A+ A A-

Изложба "Aтлас земље" Ивана Стојаковића

Оцените овај чланак
(3 гласова)

pejzas454545БЕОГРАД - Изложба еколошки ангажованог Њујоршког уметника и рођеног Београђанина Ивана Стојаковића под називом "Атлас Земље" визуелно спаја слику и рељеф са дизајном живих вертикалних башта.


Стојаковићев "Атлас Земље" из ваздушне преспективе истражује ‘пејзаж’ наше планете која се турбулентно мења кроз друштвено политичка кретања, климатске промене и несразмерни раст штетних индустрија.

 

Изложба се одржава од 9. до 21. августа у организацији ProArt.org и Дом омладине Београда.


"Атлас Земље" такође истражује природне процесе, као сто су поплаве и раст вегетације и њихову природну способност да се просторно одвијају без рестрикција политичких или урбаних граница. Радови из овог ‘атласа’ црпе визуелне информације из географских мапа различитих делова света и ремиксују (трансформишу) те информације у представе које су делимично географски тачне, а делимично измишљене.


Поједини радови су у потпуности измишљене апстракције, које се базирају на погледима на непознате регионе из ваздушне перспективе.


Кроз спој географије и визуелне поезије уметник се обраћа светској и локалној публици са поруком да је утилитарни циљ поезије у овом контексту обнова базичног односа са планетом Земљом.

 

Рад Ивана Стојаковића покреће и питања ‘пејзажа који се мењају’, пејзажа који су културно конституисани кроз скуп историјског материјала и људских интервенција. Овакви пејзажи у процесу промене, говоре о томе да су локални екосистеми Или локално коришћење земље у 21. веку под великим утицајем глобалних трендова и покрета.

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине Београда


Последњи пут измењено недеља, 17 јул 2016 21:53
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани