Кућа Добрих Вести

Login

Од данас слободно регистровање ћириличног домена

Оцените овај чланак
(0 гласова)

vuk5-uvodnaБЕОГРАД - Слободно регистровање ћириличног интернет домена .срб почеће од данас у подне, најавио је Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС).

Право регистрације ће имати сви, без обзира на то да ли већ имају регистрован .РС домен или не, објављено је на сајту РНИДС.
Цена годишње регистрације .срб домена износиће 500 динара, док ће цена назива у оквиру поддомена (.пр.срб, .орг.срб, .обр.срб и .од.срб) бити 250 динара.

У саопштењу се додаје да "ово нису цене за крајње кориснике .срб домена, већ цене које РНИДС наплаћује овлашћеним регистрима".
Посебно занимљиви за регистрацију биће и поједини називи .срб домена који су били резервисани за потребе државне управе, а за које ће 28. јула бити укинута резервација.

Интернет адресе на ћирилици наишле су на добар пријем у српској дијаспори, истичу у РНИДС-у.

Сада ће, наиме, бити могуће да своје име и презиме, породично презиме или надимак, назив своје организације или компаније, или било који други појам који их подсећа и повезује са родним крајем и Србијом, региструју као интернет домен на ћирилици, са .срб на крају.

За оне кориснике .рс домена који до 1. августа нису искористили прилику да региструју неки од понуђених .срб домена по повлашћеној цени, остаје могућност да до 1. новембра 2012. изаберу и региструју неки други тренутно слободан .срб домен, и даље по повлашћеној цени.

Ако се жели у потпуности заштитити неки битан појам на српском језику, пожељно је да се поседује назив и .рс и .срб домена, јер претраживачи, као што је Гоогле, у резултатима претраге дају равноправно листу сајтова са траженим појмовима и на ћирилици и на латиници.

Ћирилични национални домен Србије .срб је једини интернет домен на свету у коме се све адресе сајтова пишу онако како се и изговарају, а убудуће ће бити коришћен упоредо са постојећим .РС националним доменом.

Регистрација назива .срб домена за крајње кориснике (регистранте) обавља се преко овлашћених регистара (најчешће су то интернет провајдери) који поседују овлашћење РНИДС-а, а њихов списак је на адреси: www.rnids.rs/registri

Треба напоменути и да се ћириличне веб адресе, на .срб домену, пишу без "www", а и у веб адресама на .рсдомену "www" није неопходно, ако је сервер правилно подешен.

На сајту РНИДС-а се наводи да је до данас регистровано 5.491 .срб интернет домена, као и 73.082 .rs интернет домена.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 09 септембар 2012 17:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија