Кућа Добрих Вести

Login

Значај који има пробиотик за здравље и функције организма свих генерација

Оцените овај чланак
(1 Глас)

probiotidkkdkdkdНа основу научних истраживања и доказа која су старија од једног века, утврђено је да за виталност тела и комплетно здравље веома битно узимати пробиотик.

 

 

Успостављање баланса у метаболизму, отклањање стомачних и других тегоба, као и континуирано јачање имунитета, само су неке од бенефита уношења овог живог и корисног спектра микроорганизама, квасаца или „добрих“ бактерија.

 

Пробиотик се може унети у организам путем исхране и намирница као што су јогурт, разноврсни сиреви, кефир, кисели краставци и друго, или уз делотворне додатке – таблете, капсуле и друге специјализоване препарате. Велики значај пружа обнављању цревне флоре и система за варење, као и стварању нове равнотеже без бола, тегоба и здравствених проблема. Изузетно су пробиотици пожељни у сваком телу, због чега се унос саветује како одраслима, тако и деци, у неким ситуацијама свакодневно, а обавезно непосредно пре одласка на путовање, излагање промени климе и слично.

 

Типови пробиотика као корисних микроорганизама за обнављање и равнотежу

 

Веома је важно направити разлику између пробиотика и пребиотика који су несварене честице хране задужене за одржавање корисних бактерија у систему за варање и присутних у банани, меду, овсеној каши, шпарглама и сродним намирницама. Пробиотик са друге стране, може имати одређене типове и то су: „Бифидобацтериум“ који је присутан у млечним намирницама, затим „Лацтобациллус рхамносус“ који се налази најшешће у јогурту, поспешује варење и спречава дијареју, као и подгрупа „Саццхаромyцес боулардии“ која потиче од квасца и присутна је чак у разноврсним пивима.

Због тога што потиче из различитих извора, пробиотик се може неометано уносити у исхрани, а увек је препорука одабрати и проверене препарате из апотеке. Захваљујући корисним материјама пружа довољан број и ново стварање корисних бактерија услед повременог губитка због терапија, одржавајући баланс у метаболизму.

 

Важна дејства и олакшице за опуштену свакодневницу и путовање са задовољством

 

Чињеница која траје дуги низ година јесте да пробиотик треба да се узима неколико дана пред полазак на путовање и посебно се саветује деци. Због умирујућег дејства, смиривања „нервозних“ црева, могућности појаве мучнине и дијареје, пробиотици стварају потребну равнотежу и навикавање на нову климу и услове. Такође, поред тога што је препознато одлично дејство на баланс дигестивног система, корисне бактерије подстичу варење, умањују упорну надутост и бол, спречавају затвор и редукују ниво холестерола.

 

Дејство које има пробиотик на виталне функције органа огледа се и у позитивном дејству на рад срца, умањење упалних процеса, уринарних, цревних и других инфекција, затим елиминисање прехладе, алергије, екцема, као и јачање имунитета. Захваљујући „добрим“ бактеријама као микроорганизмима који се уз пробиотике обнављају и задржавају у организму, обезбеђује се здрав и блистав изглед коже, уста и усне дупље, као и мањи ризик од респираторних проблема, што је посебно значајно у времену карактеристичном за упорне вирусне инфекције. У зависности од типа и састава, пробиотици обезбеђују спектар одличних дејстава за виталан рад организма.

 

Пробиотик као скуп корисних бактерија, обилује одличним ефектима на функције система, органа и комплетног организма, а пре свега дигестивног тракта. Као веома значајан извор микроорганизама који успостављају, регенеришу и одржавају равнотежу метаболизма, саветује се посвећивање пажње уносу уз правилну исхрану, као и специјалне додатке, односно квалитетне и делотворне препарате.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 23 јул 2022 19:04

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија