Кућа Добрих Вести

Login

Дигитал 2019 – поруке и предвиђања

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nadlanuizvorrrrrrrШесту годину заредом Color Media Communications организовала је „Digital, регионалну конференцију о трендовима у телекомуникацијама и медијима.

 

Овогодишњи – #Digital2019 – трајао је дава дана 5. и 6. септембра и окупио је најзначајнија имена из света маркетинга, ПР-а, познаваоца друштвеним мрежа, власника компанија, представника власти и амбасада као и бројне госте из инострнства.

 

Током два дана у оквиру панела и неколико студија случаја и презентација, стручњаци из различитих области говориће о трендовима у телекомуникацијама, медијима и технологији, о будућности радија и његовој све већој популарности у дигиталном добу, о револуцијама на друштвеним мрежама, маркетиншкој и медијској сцени, као и о краљевима забаве у региону, успешни ће говорити о својим грешкама, падовима и поновним уздизањима.

 

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије званично је отворио конференцију и истакао да је приоритет Владе дигитализација и увођење дигиталних новина у систем.

 

Бранко Ружић, министар за државну управу и локалну самоуправу званично је отворио други дан Дигитал2019.

 

У уводном говору министар је истакао да је улагање у дигитализацију исплативо, не само за појединца, већ и за државу, што ће утицати на генерисање нових радних места, јер је ИТ тренутноу највећем фокусу . Главни циљ је, како је назначио Ружић, да путем модерних технологија грађани допринесу у важним одлукама.

 

                                 ddfdfdfdf

У уводном говору Кајл Скат, амбасадор САД у Београду истакао је значај друштвених мрежа које дају важан феедбацк и омогућавају директну и интерактивну комуникацију са српским народом.

 

Матеја Норчич-Штамцар, заменица шефа Делагације ЕУ у Србији говорила је о највећим достигнућима у Србији и о важности дигиталног за економију и друштво. Заменица шефа Делагације ЕУ сматра да ће дигитална интеграција региона у ЕУ бити бржа од политичке.

 

Субрата Батачарџи, амбасадор Индије у Србији, у уводном говору представио је пројекат „Дигитална Индија“ који има за циљ да припреми земљу за будући свет, за оно што долази, па је потребан брзи интернет у целој земљи. У Индији само 560 милиона људи користи интернет (3/4 европске популације). План Индије је да развију огроман број дигиталних карата, како би повезали преко милијарду становника.

 

Оана-Кристина Попа, амбасадорка Румуније у Србији представила је актуелне програме и ангажмане румунске Владе.

Традиционални панел телеком лидера региона окупио је Предрага Ћулибрка, ЦЕО Телеком Србија, Дејана Турка, ЦЕО ВИП, Мајк Мишела, ЦЕО Теленор Србија и Адријана Јежина, CEO Telemach Slovenija.

 

У уводном говору модератор Дејан Љуштина говорио је о имплементацији 5Г технологије и проблемима са којима се оператери суочавају поводом овог питања, као и о новим дигиталним трендовима. У традиционалном панелу учесници су говорили о циљевима за ову годину у складу са новим трендовима, односима са конкуренцијом, улагањима у цонтент и мрежу...

 

Уследио је панел: Хуманизам и ренесанса: Како је конкуренција медијских кућа и провајдера допринела процвату сцене домаћих ТВ серија?Учествовали су: Владимир Лучић, Телеком, Београд, Александар Јанковић, Јунајтед Медиа, Дарко Поповић, Топ Манифест 011, Београд Александар Радош, Прва ТВ, Београад, Ана Мартиноли, Факултет драмских уметности Београд, Владимир Церић, теоретичар уметности и медија, Теа Королија, Адреналин.

 

Расправљало се о томе како згледа српска сцена ТВ серија, које су предности а који недостаци, какав је квалитет домаћих ТВ серија и серијске продукције, због чега је дошло до процвата домаћих ТВ серија, на који начин се бирају глумци и филмски радници, како решити проблем мањка квалитетне радне снаге на филмским сетовима-обучавање квалитетних сценографа, костимографа, асистената редитеља, шминкера, драматурга...

 

Панел број три: Од креације до производа – има ли значајног профита у новим трендовима у пласирању садржаја имао је заниљмиву расправу на тему: Који је крајњи резултат константне битке између великих канала, које бизнис моделе примењују, како изгледа тренутно тржиште и тржишна стратегија, на којим платформама су најгледанији садржаји и због чега, каква је структура српске публике биле су само неке од теме трећег панела. На панелу су учествовали:, Kenechi Belusevic, Discovery CEEMCA, Маријана Вукашиновић из Телекома Србије и Симон Слоњшак, из Телекома Словенија.

 

Панел четири : Државни службеник: кризно комуницирање у јавној управи обухватио је више учесника међу којима су били и Станислава Пак Станковић, саветника председника Републике Србије Томислава Николића у периоду од 2012 до 2017, Јасмина Стојанов, Nova communications, саветница за медије Председника Србије Бориса Тадића од 2004 до 2012, Крешимир Мацан, бивши саветник Премијера Хрватске и Јуре Лебен, бивши министар у Влади Словеније.

 

Како водити кризну кампању, како се понашати у дигиталним кризама, како се носити са хејтерима на друштвеним мрежама, улога друштвених мрежа у имиџу једног политичара, да ли политичари треба да буду отворени на друштвеним мрежама или стерилни, колико је важан социал медиа тим за једног политичара... Деликатне политичке теме четвртог панела изазвале су бурне реакције публике.

Први дан Дигитал 2019 имао је и специјалну гошћу, новинарку Ољу Бећковић која је причала на тему трајања „Утиска недеље од 1991 до 2019“.

 

 

У духовитом и контраверзном разговору са Даницом Мартиновић, Оља Бећковић је направила осврт на своју целокупну каријеру. Говорила је како је изгледао "Утисак недеље" некада и сада, шта значи за друштво што је "Утисак" враћен на телевизију. Због чега је задржала директно укључење телефоном у емисији у ери дигитализације.

                                                   oljaaasssss

Уследило је затим занимљиво предавање Игора Ариха, оснивача и креативног директора агенције Арих из Љубљане, који је представио део из своје књиге „Буди вођа“. Предавање је носило и необичан наслов „7,5 милијарди Богова“. Књига Ариха иначе говорио о основама динамичких комуникација и седам смртник комункацијских грехова.

 

Панел бр 6: Digital Only, Social First…а има лу ту душе: Етика и естетика новог доба био је прилика да учесници разговарају на који начин они лично виде и користе друштвене мреже, који је најбољи начин за употребу друштвених мрежа, о улози новинара у земљи, која је улога Фејсбука, Инстаграма, ЛинкедИна, Твитера, која је друштвена мрежа најзаступљенија код нас, ауторским правима на порталима....

 

На овом панелу учествовали су: Екрем Дупановић, Медиа Маркетинг, Сарајево, Никола Врдољак, Weekend Media Festival, Агенција 404, Загреб, Лазар Џамбић, предавач, писац и маректиншки консултант, Београд, Владимир Чех, Институт за историју оглашавања, Београд, Петар Војиновић, TangoSix, Београд и Иван Лалић, драмски писац из Београда.

 

Панел бр. 6: Традиционални „Дигитал ИТ Панел“: Српска ИТ сцена под стакленим звоном или у “стакленој башти“.

Како изгледа српска ИТ сцена? Колико је потребно да се успе у ИТ предузетништву у Србији? Како мотивисати младе људе да крену путем предузетништва? Успешни млади предузетници пренели су своје искуство отварања стартап фирме. О овоме су разговарали: Милан Шолаја, Војвођански ИКТ Кластер, Нови Сад, Драган Варагић, дигитални експерт, Саша Поповић, Вега И, Нови Сад, Ненад Милановић, Coing, Весна Бенгин, BioSense, Јован Стојановић, Wonderland.

 

Други дан Дигитал2019

 

Каква је судбина грађанских иницијатива? Шта једног становника Србије чека ако се одважи и оснажи да се залаже за тему која ће унети позитивне промене у друштву, не зато што има политичку позадину, већ зато што заиста жели дијалог и решење проблема до којег му је стало? Панелисти су пренели своје искуство са грађанским иницијативама, свако из свог угла. Истакли су важност друштвених мрежа, посебно Твитера, као пресудан алат у борби за иницијативу, као и значај подршке медија.

 

Све то је била тема панела број седам: Ерин Брокович, модел 4:0: Друштвене мреже и грађанске иницијативе. У оквиру овог пенала говорили су Марија Лукић из Бруса (позната за конфронтацију са градоначелником тог града, поводом сексуалног злостављања на радном месту), Милан Антонијевић, Фондација за отворено друштво, Софија Тодоровић, БИРН, Игор Јурић, Фондација Тијана Јурић из Суботице, Горан Милетић, Civil Rights Defender из Београда, Марко Милосавевић, YIHR, Александар Јовановић, Одбранимо реке Старе планине.

 

Уследио је затим осми панел: Брига о запосленима у дигиталној ери. Колико је важно здраво пословно окружење за запосленог? Шта надређени може да уради за радника? Које су потребе радника? Да ли се потребе радника у пракси заиста поштују? Да ли је дефицит радне снаге довео до тога да се радници третирају лоше у нашој земљи? Ово су само нека од питања која су покренули учесници осмог панела. На панелу су дискуктовали Јасна Дугалић, Deputy Managing Director Direct Media Solution, Крстиња Шћепановић, Deputy Executive HR Director, Societe Generale Srbija, Срђан Маричић, MEF Факултет, Бранко Вуковац, Инфостуд.

 

О маркетингу у свету нових технологија говорио је Lior Romanowsky, оснивач и директор компаније Spartans из Израела. Он је зависник од иновација и главни је говорник у областима проширене стварности и вештачке интелегенције. Он је говорио о примени иновативних технолошких решења, вештачкој интелегенцији и решавању изазова у индсутрији.

Панел број 9 бавио се Србијом као глобалном филском меком. На њему су учествовали: Бојана Маљевић, Monte Royal Pictures, Анђелка Влаисављевић, Work in Progress, Александар Цонић, ClockWork Film Production, Марија Леро, Emote Productions, Миломи Марић, Happy TV, Игор Турчиновић, Pink International Company као Јелена Триван, председница УО Филмског центра Србије.

                     dikolo

Ана Илић, виши саветник председника Владе за креативне индустрије и туризам представила је резултате сарадње Владе и филмске индустрије које бележи огроман процват код нас. Продукције остављају милионе у Србији-запошљавају нашу радну снагу, купују наше намирнице, хотеле, услуге... Илић је истакла да простора за напредак још има-обучавање новог кадра, фокус на ТВ серије, Нетфликс... Ове године у Србији је снимљена прва страна ТВ серије у којој су Срби претстављени као хероји уместо као негативци.

 

Панелисти су разговарали о филмском бизнису у Србији, колико је напредовао у односу на период када се у земљи нису снимали холивудски блокбастери, шта је експанзија снимања филмова донела нашој земљи, који су проблеми а које су предности, како се развија тржиште рада, због чега одлазе филмски радници у иностранство...

 

На панелу број 10: Шта жене желе: Уреднице и уредници женских магазина и портала одговарају на вечну тему "Шта жене желе?" и уједно представљају своје брендове и уредничку политику магазина и портала. Шта жене воле да читају, које теме их интересују, како уредници обликују ставове жена и да ли су свесни тога, шта жене никако не желе, и да ли треба креирати садржај према адвертајзингу, публици или уредничкој процени....

 

Ту се се окупили: Лидија Ћулибрк, Лепота и здравље, Нађа Јокановић, WANNABE MAGAZINE, Ненад Јањатовић, Buro.Srbijа, Петар Јаношевић, Harper’s BAZAAR Србија, Нивес Бокор, Grazia, Загреб, Сузна Перић, Базар.    

 

Уследило је затим предавање Жаклине Таталовић, новинарке Н1 о томе због чега политичари толико мрзе твитер. Жаклина је на духовит начин, сопственим твитовима објаснила зашто је твитер најгора друштвена мрежа за политичаре.

 

Последњи панел на Дигитал 2019 био је Welcome to TwitterLand: Истине и заблуде о „Твитер заједници“, њеним вођама и њиховим поданицима. О тој теми су говорили: Горан Ћувиз (@gorancuviz), Слободан Георгијев (@SlobaGeorgiev) из БИРН-а, Златко Црногорац ( @pravac_hamburg), Ксенија Вучић (@KVucic), Томислав Момировић (@TomaMomirovic), Драко Митровић (@Komandant_Dark), Александар Буханац (@LPokret) и Гордана Чомић (@gordanacom).

 

Учесници панела су покушали да разбијају предрасуде о твиттеру, саветују на који начин га правилно користити, шта је циљ дебата на твитеру, колико жустри коментари могу да угрозе пословни имиџ појединца, ко су "вође" на твитеру код нас и због чега је њихово мишљење важно.

 

Извор: Colorpressgroup/Кућа добрих вести

 



Последњи пут измењено понедељак, 09 септембар 2019 13:48

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија