A+ A A-

Шести филмски фестивал особа са инвалидитетом - БОСИФЕСТ од 1. до 3. јуна

Оцените овај чланак
(3 гласова)

bosifestttttБЕОГРАД - Шести београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом - БОСИФЕСТ бити одржан од 1. до 3. јуна у Дому омладине Београда.


Овогодишњи слоган фестивала је "Лавиринт могућности" , а тема је живот и рад особа са инвалидитетом. БОСИФЕСТ се састоји од такмичарског и ревијалног дела као и пратећих програма, радионица, перформанса, изложбе. Ове године на конкурс је стигао рекордан број филмова, више од 170 играних и документарних филмова из целог света који се баве животом особа са инвалидитетом, најавили су организатори.


Чланови жирија су Радослав Зеленовић, дугогодишњи директор Југословенске кинотеке, Бојана Маљевић, глумица и продуценткиња и Андријана Стојковић, филмска редитељка.


Селекторка фестивала је по други пут млада редитељка Јелена Гавриловић.


„Бирала сам филмове после којих се нешто у мени променило и о којима сам размишљала данима после. Било ми је важно да то буду провокативни филмови, који вам се или јако свиде или не свиде уопште, али о којима ћете желети да дискутујете после“, изјавила је Јелена Гавриловић.


Она је препоручила свима да погледају програм фестивала на сајту www.bosifest.rs  јер ће их сигурно неки филм заинтригирати, а кад дође само време фестивала да не буду лењи и да стварно погледају филмове које су планирали.


"Босифест је наш значајан фестивал, пре свега због своје истинске аутентичности. Филмови особа са инвалидитетом су реализовани и бирани са намером да отворе различита питања, да започну дискусује, да узнемире гледаоце. Као члан жирија овогодишњег Босифеста једва чекам да видим филмове. Ове године је и сама селекција филмова била тешка, јер је пријављен рекордан број филмских остварења. Утолико ће и рад жирија бити тежи. Код филмова са овако специјализованом тематиком, иначе је тешко доносити одлуке о наградама. Јер није увек лако раздвојити саму судбину јунака, или филмског ствараоца, која нас дотиче можда и независно од квалитета филма. Ипак, као члан жирија трудићу се да се водим искључиво филмским критеријумима, као на било ком другом филмском фестивалу. Шта очекујем? Одличне филмове!", изјавила је Бојана Маљевић, продуцент и глумица, члан овогодишњег жирија БОСИФЕСТ-а.


Приче о људима – мала чуда


“Филмови нам доносе приче са свих крајева планете и приче о најразличитијим људима. Да нема филмова многи би јунаци остали аномимни а њихови светови нама недоступни. Сваки од филмова који се приказују на БОСИФЕСТ-у за мене је мало чудо - чудо што су опште настали и чудо сами по себи зато што нам откривају занимљиве, дирљиве, смешне, симпатичне и храбре људе. Сви они ће нас натерати да се замислимо, да упутимо други поглед, да се запитамо шта знамо о људима са инвалидитетом, да увидимо да јунаци не долазе само са сјајним костимима и у фантастичним ракетама. Јунаци су ту, много ближе свима нама. А неке од њих упознаћете на БОСИФЕСТ-у.”, изјавила је Андријана Стојковић, члан жирија.


БОСИФЕСТ је Београдски интернационални филмски фестивал који се бави тематиком особа са инвалидитетом, једини те врсте у југоисточној Европи, који ове године по шести пут организује Хенди Центар Колосеум из Београда. БОСИФЕСТ придружује се светским фестивалима, који се дужи низ година баве искључиво филмовима о особама са инвалидитетом, као и филмовима чији су аутори особе са инвалидитетом.


Партнер Босифеста је Дом омладине Београда.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 20 мај 2015 10:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани