Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан бубрега

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bubregБЕОГРАД - Светски дан бубрега обележен је данас а са овогодишњим слоганом "Здрави бубрези - здравље за све" истиче се чињеница да пружање здравствених услуга у циљу заштите и унапређења здравља бубрега мора бити доступно свима.

 

У просеку свака десета особа има неки степен хроничне бубрежне инсуфицијенције. Ова болест се може развити у било ком узрасту, али је ризик већи у старијој доби.

 

Процењује се да ову болест има један од пет мушкараца и једна од четири жене старосне доби од 65 до 74 године, као и половина популације од 75 или више година, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

 

Без обзира на године старости, једноставне превентивне мере могу да успоре напредовање болести бубрега, спрече компликације и побољшају квалитет живота.

 

Прегледом узорка мокраће, крви и крвног притиска могу се открити рани знаци бубрежне болести.

 

Према доступним подацима из 2013. године, у нашој земљи, свом изабраном лекару у дому здравља због обољења бубрега обратило се 67.570 особа, болнички се лечило њих 18.402, а нажалост 3.415 особа је умрло те године.

 

У стадијуму терминалне бубрежне инсуфицијенције спроводи се дијализа или се трансплантира бубрег.

 

У Србији је у 2013. години на хроничном програму лечења поступцима дијализе било 4.914 особа, а урађено је 226 трансплантација бубрега.

 

Хронична болест бубрега је озбиљно обољење, које због значајних трошкова лечења, као и лошијег квалитета живота, скраћеног радног и животног века оболелих, представља значајан јавноздравствени проблем.

 

Скоро трећина болнички лечених особа болује од хроничне болести бубрега, која је узрок чак 84 одсто смртних исхода од свих болести бубрега.

 

Најчешће групе у повећаном ризику су болесници са повишеним крвним притиском, дијабетесом, особе које имају прекомерну телесну масу, малокрвни или старије особе, као и оне са позитивном породичном анамнезом о болестима бубрега.

 

Пораст броја болесника са хроничном болешћу бубрега, њен асимптоматски ток и касно откривање, као и висок ризик од кардиоваскуларних болести и смртног исхода, усмерили су пажњу стручне јавности ка превенцији и раном откривању ових болести, као и покретању јавноздравствених кампања којима је циљ да информишу становништво о важности правовременог одласка лекару.

 

Светски дан бубрега обележава се од 2006. године, широм света, другог четвртка у месецу марту.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 12 март 2015 17:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија