Кућа Добрих Вести

Login

Лондонски акцелератор за паметне градове изабрао српски стартап Strawberry energy

Оцените овај чланак
(3 гласова)

saraaaaБЕОГРАД - Стартап Strawberry energy и креатoр соларне платформе “Strawberry Drvo пласирао се у финале “Cognicity Challenge” такмичења и тиме постао нови члан акцелератора за развој паметних градова, у организацији лондонске компаније за некретнине “Canary Wharf Group”, и то као једини стартап у својој категорији који није из Велике Британије.


Након тромесечног програма менторства од 23. фебруара до 15. маја у “Canary Wharf” пословној четврти источног Лондона, биће одлучен победник који ће добити 50.000 фунти и могућност да примени своје решење у Лондону.


Cognicity Challenge организује се са циљем идентификовања и развоја напредних технологија за паметне градове, које ће употпунити и „опаметитити“ “Canary Wharf” део Лондона.


“Strawberry energy” нашао се у категорији “Управљање интегрисаним ресурсима“ са још пет локалних стартапова, док су остале категорије „Повезани домови“, „Виртуелни дизајн“, „Интегрисани транспорт“, „Одрживе зграде“ и „Аутоматизовани системи у изградњи“.


"Strawberry energy" ће током три месеца имати прилику да унапреди своје паметне соларне инсталације уз активно менторство од стране руководиоца “Canary Wharf” групе и других експерата у области паметних градова као што су „Интел“ и “Innovate UK”.


„Концепт паметних градова скројених по потребама људи уз смањену емисију угљен-диоксиста и здравије окружење, јесте тренд који све више градова широм света настоји да примени у својим урбаним срединама. Велика нам је част што је једна од највећих компанија Велике Британије у области некретнина Canary Wharf препознала значај нашег решење за паметне градове будућности као што је Лондон“, рекао је Милош Милисављевић, оснивач и директор “Strawberry energy”.


Као један од најбитнијих критеријума за избор решење била је интероперабилност, односно могућност да системи за оптимизацију енергије, ресурса и транспорта могу да комуницирају један са другим.


„Концепт интероперабилности је можда нов, али је препознат од стране експерата као кључни фактор правих паметних градова. Cognicity Challenge превазилази самостална независна решења, са циљем развијања таквог пакета иновација који је интегрисан и интероперабилан“, рекла је Mikele Brack, шеф Cognicity програма.


„Још 1988. године Canary Wharf групација била је водећа компанија у области некретнина. Наша визија препозната је широм света као иновативна и пионирска, а резултат реализације те визије јесте Canary Wharf део Лондона. Cognicity Challenge ће нам помоћи да напишемо ново поглавље те визије“ рекао је George Lacobescu, председник и извршни директор “Canary Wharf” Групе.


“Strawberry energy” развија „зелене технологије“ за градску средину и јавну употребу, са циљем обезбеђивања енергије интернета и локалних информација на јавним местима.

 

 

Њихово“Strawberry Drvo” јесете соларни урбани уређај и место окупљања, које обезбеђује бесплатно пуњење мобилних уређаја, WiFi, a ускоро и локалне податке из окружења. До сада је 14 постављених Strawberry дрвећа у Србији, Босни и Херцеговини и Румунији угостило око 400.000 људи.


“Strawberry energy” стартап препознат је широм света, док су крајем прошле године чувени Financial Times, CNN i Forbes писали о иновацијама ове српске фирме.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 26 фебруар 2015 22:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија