Кућа Добрих Вести

Login

Отворен Међународни сајам грађевинарства

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sajammmmБЕОГРАД - Министарка грађевинарства Србије Зорана Михајловић данас је отворила Међународни сајам грађевинарства (СЕЕББЕ) у Београду и најавила помоћ државе домаћим грађевинарима да се припреме за грађевинску сезону.


Она је најавила да ће за седам до десет дана бити одржан састанак са представницима грађевинских фирми, да би се размотрило на који начин држава може да им помогне.


"Грађевинарство је покретачка снага Србије. Циљ на којем радимо годину дана је да подигнемо удео грађевинарства у бруто домаћем производу (БДП), који је сада испод четири одсто", казала је Михајловић.


За грађевинаре и грађевинску индустрију је поред новог Закона о планирању и изградњи и објављивања "црних" и "белих" листа грађевинских фирми, најважније да имају више посла и да не буду само "подизвођачи подизвођача", него и главни извођачи, рекла је она.


Министарка је казала да грађевинску индустрију могу да покрену несамо пројекти који се сада реализују, него и они који се припремају, као што су модернизација пруге Београд-Будимпешта и "Београд на води", као и уговарање пројекта обилазнице око Београда и дела трасе на Коридору 10.


Најавила је да би крајем ове године требало да почне изградња пруге Београд-Будимпешта, ,,јер је Србија урадила студију изводљивости, а Мађари је завршавају".


Говорећи о ситуацији у грађевинској индустрији, Михајловић је оценила да није много боља него прошле године.


"Не може грађевинска индустрија да се подигне за шест месеци или годину дана, а нарочито је тешко када је током 10 година грађевинарство пало на ниске гране, са уделом у БДП испод четири одсто", навела је министарка.


Држава ће се трудити, како је речено, да помогне грађевинским компанијама да се удружују на тендерима за велике послове, да би биле главни извођачи.


Више о самом сајму погледајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 15 април 2015 21:52
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија