Кућа Добрих Вести

Login

Други форум креативне економије 2014

Оцените овај чланак
(5 гласова)

grupaaaaaaБЕОГРАД - Други Форум креативне економије 2014 намењен афирмацији ове области економије биће одржан данас у Палати Федерације а тема овогодишњег Форума је Културно наслеђе: изазови у креативној економији.

 

Главна тема Форума је како унапредити однос према културном наслеђу и његовим вредностима и на који начин поставити темеље за одговорно и одрживо управљање овим ресурсима у креативној економији? Да ли ресурси културног наслеђа могу постати бренд Србије и на који начин искористити њихове потенцијале у контексту социоекономског развоја и културне допломатије? На који начин се може ојачати веза између креативног предузетништва, креативних индустрија и наслеђа? На који начин деблокирати културолошке и економске потенцијале наслеђа са дугорочним и смисленим ефектима и који су предуслови неопходни за то? Који су главни стубови културне дипломатије базиране на ресурсима наслеђа? Како да баштина постане фактор развоја, а не његово ограничење?


Поменути Форум је осмишљен у циљу покретања дискусије о изазовима јавних политика у сфери културног наслеђа и афирмисању интердисциплинарног и на чињеницама заснованог приступа у њиховом креирању.


Фокус дискусија на Форуму биће усмерен на културно наслеђе као главни стуб развоја одрживог креативног друштва и економије и унапређења идентитета и општег културног развоја. Познати академски истраживачи и доносиоци одлука покушаће да представе нашој стручној и научној јавности искуство, инструменте и мере јавних политика у области културног наслеђа и културне дипломатије у САД са посебним акцентом на могуће инструменте финансирања рехабилитације културног наслеђа и његовог бољег позиционирања на развојној агенди.


Национална сесија намењена је размени идеја, стварању бољег окружења за подршку заштити, вредновању и презентацији наслеђа, али и питањима одрживе економске валоризације ресурса баштине, њиховој улози у социоекономском развоју Србије, као и општем значају баштине за друштво и привреду у целини.


Форум званично почиње у 9,30 часова а отварају га министар културе Иван Тасовац и Амбасадор САД Мајкл Кирби.


У првом, преподневном делу скупа истакнути истраживачи и доносиоци одлука из САД покушаће да приближе нашој стручној јавности праксе управљања и економске валоризације ресурса културног наслеђа и глобалне изазове у овој области, као и инструменте културне дипломатије у области наслеђа, а који сврставају САД као лидере у изградњи “меких снага” дипломатије и програма транснационалних активности друштвених актера у области наслеђа.

На тему „Ресурси наслеђа и културна дипломатија: амерички приступ“ говориће Donovan Rypkema, direktor, Heritage Strategies International, Washington, док ће о наслеђу и креативној економији говорити dr Christina Luke, професор археологије на Универзитету у Бостону. Међу темама о којима ће бити речи у овом „америчком блоку“ су и „Културна дипломатија САД и наслеђе“ као и не мање интересантна тема „Амбасадорски програм за културно наслеђе у Србији.


У подневном делу окрећемо се полако српској културној сцени и „решењима у домену јавне политике“. О одрживом културном наслеђу у кључу социоекономског развоја говориће Проф. др Гојко Рикаловић, Економски факултет у Београду (председник сесије) , Проф. др Владимир Маринковић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије, Ирена Војацков Соллорано, Стална координаторка УН у Србији, Асја Драча-Мунтеан, помоћник министра, Министарство културе и информисања Републике Србије Естела Радоњић Живков, Републички завод за заштиту споменика културе и Христина Микић, директор Групе за креативну економију
Уследиће затим последњи панел „Примери добре праксе: Нови модели и визије рехабилитације наслеђа у Србији.


У овом можда најзанимљивијем делу дана говориће Бора Димитријевић, директор Народног музеја Зајечар на тему „Изазови и успеси рехабилитације комплексног архолошког локалитета Фелиx Ромулиана”, а затим Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица „Царска Палата Сирмиум: нове визије рехабилитације културног наслеђа“. Затим на сцену ступа Естела Радоњић-Живков, Републички завод за заштиту споменика културе са темом „Сувача у Кикинди: народно градитељство као нови центар заједнице у том граду, док ће Милош Ђукелић, директор Red Production причати о „Наслеђу и филмској индустрији“:Тврђава Маглич као филмска локација.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 07 новембар 2014 22:23
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија