Кућа Добрих Вести

Login

Bече српско-јерменског пријатељства

Оцените овај чланак
(1 Глас)

hakarБЕОГРАД - Библиотека града Београда и Јерменска заједница у Србији, организују вече, посвећено седморици српских пилота, који су погинули недалеко од Јеревана, 8. децембра 1988. године, приликом ношења хуманитарне помоћи јерменском народу, ради отклањања последица стравичног земљотреса.


Вече српско-јерменског пријатељства одржаће се у уторак, 13. децембра 2016. године, у 19 часова у сали Одељења уметности Библиотеке града Београда. Госте ће поздравити Самвел Ајвазјан, председник Јерменске заједнице у Србији. О српско-јерменском пријатељству говориће песникиња Љубица Милетић, а о сећању на јерменске пилоте, новинар Марко Јелић. Модератори програма биће Ирена и Роланд Ајвазјан.

                                               jermsnksi

 

У уметничком делу програма, чланови Јерменске заједнице у Србији, Тамара Луковић и Анжела Недељковић, извешће традиционалну јерменску музику, а певаће се и традиционалне јерменске и српске песме. Током вечери, гости ће имати посебну прилику да погледају и изложена дела Анамарије Вартабедијан, која су настала инспирисана јерменском природом и културом. А биће приређен и пригодан коктел са јерменским специјалитетима.


Јерменија је једна од најстаријих држава на свету, и прва која је, још у IV веку, прихватила хришћанство као званичну религију. Јерменија и Србија имају традиционалне пријатељске везе, које је још у XIII веку успоставио први српски архиепископ, Свети Сава, на чији су позив, јерменски градитељи долазили у Србију и градили српске средњовековне манастире.


Јермени су некада били веома утицајни на нашим просторима, а и данас живе у Београду, Панчеву, Ваљеву, Врњачкој Бањи, Нишу. Веома су заслужни и за развој српске културе, јер су Његошев „Горски вијенац“ и Вуков „Српски рјечник“ први пут штампани у јерменској штампарији у Бечу, у XIX веку.


Јерменска заједница у Србији наставља традицију организација, које су унапређивале развој пријатељских односа између два народа у протекле три деценије. Чланови Заједнице су Јермени и многи пријатељи ове кавкаске земље. Заједница жели да буде мост за сарадњу институција двеју земаља, те да шири пријатељство и мултикултурализам.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 09 децембар 2016 10:56
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија