Кућа Добрих Вести

Login

Изложба за 110. година првог хотела у Црној Гори

Оцените овај чланак
(9 гласова)

uvodnaХЕРЦЕГ НОВИ - У просторијама националног ресторана “Института Др. Симо Милошевић“ пригодном и носталгичном изложбом обиљежен је значајан јубилеј  - 110 година постојања хотела “Плажа Зеленика“ - првог хотела са  организованим туризмом Црној Гори.

Организатор изложбе - унук оснивача  хотела и почасни конзул Мађарске Републике у Црној Гори, господин Чаба Мађар (Csaba Magyar), подсјетио је на историјат настанkа, али и тренутно стање овог дивног објекта који представља зачетак савременог туризма на Средњем и Јужном Јадрану.

 

 

Мађарски племић одабрао Зеленику

 

Потомак врло угледне и имућне породице Мађар из Будимпеште,  умировљени официр и племић Антал Мађар је 1902. године тражио, услијед здраствених проблема које је имао, повољне климатске услове за свој даљи живот. При томе је обишао цјели Медитеран у потрази за мјестом које би најбоље одговарало његовом нарушеном здрављу. У неколико наврата боравио је на Француској ривијери, затим у Италији, на Каприју, као и у Дубровнику и на Црногорском Приморју.

Након бројних путовања одлучује се да купи велико имање у близини Херцег Новог у Зеленици, гдје се борова шума стапала са морском пјеном, и почиње градњу породичне виле, која касније прераста у хотел са првобитним називом “Хотел на Зеленој плажи”.

stari-clanak

Комплетан ентеријер хотела био је урађен у складу са етно мотивима из мађарске традиције и културе, а хотелски парк био је један од најлепших на Средњем и Јужном Јадрану, при чему су поједине врсте палми управо прво у њему засађене.

Хотел је већ у то време обезбјеђивао гостима дневне излете на Цетиње у посјету  Двору Краља Николе, као и чувене излете баркама до надалеко познате Плаве шпиље, као и посјете градовима у Боко Которском заливу.

 

"Хотел на Зеленој плажи" угостио краљеве и племиће

 

Антал Мађар примјењује искуство које је стекао током бројних путовања широм Европе, тако да хотел пружа услуге на високом стандарду тог времена, а угошћава и многе крунисане главе, међу којима су били и краљ Петар Први Карађорђевић, краљ Никола Петровић, бугарски краљ Борис Кобург Први, албански краљ Ахмет Зогу и многи други припадници племства.

Током Првог и Другог свјетског рата хотелу је пријетила конфискација, а 1948. хотел је назионализован. Све до 1961. године у њему бораве туристи, а касније постаје “Сарајевско Дјечје одмаралиште”.

Судски спор око повратка хотела породици Мађар још није завршен. Тренутно хотел и некада прелијепи парк су, нажалост, запуштени и изложени пропадању.

 

Хотел сада запуштен, чека да се врати првобитним власницима

 

Госте је на јучерашњем свечаном отварању изложбе поздравио и директор “Инстита Др. Симо Милошевић” Зоран Ковачевић, испред општине био је присутан потпредсједник општине Владимир Мрачевић, дипломатски кор, као и бројни туристички и културни посленици града Херцег Новог.

Почасни конзул Чаба Мађар, који је и аутор ове изложбе,  је предочио да је на изложби на 30 паноа са фотографијама из периода од 1902 – 1948. године, приказана историја хотела од његовог оснивања, развоја, све до национализације. На овој занимљивој изложби, посетиоци могу да виде и стари хотелски фотографски апарат, као и веома занимљиву машину за куцање, чији је власник био у могућности да посредством посебних уметака куца и ћириличним и латиничним писмом и да води потребну документацију, а изложене су и многобројне разгладнице захвалних гостију.

 

Природне љепоте Боке Которске

 

Један од циљева изложбе, како је истакнуто, је и да се млади људи упознају с историјатом туризма града Херцег Новог и хотела “Плажа Зеленика”, али и да се покаже како се у даљем пероду требају искористити предности климатских услова и природне љепоте и предности које пружа близина Орјенског масива на једној и Боко Которски залив на другој страни.

Надамо се да ће се овај прелијепи хотел, који је утемељио савремено хотелијерство у Херцег Новом и Црној Гори, вратити правим власницима и да ће опет заблистати у пуном сјају на добробит и на радост свих мјештана града, али и бројних страних гостију.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 24 новембар 2012 17:25
Сандра Трипковић

Рођена једног љетњег Дубровачког јутра, живи пар километара даље у граду који се налази на самом уласку у Боко Которски залив  - лијепом Херцег Новом. Интересовања и активности : писана ријеч, конверзација, медицина, туризам, кулинарство, традиција, историја, упознавање других култура и народа и начини како да боље спознамо  друге и да покажемо ко смо. Оно што волим највише - море, музика, Медитеран, бити човијек, хуманост. Ја у двије ријечи - море и музика, не сјећам се тачно да ли сам прво научила да пливам па да ходам. Међу мојим омиљеним реченицама - Море пријатељ који увијек осјети сваки наш немир и неспокој - и музика, та чудесна умјетност која допире чак и тамо гдје ријеч не може.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија