Кућа Добрих Вести

Login

Mодни фестивал у Нингбоу

Оцените овај чланак
(5 гласова)

ninboufinalДизајнери и произвођачи конфекције из Србије су се успешно представили на 19. Међународном модном фестивалу у граду Нингбоу (NIFF) у Народној Републици Кини. 

 

Српски штандови на једном од најзначајнијих манифестација те врсте у НР Кини су били атрактивни, а домаћини задовољни наступом како дизајнера тако и представљених брендова, за Кућу Добрих Вести је изјавио Дамир Карћаш, члан српско-кинеског друштва пријатељства и пословни човек из Новог Сада.


Први пут је на манифестацији организован посебан дан посвећен некој страној држави и то признање је припало Србији, чији су дизајнери и брендови, опет први пут, наступили на NIFF. Домаћини су у част делегације Serbia Fashion Week-a, у оквиру кога су српски дизајнери и конфекционари представљени, такође приредили специјално гала вече.


Србију су заступали дизајнери Милица Тричковић, Лазар Илић, Андреа Лазари, те Емерик Франсоа. Њихови модели су на писти били додатно украшени Сваровски кристалима компаније Сер Фешн из Новог Сада.


На Сајму су запажен наступ имали и представници текстилних кућа, компаније Бимби, трикотаже Савков и Герард обуће. Њихови брендови су веома добро били представљени на великој бини, уз помоћ видео бима и кратак опис, пред више од 200 потенцијалних купаца који су дугим аплаузом изказали свој доживљај, навео је Карћаш.

 drugakina

 

Компаније из Србије

 

Компанија Бимби је оставила снажан утисак својом колекцијом капута, али и осталим приказаним асортиманом. Публика је препознала квалитет, како у прављењу гардеробе тако и у материјалима које фирма користи.

 

Штанд трикотаже Сувков је био најпосећенији. Велико интертесовање је било за програм од вуне са разним мотивима. У компанији очекују да ће наставити сарању са киунеским партнерима коју је успоставила на сајму.

 

Компанија Герард је показала широк квалитетан асортиман којим располаже. Највеће интересовањре је било за најновији прототип обуће за зимске услове са “крампонима”, чиме се компанија први пут представила.

 

Компанија СЕР Фешн са Сваровски кристалима која има већ шест наступа на сајму у НР Кини, је овог пута потписала споразум са престижном онлајн Multy Chanel компанијом о генералном заступању у е-продаји у тој земљи. У Сер Фешну сматрају да је у питању велики пројекат који ће компанији омогућити да већ у 2016. повећа три до пет пута извоз у НР Кину.

 

Компанија Тики, као генерални спонсор NIFF је имала престижну позицију на свим огласним местима и на званичним састанцима. Власник компаније Милош Драгићевић верује да ће сајам привући многе потенцијалне купце, дистрибутере и крајње кориснике овог коктел пића.


Иначе је у Шангају недавно отворен и први ресторан Тики са препознатљивим Хавајским Тики баром. Тенденција је да буде направљен франшизни цонцепт Тики ресторан-барова у НР Кини.

 

Компанија Мрђан је свој најуспешнији артикал, црвено вино Сорте Кабернет је свој бренд представила кроз спонзорство. Сматрају да је то био више него добар посао на тржишту НР Кине.

 

Oвогодишњи NIFF

 

Тема овогодишњег NIFF приређен од 22. до 25. октобра је била "Елегантни Нингбо, одећа оријенталног стила ". Ослањајући се на предности "интернет+" тренда, фестивал је садржао 10 главних догађања, укључујући Нингбо Међународни сајам моде, Нингбо међународну недељу моде 2015, форуме посвећене моди и тематске промотивне дане.


Језгро фестивала је као и сваке године био сајам моде на кломе су биле изложене мушке, женске и дечије колекције, као и кожна галантерија, материјали и тканине. Око 330 брендова из НР Кине и иностранства је учествовало на сајму, укључујући добро познате марке Јунгод, Ромон, Фиоћо и Епл.


NIFF је прошао у знаку највећих кинеских брендова, али нису бхили незапажени ни они из Енглеске, Шкотске, Италије… У вечери пред отварање је организован специјални шоу британске компаније Георге Бруммелл Беспоке Таилорс. Промотивни дан Србије је био 24. октобра.


Организациони комитет је објавио да је више од 10.000 професионалних трговаца и више од 100 трговинских група посетило модни фестивал. Фестивал је посетило укупно 65.000 људи. Преко 30 разних медија је преносило дешавања са NIFF.

 cetvrtifinal

 

Интелигентна текстилна индустрија

 

На овогодишњем NIFF су својеврсну револуцију у текстилној индустрији изазвали „интернет+“, интелигентна производња и индивидуализам. Компанија из Нингбоа, Јунгор, водећи произвођач мушке одеће усвету, је започео свој индивидуализам белим мајцама. Сваки купац може да наручи властиту мајицу за само један јуан (око 15 центи америчког долара). Данкеyун је направио „Интернет + Индивидуализам“ са локалним произвођачем компјутеризованих машина за шивење, Циџинг Цомпанy, како би купци могли да измере своје димензије у смарт фитинг соби и да захваљујући интелигентној производњи добију висококвалитетну и јефтину одећу за само један дан.


Људи могу да виде снагу и будућност

 

 „Интернет+“кроз многе друге примере. ИТ СУП, компанија за мушку модну линију, привукла је више од 30 намера о сарадњи на првом појављивању на ИНФФ. Уопште, „Интернет+“ наруџбине су освојиле срце многих дилера из земље и иностранства.


„Намера нам је да изградимо професионалну изложбу, оснажимо карактеристике ланца индустрије, привучемо професионалне купце и предводимо модни тренд“, изјавио је неименовани званичник из градског комитета за привреду и Информисање у Нингбоу. Зато ће ИНФФ 2016. усмерити већу пажњу на водич кроз индустрију, док ће интелигентна производња и „Интернет+“ понети већи терет, навели су локални медији.

 

Нингбо је један од најстаријих градова у Кини, а његова лука једна од најзапосленијих у свету. Седмомилионски град је мање од 200 километара удаљен од Шангаја, који је. Уз Хонгконг, за Кинезе светски град моде.


У Нингбоу се производи више од осам одсто конфекцијских роба у Кини, што га чини једним од три највећа произвођача одеће у земљи. Из Нингбоа потиче водећи произвођач мушке одеће усвету, Јунгор.


Нингбо је од 8. до 12. Јуна био домаћин Првог инвестиционог и трговинског сајма (ЕXПО) Кине и 16 земаља Централне и ИсточнеЕвропе (ЗЦИЕ). Град је обећавајуће место за даљу узајамно корисну сарадњу Кине и ЗЦИЕ.

 prvaslika

Српски дизајн и конфекција за НР Кину

 

Према Карћашу, партнери из НР Кине су расположени за сарадњу са текстилним предузећимаиз Србије.
Доскора је, објашњава Карћаш, била пракса да се у Кини шило за готово цео свет,“а сада они хоће дакупе гардеробу од других. Тај тренд је присутан већ три-четири године и треба га искористити.“


Карћаш је пренео поруку кинеских партнера да у региону Нингбоа, упркос великој производњи мушке гардеробе и развијене линије женске одеће, влада потражња за таквим робама. “Нарочито им недостаје дечја конфекција,” навео је он.


Текстилни радници у Србији, по Карћашу, треба да отклоне предрасуде како нису способни за наступ у Кини због величине тамошњег тржишта.“Није идеја да се покрије кинеско тржиште, већ да се наши текстилци представе у тој земљи и продају онолико колико су у могућности да сашију. Кинези желе да купе стране брендове,” навео је Карћаш који на тржишту Азије послује већ деценију и по.

 

Карћашев закључак после NIFF јесте да су “генерално, брендови добро представљени, направљени су конкретни договори и очекује се чвршће повезивање са кинеским тржиштем. Веома је битно што су нас препознали као озбиљне и квалитетне партнере. Време је поред нама и морамо наћи начин да сарадња буде настављена јер је тржиште НР Кине огромно и има доста места да се на њему пласирају наши добри брендови.”

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 16 новембар 2015 21:55
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија