Кућа Добрих Вести

Login

Приче о сладоледу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Domacladoled1dfdfdСладолед, омиљена летња посластица својом кремастом структуром и различитим укусима задовољиће непца и најпробирљивијих сладокусаца.

 

Научници тврде да конзумирање сладоледа подстиче центар у мозгу који ствара осећај задовољства и среће. Још један мотив више да уживате у миљеној летњој посластици.

 

Легенде везане за настанак

 

Историја сладоледа дуга је преко 2000 година а за настанак овог изванредног деликатеса везују се бројне легенде.

 

Први забележени подаци о постојању сладоледа датирају из времена кинеске династије Танг (618-97). Краљ Шанг је имао 94 посластичара који су правили ледене десерте од млека буфала, брашна и камфора.

 

У античко време, у Малој Азији су се пили воћни сокови расхлађени до залеђивања, а овај напитак сматра се претечом сладоледа.

 

У време Персијских ратова, војсковођа Александар Велики је своје трупе освежавао сладоледом. Тај сладолед је био мешавина ситних комадића леда и шећера, али је за њега специјално припреман током свих војних похода.

 

Можда у сладоледу лежи тајна успеха Александрових освајачких подухвата.

 

Хладна посластица служила се и у Египту у доба фараона, а за припрему сладоледа користило се и заслађено млеко, павлака или јогурт, додавани су му кандирано воће и орашасти плодови.

Sladoled3600x337

Арапи су припремали шербет (“слатки снег”) и донели га на Сицилију, а касније и у друге италијанске градове. Италијани су обогатили посластицу, те у “слатки снег” додавали воће, шећер и млеко.

 

Постоји и прича да је сладолед настао на Сицилији, о чему је писано у чланку:

 

Легенда каже да је још римски император Нерон слао своје робове на планине да сакупљају снег и лед који су мешали са воћем и правили мешавину сличну данашњем сладоледу.

 

Нека друга легенда говори да је први кинески рецепт за сладолед настао је још 3000 година п.н.е, и да је у Европу стигао захваљујући венецијанском истраживачу Марку Полу.

 

Италија – завичај сладоледа

 

Без обзира на разне легенде, чињеница је да је Италија земља која се сматра завичајем сладоледа. Сладолед је бренд ове земље, а Италијани су ову ледену посластицу усавршили до нивоа уметности.

 

У Италији постоји чак Универзитет који обучава мајсторе за прављење сладоледа.

 

Први познат рецепт за сладолед је записан у књигу рецепата леди Ен Фаншо 1665. године и имао је укус водице цвета поморанџе, цвет мускатног орашчића и амбергриса – специјалне материје коју излучују китови уљешуре.

 

Сладолед од ваниле је данас један од уобичајених, али некада је био врло редак Производња ваниле за сладоледе је усавршена тек средином 19. века. И данас је ово омиљени укус сладоледа.

 

У наставку делим са вама мој омиљени рецепт за сладолед.

 

Многи га хвале, брзо и лако се припрема, одличног је укуса и врло издашан. Увек успе, са овим рецептом нема промашаја. Уз мало маште можете приредити лепо изненађење за ваше најдраже.

 

Домаћи сладолед

 

Рецепт

1 л јогурта

200 гр. шлага

2 шоље од јогурта млека

3 шоље шећера

1 кисела павлака

                                             

П. С. Количина шећера се може смањити или повећати у зависности од додатака које убацујете у сладолед.

 

Умутити шлаг са 2 шоље млека. Посебно умутити 1 л јогурта, 3 чаше шећера и киселу павлаку. Саставити све заједно, па кратко мутити миксером да се сви састојци сједине.

 

Поделити на 3-4 дела и додати укусе по жељи: топљену, сецкану или рендану чоколаду (белу или црну), млевени лешник, штапић ваниле, крем бананице, сецкано или миксано воће и сл.

 

Sladoled8998

 

Оставити у замрзивач на пар сати да се заледи. Декорисати по жељи. Пријатно.

 

Као бонус, поклањамо вам рецепт за спортску лимунаду, идеално освежење за вреле летње дане.

 

Спортска лимунада

 

вода – ½ л

лимун – 2 ком.

шећер или мед по жељи

лед по жељи

сладолед (најбоље воћни) – 6 кугли

 

Припрема:

 

Мед или шећер, сок од 2 лимуна, добро измешати, сипати у чаше, па додати по 3 кугле сладоледа. Додати лед по жељи.

Уживајте у чарима лета и окрепљујућим, летњим посластицама.

 

О сладоледу je писано и ОВДЕ.

 

Извор: Pslanguagecafe.com

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија