Кућа Добрих Вести

Login

Поглед у насмејану будућност

Оцените овај чланак
(4 гласова)

svetlanaa06Др Срђан Цвејановић открива нам зашто очекује да ће имплантски ALL ON 6 рад ускоро потпуно заменити пластичне протезе.

 

Савремена медицина омогућава све дужи живот, и многи експерти прогнозирају да ће већина данашњих 40-годишњака, ако буду имали добру медицинску негу, живети 80-90 година, као и да ће данашњи млади вероватно живети дуже од 90 година. Ова предвиђања заснована су на генским терапијама, које ће значајно успорити старење, а које би требале да постану доступне у следећој деценији. Међутим, једна област у којој се још увек не назире могућност природног обнављања организма је здравље зуба, односно зуби који пропадају се не могу природно "опоравити", иако се и на том пољу интензивно експериментише коришћењем матичних ћелија.

 

ALL ON 6 рад ће се носити преко 20 година

 

У скорој будућности готово свако ће у неком моменту почети да носи потпуни имплантски рад, и наставити да га носи деценијама, највероватније целу трећу трећину живота. Пластичне протезе полако ће престати да се користе, јер ако особа очекује да ће живети најмање 80 година, логично је да са 60 добије ALL ON 6 комплетан имплантски рад, јер у супротном ће се 20 година мучити са пластичном протезом. У многим случајевима пацијенти се за ALL ON 6 одлучују већ око 50. године, чим стање зуба почне да представља свакодневни проблем, јер будући да је очекивано трајање ALL ON 6 рада преко 20 година, педесете су боље време за добијање рада од шездесетих.

ALL ON 6 је најнапреднији имплантски рад, предвиђен за особе које су безубе, делимично безубе или чији зуби не могу да носе крунице и очекују се да ће почети да испадају у наредних неколико година. Климање зуба је најћешћа индикација да особа треба да почне да размишља о ALL ON 6 раду, јер климање је знак да зуби губе стабилност и да не могу да понесу крунице. Када се реализује ALL ON 6 рад, сви преостали зуби се ваде, одмах се уграђују импланти и поставља се привремени пластични ALL ON 6 рад, док се дефинитивни титанијумско-керамички рад добија три месеца касније. ALL ON 6 рад почива на шест импланата по вилици, на правилним размацима, а искуство је показало да шест импланата може добро да распореди притисак на виличну кост приликом јела, тако да је рад максимално стабилан, а осећај природан.

 

Svetlana AO6 2

Фото: All on 6 рад након предаје пацијенту

 

Ипак, ова предвиђања су само генерализација и свака особа имаће различит пут, зависно од здравља зуба. Многе особе дочекују седамдесети, па чак и осамдесети рођендан са већином природних зуба, и за њих ће и даље појединачни импланти и мостови бити боље решење од ALL ON 6 рада. Такође, особе које носе Hollywood smile, односно крунице на свим зубима, моћи ће у неким случајевима да замене крунице новим, без потребе за имплантима, али у случају постепеног пропадања зуба испод круница такође ће морати да пређу на комплетан имплантски рад. Наше предвиђање је да ће у Србији за ALL ON 6 временом бити све више заинтересованих, јер ће то постати рад који сви желе када дођу у ситуацију да имају само око половину својих зуба. Цена ALL ON 6 рада од 5500 евра није тако неприступачна, а са растом стандарда и уз бољу информисаност грађана, очекујемо да ће већ до краја ове деценије образованији део становништва не само знати шта је ALL ON 6, већ ће планирати да добију тај рад негде у време одласка у пензију, или мало раније.

 

Када је идеално време за ALL ON 6 рад

 

Пацијент чији зуби немају добру прогнозу мора сам да донесе нимало лаку одлуку када ће да нам се јави ради добијања ALL ON 6 рада. Особама које имају мало преосталих зуба или су већ безубе је далеко лакше, јер они треба одмах да дођу по свој рад, будући да ће се вилична кост истањити ако превише чекају. Међутим, далеко је чешћа ситуација да пацијент има око половину зуба, или чак више од половине, те да мора сам да преломи када ће да каже збогом парадонтозом захваћеним зубима и да прихвати имплантски рад. Преглед у ординацији ту може много да помогне, јер ми вам можемо рећи да ли је зубе могуће спасити круницама, те ако није, онда треба планирати ALL ON 6 рад у наредних пар година, зависно од прогнозе. У принципу, зуби који се не могу спасити круницама могу се одмах извадити и заменити АЛЛ ОН 6 радом, јер такви зуби обично толико кваре изглед, разлог су лошег задаха и праве проблеме приликом жвакања да нема потребе одлагати ALL ON 6 рад.

 

Ситуација у којој је могуће поставити крунице, али је случај граничан, далеко је тежа за доношење исправне одлуке. Пацијенти често имају зубе чијим изгледом нису задовољни и који ће постепено почети да пропадају, тако је крајње време за крунице, како би се затворили џепови које је формирала парадентоза и како би се предупредило пропадање услед каријеса или инфекције живца. Са друге стране, пацијент може десетак година касније почети да губи зубе са круницама, јер су зуби већ били слаби и тада се поставља питање да ли је било боље да је одмах изведен ALL ON 6 рад. У таквим ситуацијама најсигурније је сачекати неколико година и ићи право на ALL ON 6, чим зуби почну да се клате, јер тада ће рад који се изведе трајати доживотно, док са круницама то можда не би био случај.

 

Пацијенти увек могу да закажу бесплатан преглед како би сазнали више о стању својих зуба, прогнози и опцијама. Када је ALL ON 6 једна од опција, свакако нећете погрешити ако је одаберете, а када је једина опција, не треба размишљати, већ одмах прихватити рад. Инвестицијом у рад овог типа осигуравате доживотно леп осмех, природан осећај сваког дана и уживање у храни, због чега смо апсолутно уверени да ће већ пре краја ове деценије ALL ON 6 бити избор већине особа чији зуби имају лоше прогнозу, а да ће пластичне протезе отићи у историју.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 07 јул 2022 09:58

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија