Кућа Добрих Вести

Login

ПОГЛЕДАЈТЕ ПОДКАСТ:Коме сметају маме предузетнице?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mamepreduzetniceeeeeeЛош положај жена предузетница додатно је нарушен законом из 2017. године у оквиру којег је држава дискриминисала маме предузетнице - укинувши право на доприносе за време одсуства ради неге детета (и породиљског одсуства). Како исправити овакву штету, откривају нам представнице иницијативе "И маме су предузетнице".

 

С обзиром на поменуту тему, гошће 64. епизоде Office Talks подкаста биле су Милена Ранчић из “Удружења књиговођа и рачуновођа Србије”, као и Татјана Мацура из удружења “Маме су закон”. Са њима смо разговарали о иницијативи “И предузетнице су маме” уз осврт на то какав је тренутно положај предузетница које планирају трудноћу и са којим се проблемима суочавају.

 

Штавише, шире смо обрадили проблем из 2017. године када је донет нови Закон о финансијској подршци породици са децом, а који је кренуо да се примењује 2018. године. Татјана је као представница поменутог удружења говорила о томе зашто је овај закон донет и шта је ово удружење конкретно урадило како би ублажило негативне ефекте овог закона.

 

Један од проблема о којима ће се у наредном периоду свакако говорити, а који смо и овде обрадили, јесте утицај закона којим је посебно угрожен положај жена предузетница, за које се захтева (путем иницијативе) правичан обрачун накнаде којим би предузетнице имале уплаћене доприносе током породиљског одсуства и одсуства са рада током неге детета.

 

За својеврстан закључак епизоде осврнули смо се на то какве су промене потребне да би се побољшао положај жена предузетница у Србији, и како да се овај проблем додатно приближи власти – како би се адекватни људи проактивније бавили истим. Останите до краја епизоде и сазнајте који су наредни планови иницијативе “И предузетнице су маме”, уз нове планове и кораке који ће се предузети на поменуте теме.

 

Погледајте/послушајте подкаст на ОВОМ линку.

 

 

Извор: Нетокрација/Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија