Кућа Добрих Вести

Login

Обележен Mеђународни дан „живети заједно“

Оцените овај чланак
(8 гласова)

zivetizajednoБЕОГРАД - Поводом првог обележавања Међународног дана „Живети заједно“, који је на иницијативу Алжира установљен 8. децембра 2017. резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, Њ. Е. Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира у Београду одржао је, на Правном факултету Универзитета у Београду, а у присуству чланова дипломатског кора и многобројних студената, предавање о искуствима Алжира на плану националног помирења и промовисања мира и толеранције.

 

Отварајући скуп, професор др Влада Петров, в. д. декана Правног факултета подсетио је да је „култура мира основа не само ове резолуције већ и модерне правне цивилизације која црпи своје корене у природном праву, једнакости, слободи, правди и толеранцији“.

 

Напоменуо је да је обележавање овог дана прилика са се промовише и новоосновани Центар за међуверски и међукултурни дијалог на чијем се челу налази професор Правног факултета др Бранко Ракић.

 

Амбасадор Алжира је подсетио на принципе и циљеве ове алжирске иницијативе, указујући да се она темељи на неколико фактора: географском положају његове земље која се налази на раскршћу више цивилизација, њеној историја коју су обележиле личности попут светог Августина или Емира Абделкадера, људи који су радили у прилог миру и склада међу људима и коначно, на искуству које је Алжир стекао последњих година како на плану промовисања националног помирења у земљи, тако и на плану дерадикализације и борбе против екстремизма.

 

Амбасадор Шебшуб је говорио о етапама у спровођењу политике националног помирења као и о мерама које су предузете у оквиру примене Повеље националног помирење, која је усвојена референдумом, 2005. године.

 

Конференција је побудила велико интересовање студената. Одговарајаћу на бројна питања која су студенти поставили, амбасадор је дао додатна појашњења о овој теми.

 

Минутом ћутања присутни су одали пошту палестинским жртвама које су пале протеклих дана.

 

                           sebsub

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 17 мај 2018 11:39
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија