Кућа Добрих Вести

Login

АМБАСАДОР ЕГИПТА У БЕОГРАДУ: Jачати сарадњу са припадницима филмске уметности у Србији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ambasadorrrrr343fdfdfdfАмбасадор Египта у Београду, Амр Алгувејли је, на састанку поводом отварања Међународног филмског фестивала у Каиру, разговарао о јачању билатералне сарадње са редитељима, критичарима и директорима српских филмских центара.

 

Амбасадор Амр Алгувејли приредио је радни ручак којем су присуствовали редитељи, филмски критичари, директори Филмског центра Србије и Југословенске кинотеке, поводом отварања 43. Међународног филмског фестивала у Каиру 26. новембра 2021, који ће трајати до 5. децембра 2021. године.

 

Амбасадор је истакао да су на састанку најављени финализирање Меморандума о разумевању између Националног филмског центра у Каиру и Филмског центра Србије, организација Недеље египатског филма у Југословенској кинотеци, приказивање египатских филмова на Међународном филмском фестивалу (ФЕСТ-у) наредног фебруара, те оквири за заједничке продукције, имајући у виду регионални допринос филмских индустрија двеју земаља.

 

Са своје стране, учесници састанка су изразили захвалност на позиву за редитеља Емира Кустурицу да по први пут председава жирију фестивала у Каиру, а филмски критичар Дубравка Лакић је посебно истакла задовољство што ће модерирати његов мастерцласс на тему освајања Златне палме на филмском фестивалу у Кану.

 

Амбасадор Египта у Београду упознао је присутне из света филма у Србији о досадашњим напорима да се ова индустрија промовише у Египту, истакавши отварање Вишег института за кинематографију на Академији уметности, првој такве врсте у арапском региону и напредним технолошким системима са једне стране, као и отпочете активности Града уметности и културе у Новој административној престоници, са друге стране. Амбасадор Алгувејли је представио Међународни филмски фестивал у Каиру као први међународни фестивал у арапском свету, основан 1976. године.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 29 новембар 2021 19:48

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија