A+ A A-

Фестивал италијанско-српског филма од 17. до 25. октобра

Оцените овај чланак
(2 гласова)

nikadanepadakisaПето издање Фестивала италијанско-српског филма одржава се од 17. до 25. октобра, у оба седишта Југословенске кинотеке у Београду, у присуству публике уз поштовање свих прописаних мера здравствене заштите.

 

Фестивал организују културна асоцијација Excellence International, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду, Југословенском кинотеком, Министарством културних добара, културних активности и туризма Италије (MIBACT), Институтом Луче/Чинечита и Експерименталним филмским центром.

 

Фестивал ће с једне стране бити посвећен савременом италијанском филму и представиће шест филмова новије продукције, а с друге историји италијанске кинематографије која ове године обележава 100 година од рођења чувеног Алберта Сордија. У знак сећања на римског глумца биће приказана велика ретроспектива филмова у којима је играо главну улогу и приређена изванредна изложба фотографија посвећена појединим тренуцима из његове изузетно дугачке каријере.  

 

Фестивал ће свечано бити отворен у суботу 17. октобра у 19.00 часова у Југословенској кинотеци (Узун Миркова 1) изложбом посвећеном Алберту Сордију и пројекцијом филма „Извините“ Алберто Сорди?“. Реч је о биографском телевизијском филму који говори о двадесет година живота Алберта Сордија, од самих почетака до стицања славе. Улогу Сордија изванредно је одиграо глумац Едоардо Пеше, који ће бити присутан на отварању фестивала, као и режисер филма, Лука Манфреди, и продуцент Серђо Ђусани.

 

У наредним данима биће приказана следећа остварења; „Пинокио“ редитеља Матеа Гаронеа (главна улога Роберто Бенињи), који је на овогодишњој додели награда Донателов Давид 2020 био номинован у 15 категорија и победио у чак пет: најбоља сценографија, најбоља шминка, најбољи костим, најбоља фризура и најбољи специјални визуелни ефекти; „Пет је савршен број” редитеља Игора Туверија, алијас Игорта, са Тонијем Сервилом и Валеријом Голино у главним улогама; „То је за твоје добро“ Роланда Равела у коме, између осталих, играју Марко Ђалини и Изабела Ферари; „У Тор Бела Монаци никада не пада киша“ Марка Бочија; „Мој брат јури диносаурусе“ Стефана Чипанија са Алесандром Гасманом у главној улози, и филм „Чекајући варваре“ колумбијског режисера Чира Гвере за кога је продукцију радио Италијан Андреа Јерволино.

 

Када је реч о новијој српској филмској продукцији, на платформи ТАТАТУ, италијански продуценти и стручњаци за филмску индустрију моћи ће да погледају пројекције следећих филмова: „Асиметрија“, дебитантско остварење Маше Нешковић у копродукцији италијанског удружења  NightSwim и српског This and That Productions; „Ајвар“, дебитантски филм Ане Марије Роси, у продукцији Biberche Productions; „Хотел Београд“ Константина Статскија са Милошем Биковићем у главној улози; „Отац“ Срђана Голубовића, у продукцији Баш Челик, и „Шавови“ Мирослава Терзића у продукцији West End Productions.

 

                                                   delcinema

 

Као и протеклих година у оквиру фестивала, у понедељак 19. октобра, биће организован сусрет између српских и италијанских филмских професионалаца са циљем да се подржи међународна копродукција. Састанку ће путем видео укључења из Италије присуствовати италијански професионалци из области филма и српски професионалци присутни у сали. Говориће се о покретању малих и средњих предузећа у области независног филма и аудиовизуелне индустрије, полазећи од актуелне анализе ситуације у продукцији и диструбуцији у Европи у периоду дубоке ревизије професионалног и културног тржишта. Биће речи и о предстојећем Споразуму о италијанско-српској филмској копродукцији као и о другим могућим копродукцијама, с циљем да се италијанском и српском независном филму да међународна димензија. На платформи ТАТАТУ биће могуће погледати обраћање италијанских професионалаца из филмског сектора.

 

На крају, биће представљена и апликација Italy for Movies, нова бесплатна апликација која је посвећена италијанским центрима филмске и аудиовизуелне продукције. Реч је о иновативном и ажурираном водичу путем којег је могуће открити Италију и места у којима се стварају филмови. Italy for Movies је пројекат који је 2017. године покренула Дирекција за филм Министарства културних добара, културних активности и туризма Италије у сарадњи са Италијанском филмском комисијом (IFC - Italian Film Commissions) којим управља институт Луче/Чинечита и налази се на овом линку.

 

 

Ове године због пандемије није било могуће реализовати секцију „Vertical Movies" ни организовати сусрете и мастеркласове на локаним универзитетима, који се одлажу за следећу годину.

 

Детаљан програм Фестивала италијанско-српског филма доступан је на сајту Италијанског института за културу у Београду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 13 октобар 2020 21:14

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани