A+ A A-

СВЕТСКИ ПРАЗНИК МУЗИКЕ 2022: Big bend RTS & Nils Wogram

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bigbendhjhjhjhjhjhjНемачки џез музичар Нилс Вограм (Wogram), виртуоз на тромбону, композитор и бендлидер, биће специјални гост Биг Бенда РТС на концерту који поводом Светског празника музике организују Дом омладине Београда и Музичка продукција РТС, 21. јуна са почетком у 20 часова.

 

Овај надарени вођа малих ансамбала, који непрекидно помера границе своје музике, 2018. године снимио је албум „Work Smoothly“ са НДР Биг Бендом из Хамбурга. Све композиције и аранжмани су Вограмово дело, а домаћа публика имаће прилику да их чује у извођењу сјајне поставе Биг Бенда Радио-телевизије Србије.

 

Улазнице по цени од 1000 динара су у претпродаји на Благајни ДОБ и онлajn на Tickets.rs.

 

О програму које је написао за велики оркестар Нилс Вограм каже: „Слушао сам много историјских снимака биг бендова, многе моје колеге и савременици пишу за биг бенд поставе. Вец́ина те музике је невероватно добра и музичари су на високом свирачком нивоу, али оно што ми често недостаје је суштина. Музика која ће да освоји и придобије слушаоца, не само да га импресионира. Мелодије које говоре саме за себе. Зато сам желео сам да напишем нове нумере, а не да само ископам неки материјал и направим импресиван нови аранжман.”

 

У свом раду за биг бенд поставу, Вограм тежи да задржи класичне структуре и функције великог оркестра, користећи их на нов и динамичан начин, али и да дода нешто сасвим лично. Прича коју жели музички да исприча важнија му је од медијума који је прича. Са импресивним самопоуздањем, снажно и бриљантно, Вограмова музика доноси разноврсност боја и гласова. Поред бенда у целини, он налази мношто начина да своју музичку причу исприча и индивидуално са солистима у оркестру, дајући простора сваком тону и акорду.

 

Иако су композиције које је написао за биг бенд нове и аутентичне, кроз њих он прича и причу о историји биг бенд музике. Џорџ Гершвин, Ђук Елингтон, Каунт Бејзи, Хенри Манчини, Квинси Џонс, као да ненаметљиво гледају преко Вограмовог рамена. Он ништа не копира и не имитира, али референце на ове уметнике дозвољава интуитивно. Све звучи изненађујуц́е и ново, а ипак делује познато и одговара прогресивном музичком памц́ењу у Вограмовом делу у целини. „Било ми је важно да не видим себе само као фронтмена, вец́ и да се сви музичари који учествују у овом програму осећају пријатно. Нисам желео да моју музику доживе као исцрпљујућу и тешку. Музичари треба да се идентификују једни са другима и да се осећају опуштено.”, истиче Нилс Вограм.

 

Овај концерт реализује се у склопу програмско-пословне сарадње између Музичке продукције РТС и Дома омладине Београда. Биг Бенд РТС је преко 70 година репрезент врхунских уметничких домета у џез музици, са највишим стандардима у извођењу ове врсте музике. Дом омладине, као институција која од 1971. године организује Београдски џез фестивал – најстарији и међународно најугледнији српски џез фестивал, континуирано ради на промоцији џез музике као уметничке форме и даје подршку српској џез сцени. Публици ће до краја године заједнички представити још изузетних уметничких програма у извођењу Биг Бенда РТС и истакнутих домаћих и иностраних солиста и композитора, који ће наступити као специјални гости.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено четвртак, 02 јун 2022 12:26

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани