A+ A A-

УМЕТНОСТ И НАУКА НА КРОВУ СРБИЈЕ: Фестивал на Старој планини од 22. до 25. јула у селу Темска

Оцените овај чланак
(2 гласова)

staraplaninaafgfggfgПрви фестивал у организацији неформалног савеза уметника, научника, хуманиста и активиста "Музеј одбране река Старе планине", биће отворен 22. јула у селу Темска на Старој планини и трајаће до 25. јула.

 

Како наводи ауторка пројекта Драгана Божиновић, Музеј је формиран 2020. године, на 50. годишњицу борбе за реке и природу, уз подршку становника Темске, бројних уметника и научних радника из целе земље, удружења Лицеј и Британске амбасаде у Београду.

 

Посетиоци манифестације имаће прилике да присуствују бројним уметничким, културним и научним догађајима, међу којима су свечано откривање спомен-плоче и књижевни час посвећен књижевнику и новинару Слободану Џунићу, предавање "Крај дугог средњовековља на средишњем Балкану" историчара Дејана Ћирића, ауторска изложба Иване И. Костић "Повратак извору", као и научна предавања о значају очувања биодиверзитета.

 

Поред тога, на овогодишњем фестивалу ће бити додељена Плава повеља Старе планине, награда за животно дело у области заштите животне средине, која је прошле године била уручена др Мирославу Демаји, као и Душану Митићу и Небојши Илићу, који су своја признања посветили мештанима села, свим борцима за реке и природу и свештенству манастира Свети Ðорђе.

 

Такође, посетиоцима манифестације су обезбеђене карте за Фестивал студентског документарног филма "Бистре реке.

 

Културни живот биће употпуњен туристичком понудом тог краја - обиласцима манастира Светог Ðорђа, водопада и видиковаца Старе планине.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Јужне вести


Последњи пут измењено петак, 16 јул 2021 22:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани