Кућа Добрих Вести

Login

Монографија "Романтика железница"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Romantika-zeleznica-naslovna-strana-uvodnaБЕОГРАД - "Петнаест година активног фотографисања железничке баштине у Србији , морало je једног дана да се претвори у опипљив резултат – монографију "Романтика железница", изјавио је за "Кућу добрих вести"  њен аутор, београдски преводилац и фотограф Предраг Сибиновић.

У књизи је приказана музејска баштина државних и индустријских железница Србије, са посебним освртом на чувену "Шарганску осмицу".

"Фотографијом се бавим више од четрдесет година и имам и објављиваних слика у штампи и књигама. Преводилачки рад ми пружа доста могућности да планирам своје време, тако да сам често имао среће да будем на правом месту у правом тренутку," каже Сибиновић. Поред мотива железница, Сибиновић у свом богатом фотографском опусу поседује на десетине хиљада слајдова, негатива и дигиталних записа различитих садржаја, за које се нада да ће једнога дана, бар неке од њих угледати светло дана у новим књигама.

"Пошто сам преводилац за енглески језик, одлучио сам се за двојезичну књигу – са текстом на српском и енглеском језику – чија је главна намена да буде леп сувернир за посетиоце "Шарганске осмице." Поред слика и текстова, урадио сам и прелом и дизајн књиге."
"Романтика железница" нуди нов и сасвим личан поглед на железницу као део прошлости, али и облика превоза који има веома светлу будућност у времену када преостале резерве фосилних горива постепено нестају.

Постоји неколико других издања за праве железничке ентузијасте у којима су дати исцрпни подаци о локомотивама и другим железничким возилима, али је "Романтика железница" намењена, пре свега, љубитељима добре фотографије, при чему су у тексту ипак дати неопходни технички подаци, али без залажења у детаље.

"Први прелом књиге био је готов још 2004. године", прича нам аутор.

"Међутим, добро је што сам мало сачекао и издао књигу тек 2011.,  јер је у тих седам година било доста промена на "Шарганској осмици", које сам уврстио у књигу. Али оно што се догодило у задње две године ме је врло изненадило – наиме, све парне локомотиве које су радиле на индустријским пругама су повучене из службе, а многе и отишле у старо гвожђе, тако да је књига, без намере аутора, добила и историјску димензију!"

Књига је подељена на одељке о "Шарганској осмици", о музејском возу Железница Србије "Романтика", о чувеном ,,Плавом возу“, и о индустријским железницама, уз неколико пријатних фотографских изненађења. Аутор је књигу учинио још живописнијом уносећи многе занимљиве детаље из сопствене збирке предмета везаних за железницу.

"Романтика железница" је издата у едицији ex-yu editions (www.exyueditions.rs). За сада се, поред Мокре Горе, може купити само у књижари "Еквилибријум" (EQUILIBRIUM), у Бранковој 23. у Београду, одмах поред  "Агенције за привредне регистре."

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 12 септембар 2012 15:24
Душица Николић

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent eget arcu tortor. Phasellus dui est, commodo eget varius quis, semper a nunc.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија