Кућа Добрих Вести

Login

Објављене упоредне цене Интернет провајдера

Оцените овај чланак
(2 гласова)

internet БЕОГРАД – Свако је од нас је некад био у дилеми ког интернет оператера да одабере или који пакет, односно интернет услугу. Тој дилеми је сада дошао крај. 

 

На порталу PotrosackiReporter.rs организација за заштиту потрошача Асоцијација потрошача Србије објавила је упоредне цене Интернет провајдера у Србији.


На поменутом порталу приказано су 273 понуде од 25 домаћа Интернет провајдера. Подаци су прикупљани 5. и 6. децембра 2014. године.

Табеларне прегледе понуда за АДСЛ интернет, кабловски и бежични интернет погледајте ОВДЕ.

 


Прикупљене су понуде Интернет провајдера са Евиденције оператора јавних комуникационих мрежа и услуга на сајту Републичке агенције за електронске комуникације - РАТЕЛ.


У обзир су узети Интернет провајдери који имају понуде за АДСЛ, кабловски и бежични Интернет (WI-FI) са сталним приступом. Такође у табелама се налазе само Интернет провајдери који пружају услуге у: Нишу и околини - Београду и околини - Новом саду и околини - као и велики понуђачи који директно пружају услугу на већем делу територије целе Србије.


Према подацима Републичког завода за статистику од укупног броја домаћинстава која поседују Интернет прикључак, АДСЛ користи 50,6 одсто, кабловски Интернет поседује 32,6 одсто, док бежични Интернет користи 19,7 одсто домаћинстава. У последње три године забележен је раст корисника бежичног и кабловског Интернета док АДСЛ истовремено бележи стагнацију.


Према подацима које је објавио РАТЕЛ домаћинства у Србији су за приступ Интернету у 2013. години месечно издвајали 1302.59 динара што је 2,56 одсто учешћа у месечној заради


Оно што су запазили истраживачи, а што може бити најприсутнији проблем са којим потрошач може да се суочи гледајући понуде провајдера су тешко доступни ценовници за којима понекад морате “трагати” кликом на више страница. Провајдери на насловним страницам често нуде пакете на попусту, док редовне ценовнике похрањују у ПДФ-форматима на другим страницама.


Када су у питању пакети честе су појаве да недостаје информација на који се период обавеза односи. Постоје провајдери који истичу период обавезе али не истичу додатне трошкове или обратно. Постоје и случајеви где су потрошачима предочени називи пакета са различитим ценама, истим периодом обавеза и брзином протока, без јасно истакнутих објашњења.


РАТЕЛ-у можете и приложити жалбу на услуге пошто се претходно обратите провајдеру. Уколико се нађете у ситуацији да ваша рекламација није прихваћена контактирајте наш правни тим.


Када је у питању одабир интернет провајдера треба да имате у виду да тај избор обавите у складу са својим потребама.


Проток од 8 Мbs сасвим је довољан уколико Интернет користите за слање електронске поште, претрагу и гледање видео садржаја и слично. Међутим уколико вам је потребан Интернет за скидње садржаја великог обима или гледање видеа у високој резулуцији можда бољи избор већа брзина протока (16 Мbs).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 19 децембар 2014 09:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

1 Коментар

  • Andjelko

    Možda bi bilo dobro da svi operateri imaju obavezu da na sajtu RATEL-a objavljuju svoj cenovnik, po unapred utvrđenom šablonu koji bi omogućio pregledno poređenje cena

    Andjelko петак, 19 децембар 2014 20:03 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија