Кућа Добрих Вести

Login

Вече музике Чајковског

Оцените овај чланак
(2 гласова)

cajkkdkkfkddiifiee9898989Симфонијски оркестар РТС први концерт у децембру посвећује музици руског композитора Петра Иљича Чајковског. На програму ће се наћи једно од најснажнијих симфонијских остварења овог аутора – „Симфонија бр. 5, е-мол, оп. 64“, као и чувени „Концерт за клавир и оркестар у б-молу, оп. 23“, у коме ће као солиста наступити млади пијаниста Богдан Дугалић.

 

Концерт ће бити одржан 2. децембра 2021. године, у 20 часова, у Великој дворани Коларчеве задужбине, а дириговаће маестро Бојан Суђић.

 

Богдан Дугалић припада најмлађој генерацији пијаниста. Својим интерпретацијама је скренуо пажњу и стручне јавности, али и публике. Један је од лауреата конкурса Музичке продукције РТС – „Млади и успешни“.

 

Композиције Петра Иљича Чајковског, које ће бити изведене на концерту, на различите начине осликавају овог истакнутог ствараоца 19. века. У звуку „Пете симфоније“ може се препознати његова опседнутост темом човековог отуђења у сивилу свакодневице, немоћи да се пронађе оно макар танушно светло које ће пробити и разгрнути плашт мрачних мора. „Концерт за клавир“, један од највећих пијанистичких изазова за сваког извођача, носи сасвим другачији, узбуђујући сензибилитет, који је резултат бујног унутрашњег пулса симфонизације и деонице клавира и самог оркестра. Он се најбоље препознаје у интензивности њиховог дијалога у коме, несумњиво, излазе као равноправни партнери.

 

Карте у продаји на благајни Коларчеве задужбине

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 28 новембар 2021 21:30

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија