Кућа Добрих Вести

Login

Активности у изолацији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

izolacijajajaja343434Пандемија корона вируса затворила је установе културе широм света. Велики број компанија прешао је на рад од куће, а забавни садржаји селе се на дигиталне платформе.

 

Ограничења у слободном кретању, самоизолација и изолација су већ саме по себи велики изазов за савременог човека, а ако томе додамо и константан страх од заразе, онда, како стручњаци упозоравају, последице по људско здравље и психу могу бити велике.

 

С тим у вези, велики број компанија, агенција, позоришта, музеја и других организација је свој садржај преусмерио на виртално те су нам омогућили неке сјајне онлине активности у изолацији.

 

Ево предлога да се вишак слободног времена током ванредног стања проведе на квалитетан начин.

 

Пишите

 

Психолози писање посматрају као добар начин да се људи осете испуњеним и корисним. Ако сте имали жељу да пишете песме, приче или роман, сада је право време за то. Постоји велики простор на Интернету где бисте могли одмах и да објавите своје дело.

 

Blog.rs , Blogger.com i WordPress.com су потпуно бесплатне блог платформе где можете покренути свој мали сајт (блог). Регистрација и објављивање текстова су врло једноставни, само пратите предложене кораке.

 

Друштвене мреже такође, могу послужити и за ову сврху. Уколико не желите да својим “малим експериментом” оптерећујете личне профиле и пријатеље, увек можете направити ФБ Паге, посебан Инстаграм налог и те канале користити у ову нову сврху.

 

Научите да кувате

 

Коначно! Кад ако не сад? У ову активност можете укључити и целу породицу и сви се добро забавити и научити корисну вештину.

 

Ако не знате како и одакле да кренете предлажемо неколико одличних домаћих YоуТубе канала – Моја мала кухиња , Домаћи рецепти и Сашина кухиња.

 

Нучите нови језик

 

Постоји ли бољи начин за “убијање” времена од учења страних језика? Постоји неколико одличних, а бесплатних апликација за учење страних језика.

 

Неке од њих су Duolingo.com , Open Culture ili Babbel.

 

Читајте

 

Ако сте се некада “извлачили” на то да немате довољно слободног времена за читање књига, тај изговор више „не пије воду“.

 

Постоји мноштво мобилних апликација за читање, са импозантном онлине библиотеком светске књижевности. Углавном су овакви сервиси на енглеском језику, што није лош избор за оне који би да вежбају или усаврше свој енглески.

 

За оне који би да читају на српском – имамо одличну вест.

 

Делимо са вама велику библиотеку највећих дела српске и светске књижовности које можете читати онлине и то потпуно бесплатно. Кликом на линк улазите у велику онлајн библиотеку на српском језику.

Ради на рачунару, једнако као и на мобилном и таблету.

 

Обиђите светске музеје и галерије

 

Када сте задњи пут били у Лувру? Сада можете обићи овај музеј потпуно бесплатно на интернету, а ако поседујете ВР хардвер или опцију на смартфону, завирићете у овај музеј у 360° окружењу.

 

Град Беч је на свом званичном сајту омогућио виртуелне туре кроз чувени музеј Албертина и Дворац Шенбрун. Слично је и са бројним берлинским музејима, који су поставили своје виртуалне туре.

 

Британски музеј и Гугл нуде „музеј света“, интерактивну хронологију историје уметности, од праисторије до данас, по континентима и темама као што су „уметност и дизајн“, „моћ и идентитет“ или „живети и умрети“.

 

Пратите актуелни српски позоришни репертоар са свог кауча

 

Поред тога што велики број представа домаћих позоришта од скоро можете да пратите из свог дома, оваква нова могућност има још једну добру ствар – завирите у позоришта других градова у које бисте ретко или можда не бисте никад ни отишли.

 

На You Tube каналу врањанског позоришта можете погледати представе у терминима у којима би се иначе играле. То су уторак и петак у 20 часова (Велика сцена) и недеља у подне, која је резвисана за дечије представе.

 

Позориште Атеље 212 ће сваког уторка, четвртка и суботе на свом званичном Фејсбук каналу емитовати представе у терминима од 20 часова.

 

Овој акцији придружило се и позориште лутака Пинокио које ће редовне представе играти без публике, али ће их уживо преносити путем својих профила на друштвеним мрежама. Термин је суботом у 12 часова.

 

Вежбајте

 

Наша свакодневица је током ванредног стања и услед ограничења кретања значајно промењена. Физичка активност је мања, па тренери и лекари саветују обавезан тренинг у кућним условима.

 

Ако сте и до сада били активни и ишли редовно на тренинге, онда наставите да вежбате темпом који вам одговара.

 

Ако се пак убрајате у пасивнију групу људи, било би добро да размотрите овај предлог и одвојите бар 15-ак минута дневно које ћете посветити вежбању. Јер ограничењем кретања, људи који нису вежбали су лишени и оног минимума физичке активности – шетње.

 

На You Tube, Инстаграму и ФБ се налази мноштво профила путем којих персонални тренери дају бесплатне часове. Како за почетнике, тако и за напредније вежбаче. Такође, можете бирати и између разних врста тренинга – фитнес, тренинзи снаге, кондиције, пилатес, јога и сл. Довољно је да у претрагу укуцате „хоме њоркоут“ и избор је пред вама.

 

Извор: Луфтика

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија