Кућа Добрих Вести

Login

ПРОЈЕКАТ: Bricks made of words

Оцените овај чланак
(3 гласова)

mladiuticajНова искра хаб саопштила је да учествује у пројекту Bricks made of Words.

 

Циљ пројекта је премошћавање јаза између младих и носилаца власти, политичара и доносилаца одлука у европским земљама.

 

Пројекат тежи да смањи друштвену поларизацију, којој сведочимо у многим земљама ЕУ и онима које су на путу приступања Унији, омогућавањем бољег разумевања ставова евроскептика и еврофанова.

 

Читав процес пројекта тежи подстицању и оснаживању младих за активно учешће у друштвеним питањима у Европи.

 

Млади су кључна компонента будућности Европе и требало би да учествују у дискусијама и обликовању решења на глобалне изазове и претње који наступају у наредним годинама. Стога, потребно је да се осећају оснаженим и опремљеним за преузимање активне улоге у обликовању путева у оквиру којих ће се Европа даље развијати.

 

Поред тога, пројекат тежи да помогне у бољем разумевању начина на који млади перципирају евроскептицизам, прикупљајући њихове дебате и размишљања у форму препоруке која ће бити прослеђена са локалним, националним и европским носиоцима власти и доносиоцима одлука.

 

Дугорочно гледано, пројекат тежи позитивној промени у негативном погледу младих на ЕУ. Кроз дебатовање о будућности Европе, пројекат ће развијати критичко мишљење о различитим осетљивим темама, политичком или социјалном евроскептицизму и националистичком говору.

 

Партнери на пројекту су мапирали потребу за неговањем константног дијалога и дискусије међу грађанима Европе када су у питању нови приступи обликовању будућности Европе. Сматрамо да је у овом процесу нарочито битна перцепција младих о њиховој улози у процесу гласања у ЕУ, оснажујући их за активне учеснике у процесу демократизације Европе.

 

Целокупна идеја пројекта је потекла из концепта који каже да евроскептицизам може бити схваћен као изазов, али и оруђе за препознавање могућих решења проблема са којима се Европа данас суочава, у циљу стварања основе за нову Европу, која би била Европа свих својих грађана. Сви догађаји, повезани заједничком нити која спаја евроскептике и оне који подржавају ЕУ, развијају сет активности које директно или индиректно одговарају циљевима и приоритетима отвореног позива.

                                                                   mladiuticaj11111

Како?

 

Пројекат ће укључити младе узраста од 18 до 24 године, који долазе из међународних и локалних заједница, са идејом да их мотивише да узму учешће у дијалогу који их повезује са историјом Европске Уније, њеним вредностима и будућношћу кроз посету културним институцијама, гејмификацију искуства, структурисаним дебатама коришћењем модерних и занимљивих алата који говоре њиховим језиком, попут виртуелне реалности, Лего игара и сторителинга.

 

Основну групу пројекта чине 28 младих (евроскептика, али и еврофанова) који ће учествовати лабораторијским активностима, радионицама и студијским посетама.

 

Ове активности ће бити усмерене и на локално цивилно друштво како би се разменио шири спектар идеја.

 

Почев од познавања историје и вредности ЕУ, њених тела и начина функционисања, учесници ће развити критичко размишљање на осетљиве теме, попут животне средине, миграција, запослености младих, грађанских и људских права. Идеје и препоруке које буду настале кроз ове размене мишљења ће бити представљене доносиоцима одлука Европске Уније у Бриселу на последњем догађају.

 

Све предвиђене активности треба да ојачају грађанско учешће, подстичући локално и интернационално повезивање и ангажовање кроз ширење ЕУ вредности. Борба против предрасуда и значај инклузије биће део пројектних активности, такође захваљујући учешћу младих из мањинских заједница као дела циљне групе у оквиру мобилности и активности.

 

Шта је следећи корак?

 

Активности у оквиру радне групе ће бити базиране на шест главних догађаја. Сваки од шест догађаја ће се фокусирати на одређену тему, одабрану на основу оних најрелевантнијих за будућност Европе, и методологију учења, односно дискусије. Платформа за дигиталну дебату ће паралелно подржавати дебату у онлине димензији.

 

Прве јавне активности ослањаће се на отворени позив усмерен ка одабиру учесника за тзв. вертикалне активности пројекта. Наредне две важне активности у Италији и Србији ће се фокусирати на значај културе сећања кроз посету историјским знаменитостима у циљу представљања кључних момената историје Европе и Европске Уније. Заједничке активности промовисаће колективне вредности ЕУ о миру и подршци, приказујући алтернативне негативне сценарије и истичући зашто заједничке ЕУ политике и акције могу бити ефикасније од националних, при суочавању са потешкоћама попут оних повезаних са миграцијама или економијом.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Нова искра

 

 

 


Последњи пут измењено уторак, 16 новембар 2021 11:22

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија