купова – рекао је Урош Драгојловић председник Куглашког савеза Србије  у поздравној рели и уручио је Младену Прашталу сцецијалну плакету КСС поводом двадесетог рођендана „Вихора“. – Желим вам да још дуго са успехом обарате чуњеве...
120godinavihorsunjkaiprastaloРадован Шуњка председник Куглашког савеза Војводине  је истакао:
- „Вихор“ је урадио велику ствар, сачувао је куглање у Сомбору у веома тешким оклностима, и без вас, вашег ентузијазма и пожртвовања угасила би се традиција којом се сви поносимо. Надам се да ће локална управа помоћи куглашима да се коначно скуће у свом граду и да играју на својим стазама.
Петар Арамбашић, истакнути спортски радник из Сомбора, некадашњ председник Међународне куглашке федерације, је указао на изузетну традицију куглања у Сомбору:
- Прво Првенство Југославије народним начином одриграно је у управо у Сомбору 1947. а наш град је био домаћин и 1964. Зато заслужујете да вам се помогне да добијете куглану у Сомбору и да наставите са чувањем традиције којом мало који град може да се подичи...
Куглашки клуб „Вихор“ основан је 23. јуна 1994. као део војног Спортског друштва „Вихор“ у сомборском гарнизону. У оснивачком председништву били су  су Јован Мишљеновић, а чланови су били Ненад Воденик и Младен Праштало док је записник је водио Драган Зенковић. За првог председника изабран је  Ненад Воденик, за заменика Радослав Вуковић, а за секретара Младен Праштало.
- Уложен је велики напор да се куглана у Дому ЈНА оспособи,  отворили смо убрзо и врата и играчима који нису били војна лица и почели су и успеси – истакао је у реферату о две деценија рада играч и тренер Мирко Чуквас за чији се рад везују и највећи успеси клуба.- До 1999. Вихор се такмичио у најнижем рангу, а те године се пласирао у Прву лигу Војводине и уследила је и селидба, прва од многих, јер тростазна куглана није била условна за виши ранг. Прво смо играли на куглани хотела у Сомбору, а потом и у Апатину...
120godinavihorgostiiprastalo„Вечити бескућници“ (и сада су домаћини у Кљајићеву), куглаши „Вихора“се нису предавали. Већ у сезони 2007. – 2008. пласирали су се у Прву лигу Србије, а 2008. – 2009. ушли су у највиши ранг Супер лигу Србије после мајсторице са зрењанинским Бантом. У тиму који је, до сада, остварио највећи успех у историји клуба били су Данило Мандић, Мирко Чуквас, Младен Праштало, Вања Стојановић, Желимир Мирковић, Дамир Тривић и Марин Јурлина. Тренер који је  „освајао и неосвојиве бодове“ био је Мирко Чуквас. У суперлигашком друштву „Вихор“ је остао једну сезону, потом су га финансијски проблеми „вукли на дно“ из године у годину, све до Прве војвођанске лиге. Са поносом се истичу и сјајни резултати на државним првенствима у паровима Мандића и Стојшића као и Блануше и Тривића. Дамир Тривић и данас држи рекорд куглана у Кљајићеву, коме се нису приближили многи суперлигашки играчи и репрезентативци, од 689 чуњева.
Минутом ћутања одата је пошта преминулим куглашима и куглашким радницима  Милану Михићу, Ненаду Огњановићу, Мирославу Булату, Николи Ћелићу, Момчилу Свилару...
- „Вихор“ је опстао захваљујући преданом раду свих чланова упрве, добром стручном раду и великом пожртвовању играча  - рекао је председник клуба Младен Праштало коме је уручен и посебан дар, уметничка слика.- Имамо чиме да се поносимо и на чему да градимо будућност. Потребна нам је само мала помоћ града Сомбора да добијемо куглану. Надамо се да ћемо се у скорије време окупити да прославимо и улазак на наше стазе...
120godinavihorprastaloidragojlovicПоводом двадесетог рођендана одигран је на куглани у Кљајићеву и турнир на коме је победио супрелигаш Кордун са 2.309 чуњева, испред Апатина са 2.237, Кљајићева са 2.201 и Вихора са 2.145 чуњева. Играло се са четири играча.
Појединачно, први је био Ранко Куртеш из Кордуна са 631 чуњем, други Ђорђе Јованић  из Апатинаљ са 596 чуњева, а трећи  Драгослав  Мудрић из Кљајићева са 576 чуњева.
У „другом полувремену“, после војничког пасуља, било је весело и распевано, посебно када је микрофон узео предсеник Младен Праштало.
Лепој свечаности присуствовали су и генерални секретар Куглашког савеза Србије Војко Павловић,  велики број истакнутих куглашких радника, ветерана куглашког спорта, представника спонзора и пријатеља клуба „Вихор“.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија